Ε.Α.Σ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ: Το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων και η ΣΥΝ.ΑΝ. Δήμου Αλίμου αδιαφορούν για τα προβλήματα των εργαζόμενων.

 


Για μια ακόμα φορά, το Προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων και η Συν.Αν.  Δήμου Αλίμου αποδεικνύουν τον ρόλο που έχουν στον Σύλλογο, που δεν είναι άλλος από το «πάγωμα» των διεκδικήσεων των εργαζόμενων και την παρεμπόδιση  κάθε φωνής και δράσης που μπορεί να δυσαρεστήσει την διοίκηση.

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, ξεκίνησαν ένα γαϊτανάκι «πολιτιστικών  δρώμενων», προκειμένου να θολώσουν τα νερά της συνδικαλιστικής τους ανυπαρξίας.  Δύο χρόνια τώρα, «παγώνουν» όποια πρότασή μας στο Δ.Σ., αφορά  τα νόμιμα δικαιώματα των εργαζόμενων και αγωνίζονται μόνο, για να δίνουν  άλλοθι στις παραλείψεις της διοίκησης του Δήμου. Καμία διεκδίκηση δεν έχει τεθεί από τη μεριά τους και  καμία λύση δεν έχει δοθεί στα προβλήματα των εργαζόμενων.

Στο τελευταίο Δ.Σ. την 1η Απριλίου, που οι ίδιοι συγκάλεσαν με μοναδικό θέμα την  μονοήμερη εκδρομή, μετά από διαμαρτυρίες μας για την αδιαφανή διαδικασία που ακολούθησαν για την οργάνωσή της, δεν προσκόμισαν καμία προσφορά. Παρότι είχαν κυκλοφορήσει  ανακοίνωση, ως απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων, που ανέγραφε το ποσό που ζητούσαν από τους εργαζόμενους και ποιοι θα το παραλαμβάνουν, χωρίς να έχουν περάσει το θέμα από Δ.Σ. και να υπάρχει νόμιμη απόφασή του, το αρνήθηκαν ως γεγονός…

Απαιτούμε την διαφάνεια και τη νομιμότητα των διαδικασιών, με τις οποίες εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι σε κάθε περίπτωση,   προστατεύονται από κάθε είδους κίνδυνο και ενημερώνονται επίσημα για το τι δικαιούνται και πώς δαπανώνται τα χρήματα που καταβάλουν. 

Ταυτόχρονα, διαχρονικά ο πρόεδρος και η παράταξή του ΣΥΝ.ΑΝ. Αλίμου, αρνούνται να πραγματοποιήσουν εκδρομές, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις για τους εργαζόμενους, που προτείνουμε να πραγματοποιηθούν με χρήματα από το ταμείο του Συλλόγου ή έστω με τη συμβολή του, ισχυριζόμενοι  κάθε φορά ότι τα χρήματα δεν επαρκούν.

Οι  εισφορές των εργαζόμενων που εισρέουν στο ταμείο του Συλλόγου, ανέρχονται σε έξι χιλιάδες ευρώ τον χρόνο περίπου, δηλαδή 12.000 ευρώ περίπου σε δύο χρόνια.

Για άλλη μια φορά ζητάμε τον οικονομικό απολογισμό του ταμείου του Συλλόγου,  εγγράφως και αναλυτικά, ώστε να  ενημερωθούν όλοι οι  νόμιμα ενδιαφερόμενοι. Μέχρι σήμερα, στα αλλεπάλληλα προφορικά και έγγραφα, σχετικά αιτήματά μας, εισπράττουμε  άρνηση.

Πρόσφατα, ανακαλύψαμε επί σειρά ετών δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία που αφορά στην βαθμολογική διάρθρωση, για υπαλλήλους του πρώην Ν.Π.Δ.Δ. των Δ.Π.Σ.Α. , σύμφωνα με το ν.4369/2016. Θέσαμε το θέμα ως Ε.Α.Σ. Εργαζομένων Δήμου Αλίμου στο Δ.Σ. και ζητήσαμε να κατατεθεί εγγράφως στην υπηρεσία η διαμαρτυρία του Συλλόγου, να ζητηθεί διερεύνηση των αιτιάσεων για την παράλειψη αυτή και πάρθηκε σχετική απόφαση.

