Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα των ΟΤΑ: Επέκταση για άλλους 4 μήνες

 Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους (ΟΑΕΔ)

Συνεχίζεται η ομηρεία των εργαζομένων. Η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη των πάγιων αναγκών των ΟΤΑ, ανακυκλώνει την ανεργία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μάλιστα με το πρόγραμμα δεν εφαρμόζονται οι κλαδικές ΣΣΕ εργασίας και η ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με αποτέλεσμα, ανεξάρτητα εργασίας, ειδικότητας και κατηγορίας οι εργαζόμενοι αυτοί αμείβονται με τον κατώτατο μισθό της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ικανοποίησε τα αιτήματα των δημάρχων, που ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023, θέλουν να έχουν αυτό το προσωπικό για να λειτουργούν στοιχειωδώς οι δήμοι.

Οι ΠΟΕ-ΟΤΑ και τα σωματεία των δήμων οφείλουν να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν ενιαίους όρους εργασίας και εφαρμογή της ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και σ' αυτούς τους εργαζόμενους, για να μην αποτελούν φτηνό εργατικό δυναμικό.

Ακολουθεί το σχετικό δημοσίευμα με πληροφορίας από το dimosnet.gr

Εκδόθηκε η ΚΥΑ 3.5711/08.08.2023 (ΦΕΚ 5081/16.08.2023 τεύχος Β'), με την οποία τροποποιείται η ΚΥΑ  1.5613/14.12.2021 (ΦΕΚ 5895/16.12.2021 τεύχος Β') και ορίζεται ότι η δράση «Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων» επεκτείνεται, μετά το πέρας της, για διάστημα τεσσάρων (4) επιπλέον μηνών.

Η δαπάνη της επέκτασης θα καλυφθεί από συγχρηματοδοτούμενους και εθνικούς πόρους εντός των ορίων των εγκεκριμένων σχετικών πιστώσεων και σύμφωνα με τα οριζόμενα κάθε φορά στην απόφαση ένταξης της πράξης αναφορικά με τα όρια της συγχρηματοδοτούμενης δαπάνης ανά τύπο Περιφερειών. Η συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη δύναται να περιλαμβάνει κατά ανώτατο όριο έως και δέκα (10) μήνες απασχόλησης.

Οι ωφελούμενοι των οποίων η διάρκεια της απασχόλησης λήγει πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος της θεωρητικής κατάρτισης στο οποίο συμμετέχουν συνεχίζουν να απασχολούνται έως την ολοκλήρωση της κατάρτισης και πάντως όχι πέραν της 15ης Ιουλίου 2023, υπό τους ίδιους όρους, οι οποίοι ορίζονται στη σχετική δημόσια πρόσκληση και στις ίδιες θέσεις ανά φορέα και ειδικότητα, σε Δήμους, Περιφέρειες και λοιπά Ν.Π.Δ.Δ. Η δαπάνη της επέκτασης όπως προσδιορίζεται ανωτέρω θα καλυφθεί από πόρους της ΔΥΠΑ (εθνικό σκέλος).

Για την απρόσκοπτη υλοποίηση της δράσης, για τα τμήματα κατάρτισης που σχηματίζονται μετά την 9-06-2023 και για τις περιπτώσεις μη σχηματισμού τμημάτων των θεματικών αντικειμένων της αρχικής επιλογής των ωφελουμένων, είναι δυνατή, με σύμφωνη γνώμη των ωφελούμενων, η αλλαγή του θεματικού αντικειμένου της κατάρτισης.

Σχόλια