Η 6ήμερη εργασία, στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, είναι παράνομη και καταχρηστική, όσα ευφυολογήματα και αν εφευρίσκει ο κ. Μ. Βορίδης

Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές – Εμείς μιλάμε γι’ ανθρώπινες ζωές

Με αφορμή τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, σχετικά με την επιβολή 6ήμερης - αντί 5μερης – εργασίας που αφορούν τους Δήμους Άργους-Μυκηνών, από το 2013, Ναυπλιαίων, από το 2014 και τον Δήμο Ερμιονίδας από το 2021, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδης,με το γνωστό ειρωνικό στιλ του πολύξερου και παντογνώστη, ισχυρίστηκε ότι αυτή η διαδικασία είναι νόμιμη, ανοίγοντας το δρόμο για την επέκταση αυτής της αντεργατικής πρακτικής σε όλους τους δήμους της χώρας, χωρίς μάλιστα κανένα κόστος, χωρίς να πληρώνουν καμιά υπερωρία, απλώς και μόνο να επικαλεστούν, ότι για την υπηρεσία καθαριότητας, «...επιβάλλεται εξαίρεση από την εφαρμογή 5ήμερης εργασίας...», «...λόγω της ιδιοτυπίας των συνθηκών λειτουργίας ή του είδους και της μορφής της υπηρεσίας ή εργασίας...».

Ο ν.3584/2007 (άρθρο 36, παρ. 3β) αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της υπηρεσίας καθαριότητας, αλλά και άλλων υπηρεσιών των ΟΤΑ, έδωσε το δικαίωμα, εκτός από το 5ήμερο Δευτέρα - Παρασκευής, «….να καθορίζεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας για ορισμένες υπηρεσίες κλάδου, ή αριθμό υπαλλήλων από την Τρίτη μέχρι και το Σάββατο, εφόσον τούτο επιβάλλεται λόγω της φύσεως της λειτουργίας ή εργασίας τους, καθιερουμένης ως μη εργάσιμης ημέρας της Δευτέρας...».

Όλες οι κυβερνήσεις, από το 2010 μέχρι σήμερα που εφαρμόστηκαν τα μνημόνια, απαγορεύουν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ακόμα και στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως είναι η καθαριότητα, που για τη λειτουργία τους επιβαρύνονται οι δημότες και όχι ο κρατικός προϋπολογισμός, με αποτέλεσμα να είναι υποστελεχωμένες και να προσφέρονται υπηρεσίες υποδεέστερες των όσων επιβαρύνονται οι δημότες, να εκχωρούνται αρμοδιότητές τους στους ιδιώτες και να αυξάνεται το κόστος λειτουργίας τους, να προσλαμβάνονται συμβασιούχοι και ανασφάλιστοι, όπως στο δήμο Ξυλόκαστρου (που υπογράφηκε η σύμβαση μετά το θάνατο της εργαζόμενης στο πρόσφατο εργατικό δυστύχημα) και να αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα κλπ.

Κάθε απόπειρα επιστροφής στην 6ήμερη εργασία μετά από 42 χρόνια, όπου με το ν. 1157/1981 καταργήθηκε και κυρώθηκε ομόφωνα από τη βουλή, η από 29/12/1980, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί καθιερώσεως πενθημέρου εβδομάδος εργασίας των δημοσίων εν γένει υπηρεσιών...», αποτελεί ακραία αντεργατική πράξη, αποτέλεσμα της αγοραίας νεοφιλελεύθερης αντίληψης της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΥΠ.ΕΣ, που μετράνε την υγεία των ανθρώπων και τις ζωές τους, με λογικές κόστους – ζημίας.

Η πρακτική αυτή θα πρέπει να καταδικαστεί απ’ όλο το συνδικαλιστικό κίνημα και να απαιτηθεί η άμεση ανάκληση των αποφάσεων, των όποιων Δημοτικών Συμβουλίων, που καθιέρωσαν 6ήμερη εργασία.

Τα σωματεία των δήμων, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΑΔΕΔΥ, πρέπει να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες, για να σταματήσει αυτός ο επικίνδυνος δρόμος, που ανοίγει, με την απάντησή του, ο υπουργός Εσωτερικών και να προγραμματιστούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.


Σχόλια