Η παροχή γάλακτος μπορεί να καταβάλλεται και σε χρήμα

 ΠΟΕ - ΟΤΑ κατά ΥΠΕΣ: «Επιτρέπει» στους δήμους να μην δίνουν την παροχή  γάλακτος - Aftodioikisi.gr

Ετήσια καταβολή ποσού σε εργαζόμενους των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων που είναι δικαιούχοι παροχής γάλακτος

Δημοσιεύτηκε ο Ν.5143/2024 (ΦΕΚ 161/Α’), όπου μεταξύ των άλλων, προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής του γάλακτος σε χρήμα. Όπως έχουμε τονίσει εξαρχής, ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, θεωρούμε ότι η ρύθμιση αυτή απότελεί «...Ένα βήμα πριν την κατάργησή του...» και ότι  «...Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες και εξυπηρετούν μεγάλο μέρος των αναγκών της δημόσιας ζωής, προσφέροντας ζωτικής σημασίας υπηρεσίες όπως τα δημοτικά ιατρεία, η αποκομιδή των απορριμμάτων, οι παιδικοί σταθμοί, τα νεκροταφεία, κλπ. Η παροχή των μέσων ατομικής προστασίας έχει κερδιθεί από τους ίδιους με αγώνες και είναι για την προστασία της ζωής, της υγείας και της ασφάλειάς τους και οφείλει η κυβέρνηση να φροντίσει να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την χορήγησή τους και να μην τα αντιμετωπίζει ως βαρίδι, την ώρα μάλιστα που η λίστα των εργατικών ατυχημάτων μακραίνει και όλο και πιο συχνά θρηνούμε ανθρώπινες ζωές...».

Πιο συγκεκριμένα στην παρ.1 του άρθρου 15 ορίζεται ότι στους μόνιμους υπαλλήλους, στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, καθώς και στους συμβασιούχους μίσθωσης έργου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (O.T.A.) α’ και β’ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, οι οποίοι είναι δικαιούχοι ενός (1) λίτρου γάλακτος σε ημερήσια βάση, σύμφωνα με την περ. ΙΙΙ. της υπ’ αρ. 43726/8.6.2019 ΚΥΑ (Β’ 2208), μπορεί να καταβάλλεται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ή του περιφερειακού συμβουλίου ή του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου, αντίστοιχα, αντί του ενός (1) λίτρου γάλακτος σε ημερήσια βάση, ποσό τριακοσίων (300) ευρώ σε ετήσια βάση, εντός των τριών (3) πρώτων μηνών κάθε ημερολογιακού έτους ή εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία πρόσληψης ή διορισμού του δικαιούχου.

Στην παρ.2 του άρθρου 15 ορίζεται ότι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού ή νομικά τους πρόσωπα, που έχουν ενεργή σύμβαση για την παροχή γάλακτος, εξακολουθούν να παρέχουν το προβλεπόμενο γάλα στους δικαιούχους σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης και μέχρι τη λήξη αυτής. Για το εναπομείναν χρονικό διάστημα του έτους μετά τη λήξη της σύμβασης για παροχή γάλακτος, καταβάλλεται αναλογία του ποσού της παρ. 1.

Στην παρ.3 του άρθρου 15 ορίζεται ότι αν έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός για παροχή γάλακτος και δεν έχει κατακυρωθεί σε μειοδότη, ο Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού ή το νομικό του πρόσωπο δύναται να προχωρήσει σε σύναψη της σύμβασης ή σε ματαίωση του διαγωνισμού και καταβολή αναλογίας του ποσού της παρ. 1 για το εναπομείναν χρονικό διάστημα από την τελευταία παροχή γάλακτος.

Σύμφωνα με την παρ.2α του άρθρου 70, η ισχύς του άρθρου 15 αρχίζει από την 1η.1.2025.

 


Άλλες σχετικές αναρτήσεις:

Ένα βήμα πριν την κατάργησή του η αποτίμηση του γάλακτος σε χρήμα! (metaota.blogspot.com)

Σχόλια