Ν. 5143/2024 (ΦΕΚ 161/Α’): Προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων

  



Δημοσιεύθηκε ο ν. 5143/2024 (ΦΕΚ 161/11.10.2024 τεύχος Α') Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις”, που περιλαμβάνει ρύθμιση για τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων.

 Με το άρθρο 34 τροποποιούνται διατάξεις του π.δ. 99/2017 (Α’ 141), περί καθορισμού προϋποθέσεων αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων.

Ειδικότερα, με την περίπτ.α’ τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 99/2017 και οι υφιστάμενοι κατά την έναρξη ισχύος του ν.5143/2024 (ημερ. έναρξης ισχύος 11.10.2024) δημοτικοί παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί εξαιρούνται από την απαγόρευση εγκατάστασης σε οικοδομές, όταν τμήματα των οικοδομών αυτών χρησιμοποιούνται για άλλον σκοπό, έχοντας κοινή με το σταθμό είσοδο ή έξοδο.

Ωστόσο, ορίζεται ότι οι υφιστάμενοι κατά την έναρξη ισχύος του του ν.5143/2024 (ημερ. έναρξης ισχύος 11.10.2024) παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, στους οποίους έχει δοθεί έγκριση εκτέλεσης εργασιών επεκτάσεων, εμπίπτουν στην απαγόρευση του προηγουμένου εδαφίου και οφείλουν να συμμορφωθούν με τη σχετική πρόβλεψη για λειτουργία χωριστής εισόδου ή εξόδου, εντός του χρόνου ισχύος της σχετικής οικοδομικής άδειας.

Με την περίπτ.β’ διαγράφεται από την περ. α’ του πρώτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 2, περί περιπτώσεων που είναι απαραίτητη η αναθεώρηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, η λέξη «διαρρυθμίσεις».

Με την περίπτ.γ’ αντικαθίσταται η παρ. Α του άρθρου 3, περί τεχνικών προδιαγραφών, και εισάγονται οι διατάξεις πυροπροστασίας που οφείλουν να εφαρμόσουν οι δημοτικοί παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Με την περίπτ.δ’ τροποποιείται ο πίνακας και οι παρατηρήσεις της παρ. Β του άρθρου 3, περί τεχνικών προδιαγραφών, και συσχετίζεται η επιφάνεια του χώρου εισόδου - αναμονής με τον αριθμό των φιλοξενούμενων παιδιών και ορίζεται στα 8 τ.μ. για σταθμούς που φιλοξενούν έως 25 βρέφη ή 35 νήπια και στα 12 τ.μ. για μεγαλύτερης δυναμικότητας σταθμούς.

Ο χώρος προσωπικού συσχετίζεται με τον αριθμό των φιλοξενούμενων παιδιών.

Ο χώρος WC/Λουτρού νηπίων περιορίζεται στα 8 τ.μ. με παράλληλη προϋπόθεση τα 2,5 τ.μ. ανά 6 παιδιά.

Το πλυντήριο/σιδερωτήριο καθίσταται υποχρεωτικό για σταθμούς με περισσότερα από 25 παιδιά.

Τα αποδυτήρια (lockers) του προσωπικού δεν απαιτείται να είναι μέσα στο WC προσωπικού, αλλά μπορούν να τοποθετηθούν και στον χώρο προσωπικού.

Η τραπεζαρία μπορεί να εξυπηρετεί εναλλάξ όλες τις τάξεις παιδιών, ενώ μέχρι σήμερα αυτό ισχύει για έως δύο τάξεις.

Με την περίπτ.ε’ προστίθενται νέα εδάφια, τέταρτο και πέμπτο στην παρ. Η του άρθρου 4, περί κατασκευαστικών διατάξεων ως προς τους υπαίθριους και ημιυπαίθριους περιβάλλοντες χώρους, και ορίζεται ότι κατ’ εξαίρεση, αποκλειστικά για τους δήμους μητροπολιτικών κέντρων της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 2Α του ν. 3852/2010 (Α’ 87), ο υπαίθριος χώρος των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του ν.5143/24 δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών ορίζεται σε τουλάχιστον 3 τ.μ. ανά παιδί (βρέφος ή νήπιο). Ο υπαίθριος χώρος των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του ν.5143/24 βρεφονηπιακών σταθμών δύναται να χρησιμοποιείται εκ περιτροπής για τα βρέφη και τα νήπια, εφόσον ξεπερνά τα 3 τ.μ. ανά παιδί (βρέφος ή νήπιο), ανά τμήμα που χρησιμοποιεί τον υπαίθριο χώρο κάθε φορά.

Σχόλια