ΒσΣ: Αποτίμηση της απεργίας - Απάντηση στην ΠΟΕ-ΟΤΑ

Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα, άτομα που στέκονται, εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "v15 ΣΤΟΣΠΙΤΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΗΡΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΟΡΟΙΔΙΑΣ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" 

Σχόλιο του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Αντί να αναγνωρίσει το λάθος της η ΠΟΕ-ΟΤΑ, «μαλώνει» τους εργαζόμενους του ΒσΣ που την αγνόησαν, πλήττοντας την ενότητα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αξιοπιστία της και δίνοντας άλλοθι στην κυβέρνηση και την ΚΕΔΕ, για να συνεχιστεί η κατάσταση ανασφάλειας και ομηρίας τους.

Πώς αλλάξαν όμως οι καιροί! Αντί να βλέπουμε τους αντιπάλους μας απέναντι τους ψάχνουμε δίπλα μας. Ο λόγος για τη στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία σε μια κρίσιμη στιγμή για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα ΒσΣ, «έδειξε» ως υπεύθυνους τους ίδιους και τα σωματεία τους, αντί να σταθούμε όλοι απέναντι στην κυβέρνηση, που ακόμη μια φορά μας εμπαίζει και κρατά σε ανασφάλεια και ομηρία τους 3.000 περίπου εργαζόμενους για 15 και 20 χρόνια! Μάλιστα, έφτασε και στο σημείο να καλέσει σε διαφορετική συγκέντρωση, στα γραφεία της ΚΕΔΕ, στις 11:30πμ και όχι στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10:30πμ, που είχαν προαναγγείλει τα σωματεία των εργαζομένων στο ΒσΣ. Δικαίως τα σωματεία την χαρακτήρισαν ως «αντισυγκέντρωση».

Αν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι σήμερα στη δουλειά, αν η σημαντική εργασία που προσφέρουν αναγνωρίζεται απ’ όλους και πρωτίστως από τους χρήστες αυτών των υπηρεσιών, αν ανάγκασαν όλες τις κυβερνήσεις να αναγνωρίζουν το δίκαιο των αιτημάτων τους, οφείλεται στους ίδιους και στους πολύχρονους αγώνες τους. Δυστυχώς η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά μαζί τους και έχουν δίκιο τα σωματεία τους που στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «...Στο όψιμο ενδιαφέρον της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους εργαζόμενους του ΒσΣ, ταιριάζει γάντι η παροιμία «είδε φως και μπήκε» και ότι «...μπροστά στην επικείμενη μονιμοποίηση...» «...μας βλέπει ως υποψήφιους ψηφοφόρους της...».

Θεωρούμε ότι η ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ πρέπει να ζητήσει συγνώμη, να αναγνωρίσει το λάθος της και να στηρίξει τους εργαζόμενους. Η ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει την πρόσληψη όλων των εργαζομένων, πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του κλάδου και όχι μόνο των ίδιων.

Είναι διαχρονικά γνωστό ότι το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ ήταν πάντα υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης και όχι της διεξαγωγής ενός διαγωνισμού, που ούτε τους εργαζόμενους διασφαλίζει, όπως έγινε και με την 3Κ/2018, για την καθαριότητα, ενώ αποτελεί και πολιτική υποκρισία όλων αυτών που ισχυρίζονται ότι δήθεν το Σύνταγμα απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, όταν είναι γνωστό ότι αυτό απαγορεύει την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου και των ΟΤΑ. Εξάλλου η δικαίωση πολλών εργαζομένων από τα δικαστήρια και η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, αποδεικνύει ότι ο ισχυρισμός τους δεν ευσταθεί.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση - απάντηση των σωματείων προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Τα σωματεία του Πανελλήνιου Συντονιστικού Βοήθεια στο Σπίτι χαιρετίζουν την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανελλαδική απεργία του Βοήθεια στο Σπίτι που έγινε 21 Οκτωβρίου στην Αθήνα για να διεκδικήσουν για άλλη μια φορά μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους μετά από 20 χρόνια ομηρίας!!

Πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι του “Βοήθεια στο Σπίτι”, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, και από την Λευκάδα μέχρι την Λήμνο, πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας, ενώ συνθήματα «Δύο φορές ΑΣΕΠ και χρόνια στη δουλειά, οι εργαζόμενοι δεν πάμε πουθενά», «Καμία ανοχή, καμιά αναμονή, εδώ και τώρα, λύση οριστική» και «ούτε 160, ούτε οι μισοί, καμία συναδέλφισσα να μην απολυθεί» έδιναν τρομερό παλμό στην κινητοποίηση.

Το απεργιακό κάλεσμα του πανελλήνιου συντονιστικού στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στήριξαν με την παρουσία τους Βουλευτές κομμάτων , Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, πρόεδροι εργατικών Κέντρων, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, συλλογικότητες και κοινωνικοί φορείς όπως ο ΣΚΛΕ και πολλά σωματεία της ΠΟΕ ΟΤΑ που δεν υποτάχτηκαν στο “θέλημα” της ηγεσίας της ΠΟΕ ΟΤΑ και τάχτηκαν στο πλευρό των εργαζομένων.

Ο θυμός η απογοήτευση και η πίκρα ήταν έκδηλη σε κάθε έναν εργαζόμενο που είδε μετά από χρόνια αγώνων για τη μόνιμη διασφάλιση και λίγο πριν την μονιμοποίησή τους, έχοντας περάσει δύο φορές απο ΑΣΕΠ και έχοντας ήδη δημοσιευτεί τα ΦΕΚ οριστικών πινάκων επιτυχόντων διορισμού, να παίρνει μια τέτοια απροσδόκητη τροπή η διασφάλιση της εργασίας τους και να απειλούνται, αν είναι δυνατόν, με την απόλυση και την ανεργία!!

Κοινή διαπίστωση λοιπόν των εργαζομένων είναι ότι το κάλεσμα της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από τα γραφεία της ΚΕΔΕ αποτέλεσε αντισυγκέντρωση όταν γνώριζαν καλά και αρκετές ημέρες πριν, ότι το κάλεσμα των Σωματείων του Πανελλήνιου Συντονιστικού ήταν για συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Υπουργείο .

Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι του Βοήθεια στο Σπίτι αγωνιούν για το εργασιακό μέλλον τους, και την επιβίωση τους και όλα αυτά τα διεκδικούν αγωνιστικά όπως απέδειξε και η μεγαλειώδης απεργιακή συγκέντρωση στις 21 Οκτώβρη 2022 στην πλατεία Κλαυθμώνος και η πορεία στο Υπουργείο, η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ επέλεξε ως υπαίτιους αυτής της κατάστασης να καταδείξει τα μέλη του Πανελλήνιου Συντονιστικού Σωματείων Εργαζομένων Βοήθεια Στο Σπίτι, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυβέρνηση .

ΕΜΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ….

Αν κάτι είναι απαξιωτικό, προσβλητικό και διχαστικό είναι το πεντασέλιδο λιβελογράφημα και η βούληση της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ να το εκδώσει στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μεταφέροντας συνειδητά τις ευθύνες των κυβερνήσεων στα μέλη του Πανελλήνιου Συντονιστικού.

Στα επικοινωνιακά παιχνίδια της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ που θέλει να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους του ΒσΣ δεν συμμετείχαμε ποτέ και δεν θα συμμετέχουμε ούτε και τώρα, όσο κι αν το επιθυμούν.

