Είναι νόμιμη η συνεχής υπερωριακή απασχόληση σε καθημερινή βάση;

 


Τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια, λόγω τις πλήρους υποστελέχωσης των υπηρεσιών των ΟΤΑ, σε πολλούς δήμους επιβάλλεται καθεστώς συνεχούς καθημερινής υπερωριακής εργασίας μιας ή δύο ωρών.

Η άποψή μας είναι ότι η διαδικασία αυτή είναι παράνομη και καταχρηστική, αφού ουσιαστικά καταργεί το καθημερινό ωράριο, που σε πολλές κατηγορίες στους ΟΤΑ, όπως η Καθαριότητα, αλλά και άλλες υπηρεσίες, λόγω ανθυγιεινότητας και επικινδυνότητας της εργασίας, είναι 32 ώρες εβδομαδιαίως.

Το ωράριο αυτό καθιερώθηκε μέσα από πολύμορφες και πολύχρονες αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου και αποτυπώθηκε στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η καθιέρωσή του έγινε για να αποφεύγεται η καταπόνηση των εργαζομένων και να περιορίζονται τα εργατικά ατυχήματα.

Η καθημερινή λοιπόν υπερωριακή εργασία αντίκειται στη διάταξη της παρ. 3, του άρθρου 48 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007), που αναφέρει ότι «Η καθιέρωση εργασίας με αμοιβή πέρα από το κανονικό ωράριο ή κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες ή τις νυκτερινές ώρες, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται μόνο για την αντιμετώπιση έκτακτων εποχικών ή όλως απρόβλεπτων υπηρεσιακών αναγκών, καθώς και για την εξυπηρέτηση των αναγκών των υπηρεσιών που λειτουργούν σε 24ωρη βάση ή όλες τις ημέρες του μήνα».

Αν λοιπόν οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε καθημερινή βάση υπερωρίες, στη πράξη καταργούνται το ωράριο και οι λόγοι που επιβάλλουν να είναι αυτό μειωμένο (32 ώρες την εβδομάδα), ότι  αυτό είναι μια πάγια και διαρκής ανάγκη και άρα αυτή η ανάγκη πρέπει να καλυφτεί με την πρόσληψη προσωπικού και όχι με υποχρεωτική καθημερινή υπερωριακή απασχόληση, γιατί οι υπερωρίες επιτρέπονται «…μόνο για την αντιμετώπιση έκτακτων εποχικών ή όλως απρόβλεπτων υπηρεσιακών αναγκών…».

Το συνδικαλιστικό κίνημα των ΟΤΑ πρέπει να αγωνιστεί για την τήρηση του ημερήσιου και εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας και του πενθημέρου και  να μην επιτρέψει, στο όνομα των πραγματικών οικονομικών αναγκών των εργαζομένων, να υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν συνεχόμενα 15 και 20 μέρες.

Εφόσον κάποιες υπηρεσίες θέλουν να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο, αυτό θα πρέπει να γίνεται χωρίς την καταστρατήγηση του πενθημέρου, ούτε με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αλλά με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

Η αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών των εργαζομένων δεν θα πρέπει να γίνεται με την υπερωριακή τους απασχόληση, γιατί, πέρα από το ότι, η αμοιβή της υπερωριακής εργασίας είναι ασύμφορη για τους εργαζόμενους και ευνοεί μόνο τον εργοδότη, αυξάνει τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων και επιβαρύνει την υγεία τους.

Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων γίνεται μόνο με την διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων στους μισθούς και με μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό που εξαϋλώνουν τα εισοδήματά τους.

Διαβάστε επίσης: 1. Σχετικά με τις ημέρες εργασίας και χορήγησης υποχρεωτικής ανάπαυσης

2. Η 6ήμερη εργασία, στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, είναι παράνομη και καταχρηστική, όσα ευφυολογήματα και αν εφευρίσκει ο κ. Μ. Βορίδης


Σχόλια