ΔΗΜΟΣ ΚΩ: Αναγνωρίζει η δημοτική αρχή την μη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας αλλά…

Από τις 22 Μαΐου, μετά από καταγγελίες εργαζομένων στο δήμο Κω, η ιστοσελίδα μας και η παράταξη, ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, έφεραν στην επιφάνεια  το θέμα της μη χορήγησης των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και του γάλακτος στους εργαζόμενους από το 2019. Στη συνέχεια και άλλα ΜΜΕ, όπως η https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/, αλλά και άλλα περιφερειακά ΜΜΕ, ανέδειξαν το θέμα και ευελπιστούμε ότι το θέμα θα επιλυθεί σύντομα!

Στις 24 Μαΐου στη ιστοσελίδα μας δημοσιεύσαμε ότι ο δήμος Κω δεν χορηγεί τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους του, όπως είναι υποχρεωμένος από την νομοθεσία για την προστασία της υγείας τους.

Γνωρίζουμε ότι το δημοσίευμα, απασχόλησε -όχι μόνο την δημοτική αρχή- αλλά και άλλους αρμόδιους φορείς, που αναμένουμε να δούμε σε ποιες πρωτοβουλίες και ενέργειες θα προβούν, ώστε άμεσα να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αυτό και να εφαρμοστεί η νομοθεσία.


Ως "Ρωγμή στην Ενημέρωση" επικοινωνήσαμε με τη Γενική Γραμματέα του δήμου κα Κρητικού Μαρία η οποία ενώ αναγνώρισε το δικαίωμα των εργαζομένων για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας -ΜΑΠ- προσπάθησε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν τους έχουν χορηγηθεί από το 2019, αποδίδοντας μάλιστα την καθυστέρηση σε γραφειοκρατικές και πολύπλοκες διαδικασίες, όπως μας είπε χαρακτηριστικά.

…«Τα μέσα προστασίας πρέπει να δίνονται, η καθυστέρηση δεν εξαρτάται από εμάς. Από όσο γνωρίζω για το 2019 δεν υπήρχε μελέτη για τα ΜΑΠ, ώστε να μπορούν να δοθούν σε χρήμα. Εμείς έχουμε πάρει απόφαση στην οικονομική επιτροπή και προχωρά η διαδικασία.

 …Για το 2020 έγιναν ενστάσεις, οι διαδικασίες του δημοσίου ξέρετε είναι αργές και σε αυτές οφείλεται η καθυστέρηση. Το θέμα αυτό το τρέχουμε αλλά πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, ώστε να γίνονται ποιο γρήγορα και μας μεταφέρουν αρμοδιότητες όλο και ποιο πολλές στο δήμο, αλλά"….

Η κα Κρητικού ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι όπως στην καθαριότητα, το πράσινο, στα έργα δεν έχουν μείνει απροστάτευτοι καθώς τους δίνονται μέσα προστασίας. Αναγνώρισε βέβαια ότι δεν δίνονται όλα.

...«Έχουμε πάρει απόφαση στην οικονομική επιτροπή και προχωράμε την προκήρυξη, μέσα στο χρόνο θα δοθούν σε είδος και για το 2019 σε χρήμα»..., μας ανέφερε η Γενική Γραμματέας του δήμου. 

 ........

Αντιλαμβανόμαστε το ρόλο της Γ. Γραμματέας του δήμου, που με ευγενικό τρόπο προσπάθησε να μας δικαιολογήσει τη δημοτική αρχή για τις ευθύνες που έχει για την μη χορήγηση των ΜΑΠ από το 2019. Βρίσκεται στη θέση αυτή με απόφαση δημάρχου από 30/12/2019 και γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα του δήμου. 

Όπως επίσης γνωρίζει και την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 43726/2019, ΦΕΚ 2208/Β/8-6-2019 "Παροχή μέσων ατομικής προστασίας σε υπαλλήλους των OTA α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών και μέτρα προληπτικής ιατρικής", όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Στους μόνιμους υπαλλήλους και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου, καθώς και στους συμβασιούχους μίσθωσης έργου των OTA α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, ανάλογα με τον κλάδο/ειδικότητα, τον χώρο και το αντικείμενο εργασίας, παρέχονται τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), καθώς και οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί για την ατομική προστασία αυτών. 

Παροχή γάλακτος.

Στους εργαζόμενους στους οποίους παρέχονται μέσα ατομικής προστασίας παρέχεται επίσης ένα (1) λίτρο φρέσκο γάλα σε ημερήσια βάση και σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας χορήγησής του, κατά τον ανωτέρω χρόνο, χορηγείται ίση ποσότητα γάλακτος μακράς διαρκείας ή τύπου εβαπορέ με ειδική σήμανση επί του κιτίου, ώστε να μην είναι εφικτή η περαιτέρω διάθεση".

Το ένα (1) λίτρο φρέσκο γάλα σε ημερήσια βάση δεν έχει χορηγηθεί στους εργαζόμενους του δήμου Κω πάνω από δύο χρόνια και αυτό δεν μπορεί να μην το γνωρίζει η δημοτική αρχή(!).

Τα όσα ισχυρίστηκε για τις πολύπλοκες χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως και για την μεταφορά συνεχώς αρμοδιοτήτων στους δήμους, είναι κάτι που έχει δίκιο.

Για αυτό θα επέτρεπε τα συλλογικά όργανα της ΚΕΔΕ να αφουγκράζονται τα προβλήματα και ιδιαίτερα των ποιο απομακρυσμένων δήμων περισσότερο και να παρεμβαίνουν απαιτώντας από τις κυβερνήσεις την επίλυση τους. Τα θύματα αυτών των πολιτικών είναι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες

Οι εργαζόμενοι στο δήμο της Κω -και όχι μόνο- έχουν δίκιο και διαμαρτύρονται και σπάνε τη σιωπή και την συναίνεση απατώντας τα δικαιώματα τους.

Από τους εργαζόμενους ζητάνε να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, να υπερβάλουν εαυτούς και να εργάζονται προσφέροντας υπηρεσίες στον πολίτη, χωρίς τα αναγκαία και προβλεπόμενα από το νόμο μέσα προστασίας για την υγείας τους στην διάρκεια της εργασίας. 

Για τους διοικούντες, για την εξουσία υπάρχει πάντα η δικαιολογία, τα ελαφρυντικά!

Μέχρι πότε όμως; 

Εμείς θα προβάλουμε τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στο δήμο της Κω μέχρι να τους δοθούν άμεσα τα αυτονόητα και νομικά κατοχυρωμένα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Οι εργαζόμενοι πρέπει να τα διεκδικούν και να τα χρησιμοποιούν καθημερινά για την προστασία της υγείας τους.

Πηγές: https://metaota.blogspot.com/  https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/


Σχόλια