Σχετικά με την αξιολόγηση του προσωπικού του δημοσίου τομέα για την περίοδο του έτους 2023

 

Εκδόθηκε εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ. ΔΑΠΔΕΠ/Φ.5/29/οικ.2290/10.02.2023, με την οποία κοινοποιούνται διατάξεις του ν.4940/2022 (Α’ 112) και γνωστοποιούνται οι ενέργειες Α΄ Σταδίου σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης προϊσταμένων και υπαλλήλων.

Διαβάζοντας την εγκύκλιο αποκαλύπτεται και το μέγεθος της υποκρισίας της Κυβέρνησης και του ΥΠ.ΕΣ σχετικά την κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ. Παρουσιάζεται μια ειδυλλιακή εικόνα και αποτυπώνονται διαδικασίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Μιλάνε για στάδια αξιολόγησης, όταν όλη η υπηρεσιακή ιεραρχία είναι διορισμένη και όχι εκλεγμένη από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΥΣ), όταν, για πολλές υπηρεσίες, είναι άγνωστη διαδικασία και όταν εδώ και εφτά (7), δέκα (10) και δεκαπέντε (15) χρόνια οι προϊστάμενη διορίζονται από τους Υπουργούς, τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες, τους Προέδρους ΝΠ και τους Διοικητές Οργανισμών.

Η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και τα Σωματεία πρέπει να αποκαλύψουν αυτήν την υποκρισία, να καλέσουν τους εργαζόμενους να απέχουν από κάθε διαδικασία και από όλα τα στάδια αυτής της αξιολόγησης και να ζητήσουν την αποκατάσταση της νομιμότητας, την διενέργεια κρίσεων από τα ΥΣ, σε όλα τα επίπεδα των οργανικών μονάδων και κυρίως να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες με το απαιτούμενο τακτικό προσωπικό.

Πώς μπορεί να αξιολογηθεί ένας υπάλληλος στον οποίο ανατίθενται παράλληλα καθήκοντα ή ένας προϊστάμενος που δεν έχει καθόλου προσωπικό και η δουλειά βγαίνει με συμβασιούχους, οι οποίοι ώσπου να κατανοήσουν το αντικείμενο της εργασίας τους απολύονται;

Τις εγκυκλίους αυτές τις εκπονούν κάποιοι γραφειοκράτες ή υπάλληλοι ιδιωτικών μελετητικών εταιρειών, που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, αποτυπώνουν τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες τους, που διδάχτηκαν σε κολέγια και πανεπιστήμια και προσπαθούν να τις εφαρμόσουν σε ένα άδειο πουκάμισο, αφού έτσι κατάντησαν όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου, όταν εδώ και 13 χρόνια γίνονται προσλήψεις με το σταγονόμετρο, ενώ οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται κατά χιλιάδες και το προσωπικό που μένει είναι γερασμένο, χωρίς να ανανεώνεται με νέους εργαζόμενους που έχουν και εξειδικευμένα προσόντα.

Μάλιστα το ΥΠΕΣ στην ηλεκτρονική του σελίδα, για το ανθρώπινο δυναμικό, έχει κάνει ειδική διεύθυνση με την ονομασία «Παρακολούθηση Διαδικασιών Επιλογής Προϊσταμένων», στην οποία βλεπουμε την κατάσταση που υπάρχει και επιβεβαιώνει την κοροϊδία!

Διαβάστε επίσης: Κρίσεις προϊσταμένων στους ΟΤΑ: Ένα σύντομο ανέκδοτο - Μια διαρκής κοροϊδία 

 

Σχόλια