Αθηνά Γιαννουλάκη: Κινητικότητα στους υπάλληλους των Δήμων – Αλήθειες και ψέματα

«Από το 2016 που νομοθετήθηκε η κινητικότητα στους υπαλλήλους του Δημοσίου έχει ξεκινήσει η σταδιακή αποψίλωση των υπηρεσιών των Δήμων όλης της επικράτειας», επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Χανίων Αθηνά Γιαννουλάκη, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη μόνιμων προσλήψεων και πραγματικών αυξήσεων μισθών πριν «καταρρεύσει το σύστημα».

Η κα Γιαννουλάκη τονίζει, με ανακοίνωσή της, πως «με όχημα το μέτρο της κινητικότητας αποδυναμώνονται κατά κύριο λόγο περιαστικοί – περιφερειακοί Δήμοι, αλλά και όχι μόνο, καθώς πολλοί υπάλληλοι χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος να μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

«Οι συνάδελφοί μας, απόλυτα δικαιολογημένα, έχοντας 35% μείωση ετησίως στις αποδοχές τους τα τελευταία 11 μνημονιακά χρόνια, χωρίς την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού, χωρίς καμία ουσιαστική αύξηση στα έσοδά τους, με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια να καλπάζουν, προσπαθούν να επιβιώσουν με τις οικογένειές τους, εξοικονομώντας από παντού. Καύσιμα και χρόνο από τις μακρινές διαδρομές των περιαστικών Δήμων αλλά και μην αντέχοντας την εξαντλητική πίεση των υποστελεχομένων υπηρεσιών», σημειώνει η κα Γιαννουλάκη.

Και προσθέτει: «Το πρόβλημα ταλανίζει όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση απ’ άκρη σε άκρη της χώρας και δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν γίνουν:

• Μόνιμες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων. Εργολάβοι και αναπτυξιακές εταιρίες αποδεδειγμένα λειτουργούν εις βάρος της Δημόσιας Διοίκησης, “προσφέροντας” ακριβότερες υπηρεσίες αλλά και δημιουργώντας  στρατούς εργαζόμενων που με αδιαφανείς διαδικασίες παρεισφρέουν στη δημόσια διοίκηση.

• Πραγματικές αυξήσεις μισθών ώστε να καλυφθούν οι απώλειες των τελευταίων 12 χρόνων».

Η κα Γιαννουλάκη υπογραμμίζει ότι «η ευθύνη για το ότι αδειάζουν από υπαλλήλους τα Δημαρχεία της χώρας λόγω του μέτρου της κινητικότητας, αποδίδεται εξ ολοκλήρου στην κεντρική εξουσία που βάζει σε κίνδυνο σημαντικές αυτοδιοικητικές υπηρεσίες πρώτης γραμμής να μείνουν χωρίς κανέναν εργαζόμενο».

Σύμφωνα με την ίδια, «το δημόσιο σύστημα των ΟΤΑ, θα οδηγηθεί σε ολική κατάρρευση όταν δεν λαμβάνονται υπόψη οι ουσιαστικές, πραγματικές, καθημερινές ανάγκες αλλά για μια ακόμη φορά εντάσσεται στη λογική των περικοπών ανθρώπινου δυναμικού και δομών με απρόβλεπτες για τους εργαζόμενους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνέπειες».

«Οι εργαζόμενοι-ες στουν Δήμους του Ν. Χανίων εκπέμπουμε SOS στο υπουργείο Εσωτερικών και απαιτούμε από την κυβέρνηση να μεριμνήσει πριν να είναι αργά και καταρρεύσει το σύστημα», καταλήγει η κα Γιαννουλάκη.


Πηγή: HANIA.news 

Σχόλια