Όχι στην πειθαρχική δίωξη των Δημοτικών Συμβούλων και της Δημάρχου Αγίου Δημητρίου

 Δήμος Αγίου Δημητρίου: Ενημέρωση για τα Προνοιακά Επιδόματα - notia.gr

Θεωρούμε θετική τη στάση όλων των δημοτικών συμβούλων και της δημάρχου κ. Μαρίας Ανδρούτσου, να στηρίξουν μέχρι τέλους το αίτημα των εργαζομένων, για μόνιμη και σταθερή εργασία και να μην ασκήσουν έφεση επί των δύο πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που μετέτρεπαν τις συμβάσεις εργασίας, τριάντα τεσσάρων (34) εργαζομένων, από ορισμένου (ΙΔΟΧ) σε αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ).

Υπενθυμίζουμε ότι το δικαίωμα των δημοτικών συμβουλίων να κρίνουν, για το αν θα εξαντλούν ή όχι όλα τα ένδικα μέσα, επί δικαστικών αποφάσεων που μετατρέπουν συμβάσεις εργαζομένων από ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ, κατακτήθηκε στην πράξη, όταν, κατά την περίοδο 2010-2015, αλλά και πιο πριν, πολλοί δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια, κάτω από την πίεση των σωματείων, αρνούνταν να προχωρούν σε εφέσεις επί θετικών, για τους εργαζόμενους, δικαστικών αποφάσεων, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται οι συμβάσεις σε ΙΔΑΧ και να απειλούνται, οι δήμαρχοι, με πειθαρχικές ποινές και ποινικές κυρώσεις.

Η διάταξη αυτή πρέπει να καταργηθεί πάλι στην πράξη, όπως έγινε και στο παρελθόν, την περίοδο πριν το 2016 και όλοι οι δήμαρχοι απαλλάχτηκαν, ενώ θεσμοθετήθηκε παράλληλα και η δυνατότητα να κρίνουν τα ίδια τα Δημοτικά Συμβούλια, αν θα ασκούν ή όχι ένδικα μέσα.

Αν οι δήμαρχοι το εννούν ότι όλες οι δημοτικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, θα πρέπει, πέρα από τα αιτήματά τους για μόνιμο προσωπικό, να στηρίξουν τις διεκδικήσεις των συμβασιούχων, που χωρίς αυτούς πλέον δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες, και να μην προχωρούν στην εξάντληση όλων των ένδικων μέσων, στις περιπτώσεις θετικών δικαστικών αποφάσεων για τους εργαζόμενους.

Το παράδειγμα του δήμου Αγίου Δημητρίου, για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να το μιμηθούν και άλλοι δήμοι, για να ασκηθεί πίεση και προς την ηγεσία της ΚΕΔΕ και του ΥΠ.ΕΣ.

Πιο συγκεκριμένα, το Φθινόπωρο του 2022 επιδόθηκαν, στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, δύο δικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που μετέτρεπαν τις συμβάσεις εργασίας, τριάντα τεσσάρων (34) εργαζομένων, από ορισμένου (ΙΔΟΧ) σε αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ). Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην ασκήσει έφεση, με αποτέλεσμα σήμερα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να καλεί σε απολογία όλα τα μέλη του με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με δόλο.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, επισημαίνει, ότι η πράξη αυτή του δημοτικού συμβουλίου του Αγίου Δημητρίου, παραβιάζει τη διάταξη του άρθρο 72 του νόμου 3852/2010 και του άρθρο 37 του νόμου 4915/2022, που υποχρεώνει όλους τους φορείς του δημοσίου, στην εξάντληση όλων των ένδικων μέσων, δηλαδή ότι, ο δήμος Αγίου Δημητρίου θα έπρεπε να ασκούσε η έφεση κατά των πρωτόδικων αποφάσεων του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, το Σεπτέμβριο του 2022, ασκώντας έλεγχο νομιμότητας, ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το υποχρέωνε να προχωρήσει σε άσκηση έφεσης επί των δυο πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων. Το δημοτικό συμβούλιο, όμως, δεν συμμορφώθηκε προς τα υποδείξεις και δεν άσκησε έφεση επί των πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων.

Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και στον καθένα ξεχωριστά, καλώντας τους σε απολογία, αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι: «...Οι δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση κατά την οποία ελήφθησαν αυτές οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και υπερψήφισαν μεταξύ άλλων τη «συμμόρφωση» του Δήμου στις αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και αποφάσισαν τη μη άσκηση εφέσεως κατά αυτόν από το Δήμο, παραβιάζουν εν γνώση τους τις σχετικές διατάξεις του Ν. 3852/2010 και του Ν. 4915/2022» και ότι «...Οι ανωτέρω πράξεις και παραλείψεις συνιστούν το πειθαρχικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ως αθέτηση νομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τις ανωτέρω διατάξεις, δεδομένου ότι υπό την ιδιότητα ως δημοτικού συμβούλου και ακολούθως του εκπροσώπου του Δήμου δεν ασκήσατε, με δόλο, τα καθήκοντά σας και δεν τηρήσατε την αρχή νομιμότητας».

