Από το 2019 έχουν να δοθούν τα ΜΑΠ και το γάλα στους εργαζόμενους του δήμου Κω

 

Πληθαίνουν οι καταγγελίες από πολλά σωματεία δήμων, αλλά και από μεμονωμένους εργαζόμενους, όπου τα σωματεία τους για διάφορους λόγους αδιαφορούν ή αδρανούν, σχετικά με την μη τακτική καταβολή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και του γάλακτος στους εργαζόμενους.

Τα ΜΑΠ και το γάλα δεν αποτελούν πολυτέλεια για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε βαριές, επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες. Είναι βασικά συστατικά στοιχεία της εργασίας τους και σημαντικοί παράγοντες για την σωματική τους ακεραιότητα και την προφύλαξή τους από τα ατυχήματα, τις μολυσματικές και τις επαγγελματικές ασθένειες. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που η πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων αναγκάζονται να προμηθεύονται, με δικά τους έξοδα, τα απαραίτητα ΜΑΠ και το γάλα, για την υγιεινή και ασφάλειά τους στην εργασία.

Στις σημερινές συνθήκες, της έκρηξης της ακρίβειας σε όλα τα βασικά μέσα λαϊκής κατανάλωσης, το ρεύμα και τα καύσιμα, οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν να επιβαρύνονται με δαπάνες που είναι υποχρεωμένοι οι δήμοι να τους παρέχουν και που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Τελευταία έφτασε καταγγελία  στην ιστοσελίδα μας, από τους εργαζόμενους του δήμου Κω. Εκεί η δημοτική αρχή του κ. Θεοδόση Νικηταρά, από το Σεπτέμβρη του 2019, που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου, δεν έχει καταβάλει τα ΜΑΠ και το γάλα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται να τα αγοράζουν οι ίδιοι και να προμηθεύονται το γάλα καθημερινά από τα σούπερ μάρκετ!

Θυμίζουμε στο δήμαρχο κ. Θεοδόση Νικηταρά ότι η μη τακτική παροχή των ΜΑΠ και του γάλακτος αποτελεί παράβαση καθήκοντος για το ίδιο και ενέχει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για όσους ευθύνονται για τη μη παροχή τους στους εργαζόμενους.

Καλούμε το Σύλλογο των Εργαζομένων του Δήμου Κω να παρέμβει άμεσα, με στόχο να αποτιμηθούν όλες οι παροχές που δεν έχουν αποδοθεί τα προηγούμενα χρόνια και να καταβληθούν σε χρήμα, καθώς και τη δημοτική αρχή να φέρει άμεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή και να εφαρμόσει το νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι «...Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) του δικαιούχου προσωπικού των ΟΤΑ που προβλέπονται στην υπ’ αρ. 43726/7.6.2019 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών (Β΄ 2208), τα οποία δεν χορηγούνται εντός του έτους, αποτιμώνται σε χρήμα...» (Ν.4735/2020, άρθρο 60, παρ. 1).

Καλούμε τέλος τις αρμόδιες, δημόσιες ελεγκτικές αρχές, να προβούν άμεσα σε επιτόπιο έλεγχο στο δήμο Κω και να υποχρεώσουν το δήμο να εφαρμόσει την νομοθεσία για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία, καθώς και τη ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σχόλια