Στη συνέχεια, διαπιστώσαμε ότι ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος αποφάσισαν μόνοι τους,  να μην εφαρμόσουν  την  απόφαση του Δ.Σ. , παρότι  εκπροσωπούν  τα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ.  μόνο με εξουσιοδότησή τους και μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του. Αδιαφορώντας για τις νόμιμες διαδικασίες και την παράτυπη παράλειψη που συνέβη επί σειρά ετών σε βάρος των εργαζόμενων και τις όποιες συνέπειές της.  

Παράλληλα, έχει προκύψει και σοβαρή παράλειψη καταβολής μισθολογικών διαφορών σε υπαλλήλους του πρώην Ν.Π.Δ.Δ. των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, επίσης επί σειρά ετών,  με κίνδυνο παραγραφής. Αλλά για το Προεδρείο οι παραλείψεις που μεταφράζονται  σε  απώλειες στους μισθούς συναδέλφων, δεν φαίνεται να είναι θέμα άξιο προσοχής.

Την ίδια τακτική ακολούθησαν και με τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, βάζοντας πλάτη στο να φτάσει η οφειλή τους στα 3 χρόνια. Ενώ καμία ενημέρωση δεν έχουμε για την εξέλιξη της διαδικασίας σχετικά με την χορήγηση τους και για το τρέχον έτος.

Με δική τους ευθύνη δεν υφίσταται κανένας διάλογος μεταξύ της διοίκησης και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζόμενων. Δεν έχει γίνει καμία συνάντηση με τα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ., αφού εσκεμμένα το προεδρείο το αποφεύγει,  προκειμένου να μην  έρθουν σε καμία αντιπαράθεση, δείχνοντας αδιαφορία για τα προβλήματα των συναδέλφων που συσσωρεύονται.

Παρουσιάζουν όμως πλήρη «συμμόρφωση προς τα υποδείξεις» μεταφέροντας «διαγγέλματα» και «έτοιμες» αποφάσεις, που δεν εκπορεύονται από διάφανες και δημοκρατικές  διαδικασίες του νόμιμα εκλεγμένου Δ.Σ. του Συλλόγου για την υπεράσπιση των διεκδικήσεων και  δικαιωμάτων των εργαζόμενων αλλά συμβάλουν στην υπονόμευσή τους.

Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές έχουν υποχρέωση -για λογαριασμό των εργαζόμενων- να ζητούν λογοδοσία από την Διοίκηση και να ασκούν κριτική στις παραλείψεις και παρατυπίες, και όχι να δρουν  παρασκηνιακά και πυροσβεστικά σε βάρος των συναδέλφων για να μην εκτεθούν ή  δυσαρεστηθούν οι διοικούντες.

Έτσι, δυστυχώς, δεν μας ξενίζει η στάση τους απέναντι στις εκδικητικές μετακινήσεις και τον υποβιβασμό συναδέλφων, η αδιαφορία τους απέναντι στη δυσμενή αντιμετώπιση εργαζόμενων , στην έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, στην συνεχόμενη παροχή εργασίας χωρίς τις προβλεπόμενες μέρες ανάπαυσης,  στις ανυπόστατες πειθαρχικές διώξεις και στις αναξιοκρατικές τοποθετήσεις.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Ζητάμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ Γενική Συνέλευση που κατά παράβαση της απόφασης του Δ.Σ. και του καταστατικού δεν έχει πραγματοποιηθεί, ώστε να ακουστούν τα προβλήματα και να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Ζητάμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ εκλογές!

 

Ε.Α.Σ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ                                                  12 Απριλίου 2024

Σχόλια