ΜΕΤΑ ΟΤΑ: Η "επιλεκτική" εφαρμογή του νόμου, η σοβαρή έλλειψη προσωπικού και η υποχρηματοδότηση, δεν νομιμοποιούν κανένα "θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων" που προωθεί η κυβέρνηση.




Στις 19 Μαρτίου 2024 η Ε.Ε. της ΠΟΕ ΟΤΑ πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικών, κα Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με το υπ’αρ.πρωτ.78/19-03-2024  δελτίο τύπου, ανάμεσα στα θέματα που έθεσε η Ε.Ε., προτείνεται «ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση των εργαζόμενων στους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού» που «…να έχει μοναδικό στόχο την αναβάθμιση του ρόλου των εργαζόμενων και των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.»

Η Υπουργός ήταν κάθετη στο θέμα της Αξιολόγησης ότι πρόκειται για νόμο του Κράτους και θα εφαρμοστεί. Η τελευταία εγκύκλιος που εξέδωσε, προειδοποιεί για τις πειθαρχικές κυρώσεις που επιφέρει  η μη συμμετοχή στις διαδικασίες της αξιολόγησης, που η Κυβέρνηση και η ίδια δεν χάνουν ευκαιρία να σέρνουν στα δικαστήρια τις Ομοσπονδίες, προκειμένου να κηρυχτεί η απεργία-αποχή των εργαζόμενων, παράνομη και καταχρηστική.

Διαχρονικά, οι κυβερνήσεις από τα τέλη της δεκαετίας του 2010, δεν έχουν υλοποιήσει  την υποχρέωσή τους να εκκινήσουν τη νόμιμη διαδικασία των κρίσεων των υπαλλήλων για την πλήρωση θέσεων προϊστάμενων και διευθυντών.

Ως ΜΕΤΑ ΟΤΑ, έχουμε επανειλημμένα προσφύγει σε όλους τους αρμόδιους  φορείς εκπροσώπησης του κράτους κι έχουμε λάβει ως απάντηση,  με το υπ’αρ.82561/04-07-2022 έγγραφο του τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ν.Π. , της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ότι τα Υπηρεσιακά Συμβούλια δεν λειτουργούν και ο νόμος του Κράτους δεν εφαρμόζεται με ευθύνη του ίδιου του Υπουργείου.

Θεωρούμε ότι αυτή είναι η άμεση και αξιόπιστη αξιολόγηση των υπαλλήλων, η οποία σχετίζεται με την επιστημονική τους κατάρτιση και όχι με τις απευθείας αναθέσεις - τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης, κάτι που δεν πληρεί τους όρους για μια  σύγχρονη και χρηστή δημόσια  διοίκηση.

Οι δημόσιες υπηρεσίες πάσχουν από σοβαρή έλλειψη προσωπικού, αφού οι μνημονιακές κυβερνήσεις ψήφισαν ως μέτρο «εξυγίανσης των οικονομικών» της χώρας το «πάγωμα» των μόνιμων και αξιοκρατικών προσλήψεων και αντίστοιχα παγίωσαν κάθε μορφή ελαστικής σχέσης εργασίας σε αντικατάστασή τους, καθιστώντας τους εργαζόμενους όμηρους με συμβάσεις ακόμα και 25 ετών! Παράλληλα, οι ίδιες,  έδωσαν το ελεύθερο στους δημάρχους να χρησιμοποιούν την έλλειψη προσωπικού ως δικαιολογία για απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών και τμημάτων τους σε εργολάβους και να μετακυλούν το κόστος στους δημότες με ακριβότερα ανταποδοτικά τέλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, προβάλλουν την μόνιμη εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα ως παθογένεια και απαξιώνουν, υποχρηματοδοτούν τις δημόσιες φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες για τις οποίες φορολογείται ο πολίτης, ως βαρίδια «που μπορεί κάλλιστα να παρέχει» ο ιδιώτης.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο «καλό» και «κακό» θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης, αφού όλα σε αυτές τις συνθήκες  θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα:  την πλήρη απαξίωση των υπηρεσιών,  τον ανταγωνισμό μεταξύ των υπαλλήλων για τις άνισες μισθολογικές κλίμακες που εισάγονται, τη δημιουργία μιας δεξαμενής εν δυνάμει απολυμένων υπαλλήλων με υποκειμενικά και αναξιοκρατικά κριτήρια και τελικά τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα.

Η επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής από την αξιολόγηση να πλαισιωθεί από την ΠΟΕ ΟΤΑ, την ΑΔΕΔΥ και όλα τα σωματεία, με  συνεχείς ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις για τους εργαζόμενους και τους πολίτες, διαφορετικά θα μείνει κενό γράμμα και μια ανακοίνωση σε μια κόλλα χαρτί.

Να αγωνιστούμε ενωτικά, μαζικά για μόνιμες προσλήψεις όλων  των ειδικοτήτων, στελέχωση των υπηρεσιών, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ενίσχυση και χρηματοδότηση του δημοσίου τομέα, ανανέωση του απαρχαιωμένου εξοπλισμού.

Απαιτούμε να εφαρμοστεί ο νόμος και  να δοθεί το δικαίωμα σε όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα να κρίνονται ισότιμα από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως προβλέπεται, πάντα με γνώμονα την υπηρεσιακή τους κατάρτιση, την επιστημονική τεκμηρίωση και με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, για την πλήρωση των θέσεων ευθύνης, προκειμένου να είναι δίκαιη η μεταχείριση όλων των εργαζόμενων.


ΕΔΩ το δελτίο τύπου της ΠΟΕ ΟΤΑ

Σχόλια