Ο δήμος Καισαριανής στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης;

 

Πριν καλά καλά εξοφληθούν οι δόσεις από την προκαταβολή που είχε λάβει ο δήμος Καισαριανής, το 2021 για το 2022, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), βλέπουμε ότι στις 30 Μαρτίου 2022, το ΥΠΕΣ ενέκρινε τη λήψη και νέας προκαταβολής, ύψους 325.000 ευρώ, για να ανταποκριθεί στα άμεσα λειτουργικά έξοδα και τα έξοδα μισθοδοσίας του προσωπικού του! Η προκαταβολή αυτή, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του ΥΠΕΣ, θα εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις των 65.000,00 ευρώ η μία, αρχής γενομένης από το Δεκέμβριο του 2022.

Ο κάθε καλόπιστος αιρετός, εργαζόμενος ή πολίτης αυτής της πόλης θα αναρωτιέται, αν ο δήμος βρέθηκε στην ανάγκη της λήψης προκαταβολής τον Μάρτιο, στις αρχές δηλαδή του οικονομικού έτους, τι θα γίνει μετά το καλοκαίρι, τον Οκτώβρη, τον Νοέμβρη και το Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους; Θα αναγκαστεί να πάρει και άλλες προκαταβολές; Θα τις εγκρίνει το ΥΠΕΣ ή θα βρεθεί ο Δήμος σε οικονομικό και λειτουργικό αδιέξοδο;

Ακόμη όμως και αν δοθούν και νέες προκαταβολές, λόγω του ότι το 2023 είναι προεκλογική χρονιά, η οποιαδήποτε νέα δημοτική αρχή θα παραλάβει «καμένη γη ή ο δήμος θα τεθεί σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης από το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ»; 

Μια τέτοια αρνητική εξέλιξη επί της ουσίας θα σημάνει την απώλεια κάθε δυνατότητας άσκησης πολιτικής, μέσω των θεσμικών του οργάνων και εκχώρηση της οικονομικής του διοίκησης στο ΥΠΕΣ και το Υπουργείο Οικονομικών. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι οι πολίτες και οι εργαζόμενοι του δήμου Καισαριανής θα πληρώσουν τα σπασμένα.

Στους διαδρόμους μάλιστα του δημαρχείου ακούγεται ότι μπορεί να μην εγκριθεί καμία από τις αιτήσεις μετάταξης στο δήμο Καισαριανής, που η ίδια η δημοτική αρχή ζήτησε, μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, λόγω αδυναμίας μισθοδοσίας τους. Ο δήμος κινδυνεύει να φυλλορροεί, χωρίς να αντικαθίσταται το προσωπικό, που θα μετατάσσεται σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου και των ΟΤΑ ή θα συνταξιοδοτείται, ούτε να καλύπτονται οι κενές του θέσεις σε προσωπικό. 

Η Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής (ΕΑΣ-ΕΔΚ) έχει τονίσει επανειλημμένα ότι, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκούνται όλα τα προηγούμενα χρόνια και με ιδιαίτερη ένταση από την κυβέρνηση της ΝΔ, οδηγούν στην συρρίκνωση του όποιου δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα έχει απομείνει στις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ και η παρούσα δημοτική αρχή του Χρ. Βοσκόπουλου, έχει βάλει το χεράκι της, αφού έχει υπερδιπλασιάσει τις δαπάνες για την αμοιβή ειδικών συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, καθώς και τις δαπάνες για δημόσιες σχέσεις προβολής του ...έργου της.

Προσλαμβάνει επίσης συμβασιούχους, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, αντί να διεκδικήσει μόνιμες προσλήψεις, για να εξυπηρετήσει πελατειακές σχέσεις, ενώ αδρανοποιεί υπαλλήλους, που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλαπλάσια στο αντικείμενο εργασίας τους, όπως γίνεται στον τομέα του πολιτισμού με μοναδικό σκοπό να λειτουργήσει η ΚΟΙΝΣΕΠ και να αναθέσει σε ημετέρους το έργο του!

Παράλληλα μια κρίσιμη υπηρεσία του δήμου, όπως είναι η οικονομική, που η καλύτερη οργάνωσή της σχετίζεται, με τη βεβαίωση και την αποτελεσματική είσπραξη των εσόδων, αντιμετωπίστηκε από την αρχή της δημοτικής περιόδου με καχυποψία, εκδικητικότητα και ερασιτεχνισμό, που σχετίζονται και με την προώθηση αλλότριων σκοπιμοτήτων.

Η κατάσταση όμως που βιώνουμε σήμερα επιβάλει την ανάγκη μιας ουσιαστικής συζήτησης, για την έξοδο του δήμου από την οικονομική κρίση και για την οποία έχουν λόγο, πέρα από το δημοτικό συμβούλιο, και οι εργαζόμενοι, γιατί αυτοί και οι πολίτες της Καισαριανής θα κληθούν να πληρώσουν τις συνέπειές της.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος δεν ξεπερνιέται με «εξυπνάδες», αλλά με μια πολιτική απέναντι στην κεντρική διοίκηση και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, που θα διεκδικεί τη στελέχωση και την οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και στην οργάνωση κινητοποιήσεων σε συντονισμό με άλλους δήμους και με τους εργαζόμενους συνολικά.

Μάης 2022


Σχόλια