Ο Δήμος Κω συνεχίζει να αδιαφορεί για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων

 50 εργαζόμενοι του Δήμου Κω καλούνται να επιστρέψουν από 3000-7000 euro -  Kosnews24.gr

Με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο της Κω, όπως καταγγέλει ο συνάδελφος Στάθης Χριστοφιλογιάννης, σε συνέντευξη που έδωσε στο  aegeanews.gr, ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ θέλουμε να επισημάνουμε, ότι παρόμοια προβλήματα υπάρχουν δεκάδες δήμους σ' όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα με την χορήγηση του γάλακτος, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία και τις ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με έγγραφό της, αναγκάστηκε να απευθυνθεί στο ΥΠ.ΕΣ, αναφέρει ότι «...Σας καταγγείλαμε αρμοδίως πως ορισμένες Διοικήσεις Δήμων, ενώ θα έπρεπε να είναι υπόλογοι για το γεγονός πως αδιαφορούν σκοπίμως να αποδώσουν σε είδος την ημερήσια παροχή γάλατος, αποφεύγουν να αποτιμήσουν και να καταβάλουν την παροχή γάλατος, που δεν αποδόθηκε σε χρήμα, αποσκοπώντας ουσιαστικά στην αποφυγή της δαπάνης...».

Σημαντικές όμως ευθύνες φέρουν και οι διοικήσεις πολλών σωματείων εργαζομένων, που αδιαφορούν, για την έγκαιρη χορήση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και του γάλακτος, ή το χειρότερο κάνουν πλάτες, για να μην δυσαρεστήσουν τις διοικήσεις των δήμων τους, όπως φαίνεται να γίνεται στο δήμο της Κω και για το λόγο αυτό καταγγέλλεται η πλειοψηφία του σωματείου από το συνάδελφο Χριστοφιλογιάννη.

Μάλιστα το σωματείο των εργαζομένων του δήμου Κω, σε επιστολή που μας έστειλε, «θίχτηκε», γιατί αναδείξαμε το θέμα λέγοντας ότι «Η ανακοίνωση αυτή κατηγορεί τη δημοτική αρχή αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας για ένα θέμα που θα αναλύσουμε παρακάτω ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ (Ή ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΩ) προκειμένου να έχει και τη δική μας άποψη...», ενώ στην ίδια επιστολή αναγνωρίζει ότι «...Η τελευταία φορά που δόθηκαν Μ.Α.Π. και γάλα στους εργαζομένους του Δήμου μας ήταν τον Οκτώβριο του 2019. Η προηγούμενη φορά απ’ αυτήν ήταν το 2014 και ενδιάμεσα αποδόθηκαν σε χρήμα, μόνο για τη διετία 2015-2016 (και όχι για όλη την περίοδο 2012-2016 που προέβλεπε ο νόμος)...».

Εμείς απλά τους ρωτάμε: Και εσείς τι κάνατε; Παρακολουθούσατε τα καμώματα της δημοτικής αρχής χωρίς να κάνετε τίποτα, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν από μόνοι τους οι εργαζόμενοι να κινητοποιηθούν;

Το θέμα αυτό έχει αναδειχθεί από την ιστοσελίδα μας σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και σε επικοινωνίες που είχαμε με τους εργαζόμενους του νησιού. Σας επισυνάπτουμε και τα σχετικά δημοσιεύματα:  

1. Από το 2019 έχουν να δοθούν τα ΜΑΠ και το γάλα στους εργαζόμενους του δήμου Κω

2. Στάθης Χριστοφιλογιάννης (εργαζόμενος Δήμου Κω): Μας κοροϊδεύουν με τα ΜΑΠ και το γάλα,   

3. ΔΗΜΟΣ ΚΩ: Αναγνωρίζει η δημοτική αρχή την μη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας αλλά…

Σε συνέντευξη, όμως, που έδωσε στο aegeanews.gr, (Ολόκληρη η συνέντευξη) ο Στάθης Χριστοφιλογιάννης, εργαζόμενος στο δήμο Κω, άσκησε δριμεία κριτική κατά δημοτικής αρχής και Σωματείου των εργαζομένων, εκφράζοντας όπως σημειώνει «...και τους 98 συναδέλφους του που έχουν υπογράψει τη σχετική δικαστική προσφυγή, για την συνεχιζόμενη «κοροϊδία» στο θέμα των ΜΑΠ (μέσων ατομικής προστασίας και γάλακτος) που δεν έχουν πάρει εδώ και σχεδόν 4 χρόνια...». 

Η τελευταία φορά που δόθηκαν Μ.Α.Π. και γάλα στους εργαζομένους του Δήμου Κω, σημειώνει «...ήταν τον Οκτώβριο του 2019, ενώ τελευταία αναγκάστηκαν να τους δώσουν ένα μέρος των χρημάτων που δικαιούνται για να σταματήσουν να διεκδικούν...».

Ο ίδιος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με Προέδρους και μέλη διοικήσεων άλλων σωματείων ανά την Ελλάδα (όπως του δήμου Αθηναίων, του δήμου Θεσσαλονίκης, του δήμου Ρόδου κ.α.) που έχουν διεκδικήσει τα ΜΑΠ και δικαστικώς έχοντας δικαιωθεί.

Μάλιστα, με αφορμή την κατάθεση της προσφυγής από τους 98 εργαζόμενους δήμου Κω ξεχωριστά - μιας και το σωματείο, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά «...τα έχει κάνει πλακάκια με τη δημοτική αρχή...»- παρακαλεί τους συναδέλφους του εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή μαζί του για τα δικαστικά έξοδα με την καταβολή 6 ευρώ από τον καθένα ξεχωριστά.

Ο ίδιος καταφέρεται με σκληρή γλώσσα τόσο εναντίον της δημοτικής αρχής για την κοροϊδία, όσο και κατά του σωματείου δεχόμενος όπως λέει προτροπές από τους συνδικαλιστές άλλων σωματείων ανά την Ελλάδα και της Ομοσπονδίας με τους οποίους μιλάει - και μάλιστα έχουν προγραμματίσει να έρθουν στην Κω για να ψάξουν από κοντά το θέμα αλλά και να το προβάλλουν σε κεντρικά ΜΜΕ - να θέσει θέμα εμπιστοσύνης στη διοίκηση με την συλλογή υπογραφών από τους 96 εργαζόμενους που έχουν υπογράψει την προσφυγή διεκδικώντας αυτά που δικαιούνται βάσει νόμου.


Σχόλια