Σχόλιο του ΜΕΤΑ ΟΤΑ για την κατάθεση πρότασης νόμου για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού από την Ε.Ε. της ΠΟΕ ΟΤΑ: Συνάδελφοι "Με π@ρδές αυγά δεν βάφονται!"

 


Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ, 12 χρόνια μετά από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, καταθέτει σχέδιο νόμου για την επαναφορά τους. Ενώ όλα τα χρόνια που έχουνπροηγηθεί, δυστυχώς, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και η ηγεσία έχουν αρκεστεί σε «εθιμοτυπικού και επετειακού τύπου» απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς σχεδιασμό και συνέχεια.

Ταυτόχρονα, εισάγεται προς ψήφιση στην ελληνική βουλή, νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά τη σύνδεση της διαδικασίας της αξιολόγησης με την μισθολογική κατάσταση των υπαλλήλων, προωθώντας την επιδοματική πολιτική που εισήγαγε η κυβέρνηση με τη μορφή «μπόνους» για όσους θα εργάζονται με «ζήλο» για «την υλοποίηση των στόχων της» και για το οποίο δεν έχει γίνει κανένας λόγος από την Ε.Ε. της ΠΟΕ ΟΤΑ.  Η πολιτική αυτή στοχεύει στην κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης και της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων, στην εξατομίκευση των αμοιβών και στη δημιουργία ανταγωνιστικών σχέσεων μεταξύ τους, που αποτελούν την βασική επιδίωξη όλων των νεοφιλελεύθερων και αντεργατικών Κυβερνήσεων.

Χαρακτηριστικά, το νεοεισαχθέν νομοσχέδιο, στο άρθρο 44, παρ.11 αναφέρει: "Η καθ΄ ύλην αρμόδια για θέματα στοχοθεσίας μονάδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών διαχειρίζεται την ειδική πλατφόρμα για τη στοχοθεσία (της παρ.10). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του αρμόδιου για τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Υπουργού και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, δύναται να καθορίζεται κάθε ειδικότερο θέμα του άρθρου 35 σχετικά με τον τρόπο ανταμοιβής ανά δικαιούχο φορέα, μεταξύ των οργανικών μονάδων και των υπηρεσιών αυτού."

Είναι γνωστό ότι, εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον, δεν έχει διενεργηθεί η νόμιμη διαδικασία κρίσεων των υπαλλήλων για Προϊσταμένους Διευθύνσεων και τμημάτων στους ΟΤΑ, με ευθύνη των αιρετών αλλά και του ίδιου του Υπουργείου. Επομένως, στο σύνολό τους καθήκοντα Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων ασκούν αναπληρωτές επί σειρά ετών, με ανάθεση από τις Δημοτικές Αρχές και τους Υπουργούς. Οι ίδιοι καλούνται να αξιολογήσουν τους υφιστάμενούς τους και να αξιολογηθούν από τους προϊστάμενούς τους, με υποκειμενικά κριτήρια που άπτονται σε στοχοθεσία που προέρχεται από το Υπουργείο κι έχει να κάνει με τα δημοσιονομικά μέτρα των περικοπών και της λιτότητας. Και οι ίδιοι θα επωμιστούν την ευθύνη επίτευξης στόχων και την απόδοση ανταμοιβής για την «επιτυχή διεκπεραίωση».

Θα περιμέναμε όλα αυτά τα χρόνια η Ομοσπονδία και η συμβιβασμένη ηγεσία της, που έχει σημαία στα συνέδρια τη λέξη αξιοκρατία, να προβεί σε  όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εκκινηθεί η διαδικασία των κρίσεων, εξασφαλίζοντας την νομιμότητα, την αξιοκρατία και την απρόσκοπτη συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Αντίθετα όμως, παρατηρούμε  μέλη της παράταξης -κυρίως- της ηγεσίας και  συνδικαλιστικά στελέχη, να κατέχουν θέσεις ευθύνης, με ανάθεση από τις δημοτικές αρχές και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς να κατέχουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο προσόντα.

Ως ΜΕΤΑ ΟΤΑ, θεωρούμε ότι όλες οι ενέργειες είναι απαραίτητες και μπορούν να συμβάλλουν στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων αλλά κυρίως, οι μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις που η ηγεσία αποφεύγει τα τελευταία χρόνια, «όπως ο διάολος το λιβάνι», με τη δικαιολογία ότι δεν συμμετέχουν οι εργαζόμενοι.

Συνεχίζουμε τον αγώνα δίπλα στον καθημερινό αγώνα των εργαζόμενων και οι εξελίξεις πολλές φορές ξεπερνούν τις συμβιβασμένες παρατάξεις που ηγούνται στην σημερινή Ομοσπονδία!

Αυτό πρέπει να το δουν και να μη συνεχίζουν να φθείρουν το κύρος της Ομοσπονδίας στα μάτια των εργαζόμενων, πανελλαδικά ,με την παθητική στάση τους στην άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων.


ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑ ΟΤΑ  


εδώ η πρόταση νόμου προς ψήφιση που κατέθεσε η Ε.Ε. της ΠΟΕ ΟΤΑ                                                

Σχόλια