Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ

 



Στο ενδιάμεσο 49ο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ που πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2023 στην Αθήνα, ψηφίστηκε ομόφωνα η πραγματοποίηση καταστατικού συνεδρίου  με ορίζοντα εξαμήνου, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2024, προκειμένου να γίνει η ένταξη των συναδέλφων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε όλα τα σωματεία και στη δύναμη της Ομοσπονδίας, έτσι ώστε στο τακτικό – εκλογικοαπολογιστικό συνέδριο, που θα γίνει τον Απρίλη του 2025, να συμμετέχουν ισότιμα όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα σχέσης εργασίας.

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, πιστές στις μνημονιακές τους δεσμεύσεις, στραγγαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών, με την έλλειψη χρηματοδότησης, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τον περιορισμό και  το πάγωμα των προσλήψεων, παράλληλα με τις συνταξιοδοτήσεις των υπαλλήλων. Συντέλεσαν στην σοβαρή απογύμνωσή τους από προσωπικό, στην εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ έδωσαν άλλοθι στους Δημάρχους για αλλεπάλληλες αναθέσεις και εκχώρηση μέρους ή και ολόκληρων υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Δημόσιες υπηρεσίες όπως η Καθαριότητα, οι Τεχνικές και κοινωνικές Υπηρεσίες, το Πράσινο, οι Παιδικοί Σταθμοί κλπ που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των πολιτών, στελεχώνονται με εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Κι έχουμε πλέον φαινόμενα «μόνιμων συμβασιούχων» που συμπληρώνουν χρόνια ολόκληρα το εργατικό δυναμικό.

Οι ίδιοι, μαζί με τους εναπομείναντες μόνιμους υπαλλήλους,  καλούνται με αυτές τις τεράστιες ελλείψεις και με απαρχαιωμένο ή καθόλου εξοπλισμό,  να ανταπεξέλθουν και σε κάθε έκτακτη κι επείγουσα ανάγκη, γι’ αυτό έχουμε και την κατακόρυφη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Παρόλα αυτά είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των έκτακτων καιρικών φαινομένων που επέφεραν τεράστιες καταστροφές.

Μέχρι σήμερα, όμως η  πλειοψηφία και η  ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ, φαινόταν να μην έχει  πειστεί για την αναγκαιότητα ένταξης όλων αυτών των εργαζόμενων στη δύναμή της. Οι παρατάξεις ΣΥΝΑΝ, ΔΑΣ και ΔΑΚΕ , συμφωνούσαν διαφωνώντας και χρησιμοποιούσαν ως άλλοθι η μία την άλλη, με τελικά θύματα τους συναδέλφους συμβασιούχους και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Την στιγμή που υπάρχουν συνάδελφοι ασυνδικάλιστοι, γιατί πολλά σωματεία δεν εγγράφουν συμβασιούχους στη δύναμή τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι της ίδιας ειδικότητας, που κάνουν την ίδια δουλειά, να μην εφαρμόζεται η ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και έτσι άλλοι να εργάζονται 32 και άλλοι 40 ώρες εβδομαδιαίως και άλλοι να δικαιούνται περισσότερες μέρες αδείας από τους άλλους κλπ.

Στο ίδιο έργο θεατές, όμως, ήμασταν και στο καταστατικό Συνέδριο του 2016. Η τελική πρόταση  μας να εγγράφονται, τουλάχιστον, όλοι συμβασιούχοι με την υπογραφή της δεύτερης σύμβασής τους (8μηνίτες, προγράμματα του ΕΣΠΑ, ΒσΣ, ΚΔΑΠ κ.λπ.) πάλι δεν υπερψηφίστηκε.

Αλλά και το  2017, ενώ όλοι, κατά δήλωσή τους, συμφωνούσαν στην ίδια πρόταση και θα ήταν ομόφωνη η απόφαση του Συνεδρίου, προσχηματικοί, τυπικοί, διαδικαστικοί λόγοι και σκοπιμότητες, αλλά και η εμμονή της ΔΑΣ στο όλα ή τίποτα, έδωσαν άλλοθι στη ΣΥΝΑΝ και στη ΔΑΚΕ  στο να μην παρθεί καμία απολύτως απόφαση.

Οι αντιπρόσωποι της ΣΥΝΑΝ και της ΔΑΚΕ επέλεξαν, ψηφίζοντας με ανάταση χεριού, να μην συζητηθεί η πρόταση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ  να αποφασίσει το ίδιο το Συνέδριο, και όχι το ΓΣ, αν θα κάνει δεκτή ή όχι την ομόφωνη πρόταση για την τροποποίηση του καταστατικού.

Διαχρονικά και υποκριτικά, από διαφορετικές αφετηρίες, οι ίδιοι καταλήγουν  στο ίδιο αποτέλεσμα, με διαχρονικά θύματα τους συμβασιούχους, τους οποίους στηρίζουν στα λόγια, ενώ στην πραγματικότητα ορθώνουν τείχη.

Η αλήθεια είναι όμως,  ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο καταστατικό θέλει την πλειοψηφία (75% των συνέδρων) να προβεί σε  αμοιβαίες υποχωρήσεις. Αν πραγματικά υπάρχει η πρόθεση να γίνει ένα βήμα μπροστά και να αλλάξει το καταστατικό. Για το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ το άνοιγμα του καταστατικού και η ένταξη των συμβασιούχων, έχει ποιοτική σημασία και όχι μόνο ποσοτική, δηλαδή πόσες χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι θα ενταχθούν στη δύναμη της ΠΟΕ-ΟΤΑ που και αυτό είναι σημαντικό, αφού χιλιάδες  εργαζόμενοι θα εγγράφονταν στη δύναμή της.

Η πρόταση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ ήταν και είναι η εγγραφή όλων των εργαζομένων των ΟΤΑ, ανεξάρτητα σχέσεις εργασίας και φορέα απασχόλησης, σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και σε ΑΕ των ΟΤΑ, που έχουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου οι Δήμοι, στη δύναμη των τοπικών σωματείων των Δήμων και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με την άσκηση όλων των δικαιωμάτων, του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, έπειτα από δύο μήνες εργασίας, όπως προβλέπεται και από το ν.1264/1982, με στόχο την ενοποίηση του κλάδου και την ενιαιοποίηση των διεκδικήσεων. Ταυτόχρονα θα εργαστούμε στο να σχηματιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για να γίνει το πρώτο βήμα.

Είναι ανάγκη, να γίνει συνείδηση όλων, ότι στόχος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκείται από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, είναι ο κατακερματισμός εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων  και μόνο οι μαζικοί, ενωτικοί αγώνες μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.

 

 Ιανουάριος 2024                                                                                 Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Σχόλια