ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Αύξηση και επέκταση και όχι ψαλίδισμα και περιορισμός του ανθυγιεινού επιδόματος

 

Στις 31 Ιανουαρίου λίγη η προθεσμία σχετικά με το ανθυγιεινό επίδομα. Τι θα γίνει μετά; Θα γίνει νέα νομοθετική ρύθμιση, με βάση το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής, και θα μειωθεί σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων ή θα δοθεί νέα παράταση;

Οι κυβερνήσεις εδώ και μια πενταετία κάνουν τη δουλειά τους. Με τις συνεχείς αναβολές έχουν «αγοράσει» χρόνο και με τις προτάσεις του πορίσματος προωθούν τη διάσπαση μεταξύ των εργαζομένων, το «διαίρει και βασίλευε», ενώ επιλέγουν μέσα στην πανδημία, την κατάλληλη, στιγμή για να προχωρήσουν σε περικοπές του ανθυγιεινού επιδόματος, αξιοποιώντας και το γεγονός ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, την ίδια περίοδο παρακολουθούν αμήχανα τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, χωρίς να έχουν σχεδιάσει μια επιθετική στρατηγική διεκδίκησης των αιτημάτων τους, για αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μείωση του ωραρίου εργασίας και της ηλικίας συνταξιοδότησης, ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών, διατήρηση, αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Το τυράκι που προτίθεται να σερβίρει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, είναι μια μικρή αύξηση των 30 ευρώ, για να το περικόψει ή να το μειώσει σε χιλιάδες εργαζόμενους άλλων κατηγοριών και ειδικοτήτων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει και να αξιοποιήσει εσωτερικές αντιθέσεις, μεταξύ των διάφορων κλάδων εργαζομένων, για να περάσει τα σχέδιά της που είναι, όχι μόνο η περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος, αλλά και η υλοποίηση του βασικού της σχεδιασμού, που είναι η ιδιωτικοποίηση στο χώρο της καθαριότητας (εξωτερικών και εσωτερικών χώρων), του πρασίνου, της φύλαξης και των συνεργείων συντήρησης των υποδομών των πόλεων.

Οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να είναι τέτοιες που να ενοποιούν και να συσπειρώνουν όλους τους κλάδους των εργαζομένων σε μια δίκαιη, ενωτική και αγωνιστική διεκδίκηση για να υπάρξει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση ότι τα σχέδια της κυβέρνησης δεν θα περάσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, και παίρνοντας υπόψη το γεγονός ότι, το ανθυγιεινό επίδομα παραμένει στο ίδιος ύψος από το 2011, που μειώθηκαν δραματικά το σύνολο των αποδοχών και τη σημερινή έξαρση της ακρίβειας στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια και τα καύσιμα και του πληθωρισμού, που ροκανίζουν το εργατικό εισόδημα και τους μισθούς μας, θεωρούμε ότι πρέπει:

1. Να μην απενταχθεί καμιά ειδικότητα από την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος και να επεκταθεί και άλλες ειδικότητες, όπως πχ οι εργάτες κήπων, οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ κλπ.

2. Να διπλασιαστεί άμεσα το ύψος του ανθυγιεινού επιδόματος και να παίρνεται υπόψη για την καταβολή του όχι μόνο η ειδικότητα αλλά και ο χώρος εργασίας. Να ανοίξει από τώρα η συζήτηση για καθιέρωση νέου μισθολογίου το 2023, που θα δίνει ουσιαστικές αυξήσεις, θα αίρει τις σημερινές ανισότητες μεταξύ των κλάδων (τα μισθολογικά κλιμάκια πχ για τις ΥΕ και ΔΕ κατηγορίες αλλάζουν κάθε 3 χρόνια, ενώ για τις ΤΕ και ΠΕ κατηγορίες κάθε 2 χρόνια) και θα ενσωματώνει το ανθυγιεινό επίδομα στις βασικές αποδοχές, σε προωθημένα εισαγωγικά μισθολογικά κλιμάκια, για να μπορούν και οι εργαζόμενοι αυτοί να φτάνουν στα καταληκτικά μισθολογικά κλιμάκια κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

3. Να ενταχθούν και άλλες ειδικοτήτων στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΕΦΚΑ και από άποψη συνταξιοδοτική, με την μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την επαναφορά άμεσα στα 58 για τους άνδρες και στα 53 για τις γυναίκες, με προοπτική τα 55 και τα 50 αντίστοιχα.

Στη βάση ενός τέτοιου πλαισίου διεκδίκησης να υπάρξει συντονισμός όλων των ομοσπονδιών των εργαζομένων, που θίγονται από τις αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος, για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης, για να είναι νικηφόροι οι αγώνες μας.

28/1/2022                                                                                                 Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Σχόλια