Ένα βήμα πριν την κατάργησή του η αποτίμηση του γάλακτος σε χρήμα!



Σε δημόσια διαβούλευση, σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει την κατάργηση της παροχής γάλακτος, ως μέσο ατομικής προστασίας στους δικαιούχους εργαζόμενους.

Από τις 2 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2024, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου "Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις", το οποίο περιλαμβάνει ρύθμιση για ετήσια καταβολή ποσού σε εργαζόμενους ΟΤΑ α' και β' βαθμού και των νομικών τους προσώπων που είναι δικαιούχοι παροχής γάλακτος.

Η ακρίβεια που καλπάζει, σε συνδυασμό με τις μεγάλες περικοπές των μισθών που έχουν φέρει τους εργαζόμενους σε οικονομικό αδιέξοδο, χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση ως μέσο για το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και των μέσων ατομικής προστασίας, που ήδη σε αρκετούς δήμους σκόπιμα και παράνομα δεν χορηγούνται. Επίσης, η έλλειψη χρηματοδότησης και η υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών έχει επιφέρει και την  διάλυση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, την ώρα που θα έπρεπε να εντατικοποιούνται και να αυστηροποιούνται οι έλεγχοι. 

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες και εξυπηρετούν μεγάλο μέρος των αναγκών της δημόσιας ζωής, προσφέροντας ζωτικής σημασίας υπηρεσίες όπως τα δημοτικά ιατρεία, η αποκομιδή των απορριμμάτων, οι παιδικοί σταθμοί, τα νεκροταφεία, κλπ. Η παροχή των μέσων ατομικής προστασίας έχει κερδιθεί από τους ίδιους με αγώνες και είναι για την προστασία της ζωής, της υγείας και της ασφάλειάς τους και οφείλει η κυβέρνηση να φροντίσει να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την χορήγησή τους και να μην τα αντιμετωπίζει ως βαρίδι, την ώρα μάλιστα που η λίστα των εργατικών ατυχημάτων μακραίνει και όλο και πιο συχνά θρηνούμε ανθρώπινες ζωές.

Στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ, ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στην τοποθέτησή του, ανέφερε ότι είναι «χρονοβόρες» οι διαδικασίες για την παροχή του γάλακτος στους δικαιούχους εργαζόμενους και ότι πρέπει να καταργηθεί το «αναχρονιστικό» αυτό μέσο ατομικής προστασίας, προφανώς «στρώνοντας» το έδαφος για το σημερινό σχέδιο νόμου.

Μέχρι σήμερα, δεν έγινε καμία αναφορά σε νεότερα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία να δικαιολογούν την περικοπή αυτή. Αλίμονο αν, βαφτίζοντας  «αναχρονιστική», «χρονοβόρα» και «φόρτο  εργασίας» κάθε διαδικασία, καταργούμε μέτρα που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή. Το γάλα χορηγείται επειδή προστατεύει τους εργαζόμενους από σοβαρές ασθένειες στο αναπνευστικό σύστημα, από βλαβερές ουσίες που εισπνέουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Είναι λοιπόν ανάγκη επιτακτική να χορηγείται  και δεν είναι μισθολογική παροχή.

Εξάλλου, η εμπειρία μας δείχνει, ότι, η ρύθμιση αυτή, αποτελεί την απαρχή για την πλήρη κατάργησή τους στο μέλλον, όπως έγινε και με άλλες παροχές στο παρελθόν (έξοδα κίνησης κλπ).

Καλούμε την ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ να πάρει θέση και να εξαγγείλει κινητοποιήσεις πανελλαδικά! Φτάνει πια!

Απαιτούμε:

·       αύξηση των μέσων ατομικής προστασίας και όχι ψαλίδισμα,

·        αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την τήρηση των μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας ,

·       στελέχωση των υπηρεσιών με

·       μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων και

·       μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ,

·       γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας με μόνιμη σχέση εργασίας,

·       χορήγηση ΒΑ.Ε. και σε άλλες ειδικότητες

·       ΑΥΞΗΣΕΙΣ στους μισθούς

·       και όχι πετσόκομμα των μέσων ατομικής προστασίας!

Από το ΜΕΤΑ ΟΤΑ 

Σχόλια