Κατά συνέπεια οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγίου Δημητρίου καλούνται σε 20 μέρες από την επίδοση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης «σε εγγραφή απολογία για το αποδιδόμενο πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος λόγω δόλου για τις πράξεις και παραλείψεις όσων αναλύονται ανωτέρω».

Τέλος, στο ίδιο έγγραφο της απόφασης του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρεται ότι «εφ’ όσον η προθεσμία των 20 ημερών παρέλθει άπρακτη οι δημοτικοί σύμβουλοι θα κριθούν ως «αναπολόγητοι» και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα προβεί στις περαιτέρω ενέργειες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων δήμου Αγίου Δημητρίου

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, να καλέσει σε απολογία σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Δημητρίου με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με δόλο, γιατί αρνήθηκε να ασκήσει έφεση επί των δυο πρωτόδικων αποφάσεων και να  αποδέχτει την μετατροπή της σύμβασης 34 εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου είναι πλήγμα για την Δημοκρατία.

Ο Υπουργός κ. Βορίδης αφού έδωσε εντολή στην αποκεντρωμένη Διοίκηση και έσπευσαν να ακυρώσουν μέσα σε λίγες μέρες την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τώρα έρχεται με το "Τσεκούρι" να ολοκληρώσει το έργο...

Σε άλλες περιπτώσεις όπως στη Μαύρη εργασία σε Δήμους, στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, σε αυθαιρετες αποφάσεις αιρετών και σε κακοδιοίκηση δεν είδαμε να λειτουργεί με τέτοια γρήγορα αντανακλαστικά.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση.

-Δεν σέβεται την Δημοκρατία και τους θεσμούς.

-Δεν σέβεται την Αυτοδιοίκηση και τις αποφάσεις της.

-Δεν σέβεται τους εργαζόμενους που δίνουν το αίμα τους καθημερινά για να έχουμε αξιόπιστες και λειτουργικές υπηρεσίες με κοινωνικό χαρακτήρα.

-Δεν σέβεται την Δικαιοσύνη που αποφασίζει ότι οι υπάλληλοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η σχέση εργασίας τους είναι εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

-Δεν σέβεται πολύ περισσότερο τους Δημότες που πληρώνουν και έχουν την απαίτηση να έχουν αποτελεσματικές  υπηρεσίες.

Ο μόνος σεβασμός που δείχνει είναι στους επιχειρηματίες, στους εργολάβους και στους ιδιώτες.

Εκεί δεν σπεύδει να νομοθετήσει να υπάρχει τελεσιδικία από τα Δημοτικά Συμβούλια.

Αν ο υπουργός δεν γνωρίζει του λέμε για μια ακόμη φορά...

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ασφαλείας, κίνδυνος για την Δημόσια υγεία, κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας, κίνδυνος για τα παιδιά μας.

Στην υπηρεσία πρασίνου, στο τεχνικό συνεργείο, στη καθαριότητα, στις κοινωνικές δομές και στους παιδικούς μας σταθμούς, αν φύγουν οι εργαζόμενοι, τότε θα βάλουμε λουκέτο και θα παραδώσουμε τα κλειδιά στον Βορίδη να κάνει Τηλεδιοικηση στα κουφάρια όπως έκαναν στα Τραίνα.

Οποιοδήποτε ενέργεια στρέφεται ενάντια στη Δημοκρατία στη Δικαιοσύνη στην Αυτοδιοίκηση στους Εργαζόμενους, στους Δημοτικούς Συμβούλους στη Δήμαρχο και στους Δημότες μας θα μας βρει ενωμένους και αποφασισμένους.

Κάτω τα χέρια από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Δήμαρχο Δήμου Αγίου Δημητρίου κ. Ανδρούτσου Μαρία.

Κάτω τα χέρια από τον Δήμο Αγίου Δημητρίου.

Κάτω τα χέρια από την Αυτοδιοίκηση και τους Εργαζόμενους.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                        Η Γ. Γραμματέας

Ευθυμίου Χριστόδουλος    Μαυροματάκη Καλλιόπη

 
Διαβάστε επίσης: Θετικό προηγούμενο η απόφαση του Δήμου Αγίου Δημητρίου για τους συμβασιούχους


Σχόλια