Θετικό προηγούμενο η απόφαση του Δήμου Αγίου Δημητρίου για τους συμβασιούχους

Σχόλιο του  https://metaota.blogspot.com/

Αποτελεί θετικό γεγονός η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής, να μην ασκηθεί έφεση στη θετική πρωτόδικη απόφαση της μετατροπής των συμβάσεων τριάντα τεσσάρων (34) εργαζομένων, από ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.). 

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (παρ. 1 άρθρου 72 ν. 3852/2010) οι δήμοι υποχρεούνται να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα, δηλαδή να κάνουν έφεση. Η διάταξη αυτή πρέπει να καταργηθεί στην πράξη, όπως έγινε και στο παρελθόν, την περίοδο πριν το 2016, όπου και τότε, αρκετοί δήμαρχοι, μετά από κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των σωματείων τους, δεν εξαντλούσαν όλα τα ένδικα μέσα, με αποτέλεσμα να ασκηθούν διώξεις εναντίον τους για παράβαση καθήκοντος.

Όλοι οι δήμαρχοι απαλλάχτηκαν και θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα να κρίνουν τα ίδια τα Δημοτικά Συμβούλια, αν θα ασκούν ή όχι ένδικα μέσα. 

Η ρύθμιση αυτή καταργήθηκε με το νόμο 4915/2022, Άρθρο 37 «Αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής Δήμων Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 72 ν. 3852/2010» η οποία «Αποφασίζει για την υποβολή προσφυγών στις διοικητικές αρχές και αποφασίζει για την άσκηση ή μη όλων των ένδικων βοηθημάτων και των ένδικων μέσων, καθώς και για την παραίτηση από αυτά, πλην των περιπτώσεων δικών που αφορούν στον προσδιορισμό ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ εργαζομένων και του δήμου, στις οποίες η άσκηση ενδίκων μέσων είναι υποχρεωτική...».

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ σταθερά υποστηρίζει την άποψη ότι τα σωματεία, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΑΔΕΔΥ θα πρέπει να αγωνιστούν, για την μετατροπή όλων των συμβάσεων ΙΔΟΧ, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε ΙΔΑΧ και να καταργηθεί ο θεσμός των εκτάκτων, για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Στη συνέχεια να προκηρυχτούν διαγωνισμοί, μέσω ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Η θέση αυτή δεν αντιστρατεύεται το ατομικό δικαίωμα που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι να προσφεύγουν και στα δικαστήρια, για τη δικαίωσή τους.  Και σ' αυτή όμως την περίπτωση η ανάδειξη του θέματος, μέσα από τις κινητοποιήσεις, δημιουργεί ευνοϊκότερες προϋποθέσεις να αποφασίζουν θετικά τα δικαστήρια.

Σ' αυτές τις περιπτώσεις πρέπει τα σωματεία να ασκούν πιέσεις για να παίρνονται θετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, ανάλογες με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής.

Σχόλια