εγκύκλιος ΔΣΣΚ/Φ.8/10/οικ. 1888/29-01-2024 . Έναρξη διαδικασίας καθορισμού στόχων έτους 2024 - Δημοσίευση εγχειριδίου στοχοθεσίας σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4940/2022

 



Διαχρονικά, οι κυβερνήσεις από τα τέλη της δεκαετίας του 2010, δεν έχουν υλοποιήσει  την υποχρέωσή τους να εκκινήσουν τη νόμιμη διαδικασία των κρίσεων των υπαλλήλων για την πλήρωση θέσεων προϊστάμενων και διευθυντών. 

Δεν έχει δοθεί το δικαίωμα σε όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα να κρίνονται ισότιμα από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια, όπως ορίζει ο νόμος σε τακτά χρονικά διαστήματα, για την πλήρωση των θέσεων ευθύνης -με γνώμονα την υπηρεσιακή τους κατάρτιση, την επιστημονική τεκμηρίωση και με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα- , προκειμένου να είναι δίκαιη η μεταχείριση όλων των εργαζόμενων. Ενώπροωθούνται επισταμένα, από την σημερινή κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες, διάφορα μοντέλα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Την ίδια στιγμή δεν έχουν ενεργοποιηθεί και λειτουργήσει τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια όπως προβλέπει η νομοθεσία. Θεωρούμε ότι η άμεση και αξιόπιστη αξιολόγηση των υπαλλήλων είναι αυτή η οποία σχετίζεται με την επιστημονική τους κατάρτιση και όχι με τις απευθείας αναθέσεις - τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης που δεν πληροί τους όρους για μια  σύγχρονη και χρηστή δημόσια  διοίκηση.

Ως ΜΕΤΑ ΟΤΑ θεωρούμε απαραίτητη την επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση από την ΠΟΕ ΟΤΑ, πλαισιωμένη με παράλληλες δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των εργαζόμενων και των πολιτών. Στόχος της επιβολής του μέτρου της αξιολόγησης, είναι η περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών, η δημιουργία δεξαμενής εν δυνάμει απολυμένων, που σε συνδυασμό με την υπάρχουσα έλλειψη προσωπικού και υποστελέχωση, θα οδηγήσουν στο ξεπούλημα  των υπηρεσιών που μπορούν να αποφέρουν κέρδος στα ιδιωτικά συμφέροντα. 

*σχόλιο του ΜΕΤΑ ΟΤΑ

  

 Εκδόθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2024, η εγκύκλιος ΔΣΣΚ/Φ.8/10/οικ. 1888/29-01-2024 (Έναρξη διαδικασίας καθορισμού στόχων έτους 2024 - Δημοσίευση εγχειριδίου στοχοθεσίας σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4940/2022) αναφορικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης και στοχοθεσίας, το οποίο θεσπίστηκε με τις διατάξεις του Μέρους Β’ του ν. 4940/2022 (Α’ 112) και ως προς την έναρξη της διαδικασίας στοχοθεσίας και αξιολόγησης έτους 2024, με την οποία γνωστοποιείται ότι οι φορείς, οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 5 του ν. 4940/2022 (Α΄ 112) καλούνται, μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2024, να προβούν στις ακόλουθες, κατά περίπτωση, ενέργειες:

-η Υπηρεσία Συντονισμού κάθε Υπουργείου οφείλει να έχει ολοκληρώσει την αποστολή στις εμπλεκόμενες οικείες οργανικές μονάδες του πίνακα κατανομής των έργων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης έτους 2024

-το κατά περίπτωση όργανο διοίκησης του φορέα (όταν δεν υπάρχουν Ετήσια Σχέδια Δράσης) οφείλει να έχει ολοκληρώσει την έκδοση απόφασης καθορισμού στόχων, υπόδειγμα της οποίας παρατίθεται στο παράρτημα 6 της ΥΠ.ΕΣ. ΔΑΠΔΕΠ/Φ.5/29/οικ.2290/10.02.2023 και την οποία θα κοινοποιήσει στις εμπλεκόμενες οικείες οργανικές μονάδες και η οποία περιλαμβάνει πίνακα κατανομής των έργων που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο έτος.
 
Επισημαίνεται ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν αναλυτικές τεχνικές οδηγίες για τη διαδικασία εξειδίκευσης και επιμερισμού των στόχων για το έτος 2024 στην αντίστοιχη προς τούτο εφαρμογή του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή).
 
Τέλος επισημαίνεται ότι, για την πληρέστερη κατανόηση του νέου συστήματος στοχοθεσίας, κρίθηκε απαραίτητη η υλοποίηση εξειδικευμένων διαδραστικών εργαστηρίων, εφαρμογής διαδικασίας στοχοθεσίας σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4940/2022. Τα εν λόγω εργαστήρια, θα υλοποιηθούν μέσω του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), για την επιμόρφωση των προϊσταμένων μέσω τόσο θεωρητικής προσέγγισης της διαδικασίας όσο και πρακτικής εφαρμογής αυτής.

*πηγή: Δήμοςnet

Σχόλια