Στο όψιμο ενδιαφέρον της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους εργαζόμενους του ΒσΣ, ταιριάζει γάντι η παροιμία «είδε φως και μπήκε», δεδομένου του γεγονότος ότι μέχρι και σήμερα δεν αναγνωρίζει τους εργαζόμενους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου ως ισότιμα μέλη των σωματείων – μελών της με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεστε για τα όργανα της ομοσπονδίας. Τώρα όμως μπροστά στην επικείμενη μονιμοποίηση για την οποία παλεύουμε εδώ και πολλά χρόνια, μας βλέπει ως υποψήφιους ψηφοφόρους της.

Οι επίπονοι και πολύχρονοι αγώνες όλων των εργαζομένων στο ΒσΣ, με απεργίες, συλλαλητήρια, καταλήψεις υπουργείων και άλλων μορφών αγώνων για την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, βάζοντας οριστικό τέλος στην πολυετή ομηρία και ανασφάλεια που μας έχουν επιβάλλει όλες οι κυβερνήσεις επί σειρά ετών, αποδεικνύουν στην πράξη ότι η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτώβρη 2022 δεν ήταν απλά για μία … « απλή πρωτοκόλληση», όπως απαξιωτικά αναφέρει το πεντασέλιδο δελτίο τύπου της ηγεσίας ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Τα σωματεία του Πανελλήνιου Συντονιστικού Εργαζομένων Βοήθεια Στο Σπίτι την ημέρα της κινητοποίησης κατέθεσε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που δημιούργησε η με αρ. 1548/2022 απόφαση του ΣτΕ και είναι η μόνη πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο και καλύπτει και τους 2.909 εργαζόμενους στο ΒσΣ, όσο κι αν προσπαθεί να την υπονομεύσει η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο πεντασέλιδο λιβελογράφημα της, προκειμένου να αναδειχθεί η ίδια ως «σωτήρας» των εργαζομένων, πουλώντας εκδούλευση.

Συνάδελφοι,

με την απεργιακή κινητοποίηση που τα σωματεία του Πανελλήνιου Συντονιστικού προκήρυξαν, έκαναν αυτό που όφειλαν να κάνουν για άλλη μια φορά.

Πλέον το λόγο έχει το Υπουργείο Εσωτερικών και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Βορίδης καθότι αυτοί μπορούν να δώσουν τη πολιτική βούληση για την μόνιμη διασφάλιση όλου του προσωπικού του ΒσΣ. Κανείς από εμάς δεν μπορεί να εφησυχάσει!

Ο αγώνας μας δεν σταματά στην κατάθεση της πρότασης. Συνεχίζουμε ακόμα πιο μαζικά και πιο αποφασιστικά τον αγώνα για να υλοποιηθεί η απαίτηση του δικαιώματος μας στην μόνιμη και σταθερή εργασία και για τους 2.909 συναδέλφους μας!!!!

        ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΣΟ

  1. Σωματείο Εργαζομένων ΒσΣ Ν. Αττικής

  2. Σωματείο εργαζομένων ΒσΣ Κέρκυρας

  3. Σωματείο Εργαζομένων ΒσΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

  4. Σωματείο Εργαζομένων Κοινωνικώς Δομών Ν. Σερρών

  5. Ένωση Προσωπικού Υπηρεσιών ΒσΣ Κεντρικής Μακεδονίας

  6. Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές και Προνοιακές Δομές Λευκάδας

  7. Σωματείο Εργαζομένων ΒσΣ Ν. Χίου

  8. Σωματείο Εξυπηρέτησης και Φροντίδας Ευπαθών Ομάδων Κρήτης

  9. Σύλλογος Εργαζομένων ΒσΣ Ν. Λέσβου

  10. Σωματείο Εργαζομένων ΒσΣ Ν. Ευβοίας

  11. Σύλλογος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ν. Καστοριάς

  12. Σωματείο Εργαζομένων ΒσΣ Ν. Καρδίτσας

  13. Σωματείο Εργαζομένων ΒσΣ Μαγνησίας

  14. Σωματείο Εργαζομένων ΒσΣ Ν. Ζακύνθου



Σχόλια