ΜΕΤΑ ΟΤΑ: Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Να αθωωθεί ο Γιώργος Χαρίσης

 


Στις 11 Απριλίου 2024 εκδικάζεται στο Εφετείο Αθηνών, η έφεση του Γιώργου Χαρίση, πρώην Μέλους του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, στην απόφαση της αγωγής που άσκησε εναντίον του ο δήμαρχος Αλίμου, κ. Κονδύλης Ανδρέας επειδή αναδημοσίευσε ψηφίσματα Ομοσπονδιών και Συλλόγων, αλληλεγγύης σε εκλεγμένη συνδικαλίστρια στον Δήμο Αλίμου.

Ο δήμαρχος Αλίμου αξίωνε με την αγωγή του, να υποχρεωθεί ο Γιώργος Χαρίσης στην έγγραφη δημόσια ανάκληση-διαγραφή των ψηφισμάτων Ομοσπονδιών και Συλλόγων, των οποίων δεν είναι συντάκτης. Όπως και  να καταβάλει τριάντα χιλιάδες ευρώ αποζημίωση, με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής, ενώ δεν έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων που φέρονται ως συντάκτες κι έχουν δημοσιεύσει τα ψηφίσματα στη δική τους ιστοσελίδα, με σαφώς μεγαλύτερο πλήθος αναγνωστών και ευρύτερη απήχηση.

Το περιεχόμενο των ψηφισμάτων που ο ίδιος επικαλείται ως "δυσφημιστικό", "συκοφαντικό", "ψευδές" και "προσβλητικό για την προσωπικότητά του", περιέχει αληθή γεγονότα που έχουν καταγγείλει με ανακοινώσεις τους η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ ΟΤΑ, απέναντι στις οποίες δεν είχε καμία αντίδραση.

Τα ψηφίσματα κατήγγελλαν τις συνεχείς και ανυπόστατες πειθαρχικές διώξεις υπαλλήλων του Δήμου Αλίμου, με στόχο τον περιορισμό και την εξάλειψη των νόμιμων διεκδικήσεών τους και της συνδικαλιστικής τους δράσης, τις αιφνίδιες και απροειδοποίητες απολύσεις εργαζόμενων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που με δύο δικαστικές αποφάσεις κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές για εργαζόμενους που προσέφυγαν, ενώ υποχρεώθηκε το νομικό πρόσωπο των παιδικών σταθμών να τους καταβάλλει μισθούς υπερημερίας ενός έτους, την επιβολή καθημερινής υποχρεωτικής υπερωρίας στο προσωπικό των παιδικών σταθμών μετά τις απολύσεις, χωρίς επίκληση έκτακτων και κατεπειγουσών αναγκών, όπως ορίζει ο νόμος, που αποτελεί καταστρατήγηση του θεσμοθετημένου ωραρίου των εργαζόμενων, τη μη συμμετοχή του Δήμου Αλίμου στην προκήρυξη 3Κ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με ευθύνη της διοίκησης και την παραχώρηση τμημάτων υπηρεσιών του δήμου σε ιδιώτες.

Η συνδικαλιστική κριτική σε δημόσια πρόσωπα, όπως ο δήμαρχος, είναι όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζόμενων, όσο ενοχλητική κι αν είναι για τους προαναφερθέντες. Αντίστοιχα, οι αιρετοί  εκπροσώποι μιας δημοκρατικής κοινωνίας, έχουν το ίδιο δικαίωμα να απαντήσουν με γεγονότα, κριτική κι επιχειρήματα, κι αυτό είναι η πεμπτουσία του Δημοκρατικού πολιτεύματος.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θίγεται και δεν μειώνεται η προσωπικότητα του προσώπου, οι ενέργειες του οποίου δέχονται συνδικαλιστική κριτική, αλλά  θίγεται η πολιτική που ασκεί στα εργασιακά θέματα. Η πρακτική αυτή ακολουθείται από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, όλα τα χρόνια και αποσκοπεί στην τήρηση της νομιμότητας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών. Αυτό το δικαίωμα προστατεύεται από το ν.1264 ακόμα σήμερα, που οι μνημονιακές κυβερνήσεις επιχειρούν συνεχώς το ξήλωμα των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση της ΠΟΕ ΟΤΑ που αρνείται να ξεπεράσει όποιες μικροπαραταξιακές αγκυλώσεις την κωλύουν μέχρι σήμερα να ασκήσει το συνδικαλιστικό και συνταγματικό της καθήκον απέναντι στους εργαζόμενους που εκλέγουν τους εκπροσώπους τους, προκειμένου να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους αλλά και την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, -πόσο μάλλον εκλεγμένων στα όργανά της συνδικαλιστών- και απέχει από το να στηρίξει έμπρακτα και να εκφράσει δημόσια την αλληλεγγύη και τη στήριξη της στον Γ.Χαρίση, που διατέλεσε χρόνια ενεργό μέλος του συνδικαλιστικού κινήματος, του Γ.Σ. και της Ε.Ε. της ΠΟΕ ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ.

Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οφείλουν να απαντήσουν με συλλογική μαζική πάλη, αποφασιστικότητα και ταξική αλληλεγγύη. Η δίωξη Σωματείων και η στοχοποίηση συνδικαλιστών, δεν  μπορεί παρά να είναι υπόθεση όλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος.


ΕΔΩ, η ανακοίνωση στήριξης της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, στον Γιώργο Χαρίση.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Να αθωωθεί ο Γιώργος Χαρίσης

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει τη στήριξη και  αλληλεγγύη της στο Γιώργο Χαρίση, πρώην μέλους της Ε.Ε. και του Γ.Σ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., απέναντι στις δικαστικές διώξεις που υφίσταται από τον δήμαρχο Αλίμου, κ. Ανδρέα Κονδύλη, επειδή ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  ψηφίσματα αλληλεγγύης συνδικαλιστικών οργανώσεων (μεταξύ αυτών και της ΑΔΕΔΥ), για τις ποινικές και πειθαρχικές διώξεις που υφίσταται η Αναστασία Παπαχρίστου.

Η εκδίκαση γίνεται στο εφετείο Αθηνών την Πέμπτη,  11 Απριλίου 2024, ώρα 11πμ, μετά από έφεση απέναντι στην πρωτόδικη, καταδικαστική απόφαση.

Ζητάμε την αθώωση του Γιώργου Χαρίση, γιατί τα όσα αναφέρονται στις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, σε βάρος του δημάρχου Αλίμου είναι αληθή, σχετικά με τις άδικες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις.

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, για να μην δημιουργηθεί δεδικασμένο και πλέον κανένα συνδικάτο, εργαζόμενος ή συνδικαλιστής δεν θα μπορεί να ασκεί δημόσια κριτική στο κράτος και την εργοδοσία ή να διακινεί, μέσω του διαδικτύου, ανακοινώσεις συνδικάτων, γιατί κινδυνεύει να κατηγορηθεί για συκοφαντική δυσφήμιση.

 

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 


Σχόλια