Νέο χαράτσι στους πολίτες από την κυβέρνηση της ΝΔ

 

Μετακυλίεται το κόστος καθαριότητας των σχολείων στους δημότες

Ψηφίστηκε επί της αρχής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις». Στο νομοσχέδιο, αυτό, κατατέθηκε τροπολογία και ψηφίστηκε (άρθρο 67),  όπου δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ, να καλύπτουν «...Το σύνολο ή μέρος της μισθολογικής δαπάνης του προσωπικού των δήμων που απασχολείται με κάθε είδους σχέση εργασίας για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων...» «... από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού...».

Πιο συγκεκριμένα στην παράγραφο 2, του άρθρου 67, με θέμα «Ρύθμιση Θεμάτων προϋπολογισμού δήμων - Κάλυψη δαπανών καθαρισμού σχολικών μονάδων από ανταποδοτικά τέλη», αναφέρεται ότι «...Το σύνολο ή μέρος της μισθολογικής δαπάνης του προσωπικού των δήμων που απασχολείται με κάθε είδους σχέση εργασίας για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων, δύναται να καλύπτεται από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α’ 74), περί του υπολογισμού και τρόπου είσπραξης δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου...».

Η ρύθμιση αυτή, που δεν είναι αθώα,  μετακυλίεται το κόστος καθαριότητας των σχολικών μονάδων στους δημότες. Γνωστή εξάλλου είναι η τακτική της κεντρικής διοίκησης και του κράτους, που στηρίχθηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις, δυστυχώς, όπου το κεντρικό κράτος μεταφέρει αρμοδιότητές του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς μάλιστα και τους απαραίτητους πόρους και το προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν, να αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών και να απαξιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας τους, με στόχο να δίνονται αυτές οι υπηρεσίες σε ιδιώτες.

Η ΝΔ, στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, στοχεύει στον περιορισμό του κράτους και της κοινωνικής του πολιτικής και μεταφέρει το κόστος στους πολίτες, με αποτέλεσμα να μην έχουν ίδιες ευκαιρίες όλοι οι πολίτες, στην Υγεία, την Παιδεία και της Πρόνοια.

Η ρύθμιση αυτή, πρέπει να καταγγελθεί από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όχι στην φορολογία των πολιτών και τις διακρίσεις.

Σχόλια