Σχετικά με την υποβάθμιση του καλλιτεχνικού προσωπικού των ΟΤΑ

 Οι καλλιτέχνες στους δρόμους, διεκδικώντας το αυτονόητο | Η Εφημερίδα των  Συντακτών

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις του καλλιτεχνικού κόσμου, ενάντια στο ΠΔ 85/2022, σύμφωνα με το οποίο, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) «... ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οι απόφοιτοι των «ανώτερων» δραματικών σχολών & σχολών χορού και κινηματογράφου κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων ΔΕ...» και «...εξισώνονται με απόφοιτους λυκείου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα εργασιακά τους δικαιώματα, πέρα από την καταφανέστατη ηθική, καλλιτεχνική και επαγγελματική τους απαξίωση...». Ουσιαστικά όλο το καλλιτεχνικό προσωπικό του δημοσίου και των ΟΤΑ, υποβαθμίζεται βαθμολογικά και μισθολογικά, και απαξιώνονται οι ειδικές σπουδές τους. «...Πρόκειται για την επίσημη ταφόπλακα στις σχεδόν τριαντακονταετείς διεκδικήσεις των καλλιτεχνών να αναβαθμίσουν τις σπουδές τους και να αναγνωρίσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα...», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σ.Ε.Η.

Αποδοχές καλλιτεχνικού προσωπικού

Με το ν.5016/2023, άρθρου 70, παρ.1,  αντικαθίσταται η περ. α’ της παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) προκειμένου το πεδίο εφαρμογής της ισχύουσας ρύθμισης να επεκταθεί ρητώς και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ.) και τους εποπτευόμενους αυτών φορείς. Επιπλέον προβλέπεται ότι οι αποδοχές του καλλιτεχνικού προσωπικού των ΟΤΑ. και των εποπτευομένων νομικών προσώπων αυτών, των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου καθώς και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των φορέων γενικής κυβέρνησης, θα καθορίζονται εφεξής με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών καθώς και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, ενώ, περαιτέρω, προβλέπεται ότι με την ίδια απόφαση θα καθορίζονται οι ειδικότητες του καλλιτεχνικού προσωπικού που εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο του εν λόγω άρθρου.

Στην παρ.2 του άρθρου 70 ορίζεται ότι κοινές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί έως την έναρξη ισχύος του ν.5016/23 (ημερ. έναρξης ισχύος 04.02.2023) επί τη βάσει της περ. α’ της παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 4354/2015, εξακολουθούν να ισχύουν.

Πεδίο εφαρμογής νέου προσοντολόγιου ως προς την απασχόληση καλλιτεχνών στο Δημόσιο

Στο άρθρο 71 ορίζεται ότι εξαιρείται του πεδίου εφαρμογής του π.δ. 85/2022 (Α’ 232) η απασχόληση καλλιτεχνών για την παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου σε φορείς του δημοσίου τομέα, υπό την έννοια της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143).

Διαβάστε επίσης: Ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για το ΠΔ 85/2022


Σχόλια