Ανώτατο όριο ηλικίας πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας σχολείων

 

Σύμφωνα με την αριθ. 55472/23-7-2021 Υπουργική Απόφαση «Διαδικασία και κριτήρια για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) της Χώρας από τους Δήμους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου» (ΦΕΚ Β΄3352) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει  και ειδικότερα στο άρθρο 3 αυτής  «Προσόντα πρόσληψης» ορίζεται ως ανώτατο όριο ηλικίας πρόσληψης το 67ο έτος συμπληρωμένο, πρόβλεψη που επαναλαμβάνεται και στο υπόδειγμα της ανακοίνωσης.

Επιπλέον, από το άρθρο 8 της ως άνω Υ.Α. ορίζεται ότι, για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται από την εν λόγω Υ.Α., έχουν εφαρμογή οι διατάξεις για το προσωπικό ΙΔΟΧ των ΟΤΑ α΄ βαθμού.

Επομένως, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η γενική πρόβλεψη της παρ.4 του άρθρου 13 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών Υπαλλήλων - ν.3584/2007 όπως ισχύει (στο οποίο παραπέμπει το άρθρο 169 του ΚΚΔΥ, περί προσόντων πρόσληψης προσωπικού ΙΔΟΧ), με την οποία θεωρείται ως ημέρα γέννησης η 31η Δεκεμβρίου για τη συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου ηλικίας διορισμού, εφόσον υφίσταται ειδική πρόβλεψη στο άρθρο 3 της υπ’ αριθ.55472/2021 Υ.Α. [1]

Από την άλλη πλευρά, ελλείψει διαφορετικής πρόβλεψης στην ως άνω Υ.Α., έχουν ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 3584/2007, σύμφωνα με το οποίο το ανώτατο όριο ηλικίας πρόσληψης πρέπει να συντρέχει κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Συνεπώς, δεδομένου ότι η αναφερόμενη υποψήφια συμπλήρωσε το 67ο έτος της ηλικίας της πριν την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, δεν δύναται να προσληφθεί.

Η Διευθύντρια
Α. Διαμαντοπούλου

  [1]Άρθρο 3
Προσόντα πρόσληψης

Οι υποψήφιοι για την πλήρωση των θέσεων προσωπικού της απόφασης αυτής θα πρέπει να διαθέτουν τα γενικά προσόντα πρόσληψης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 169 του ν. 3584/2007.
Για την πρόσληψη του προσωπικού αυτού, δεν απαιτείται το τυπικό προσόν της κατοχής απολυτηρίου τίτλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ανώτατο όριο ηλικίας πρόσληψης ορίζεται το 67Ο έτος συμπληρωμένο.

Σχόλια