Οι δήμαρχοι αποθρασύνονται όσο τα σωματεία και η ΠΟΕ-ΟΤΑ δείχνουν ανοχή

Το ΜΕΤΑ/ΟΤΑ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ πρότεινε ψήφισμα αλληλεγγύης (Δημοσιεύεται ολόκληρο παρακάτω) στην Αναστασία Παπαχρίστου και για όλους τους συνδικαλιστές, που διώκονται από το δήμαρχο Αλίμου ή εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους, μετά από μηνύσεις και αγωγές που τους έχει ασκήσει ο ίδιος και ζήτησε την άμεση έκδοσή του από το συνέδριο.

Να σημειωθεί ότι, με απόφαση του προεδρείου του συνεδρίου  και με ψήφους 4 υπέρ (ΣΥΝΑΝ-ΔΑΣ-ΔΑΚΕ-ΑΣΚ) και με τη διαφωνία του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, το ψήφισμα παραπέμφθηκε, για να το εγκρίνει ή όχι, στο  νέο ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που εκλέχτηκε από το συνέδριο.

Η επιμονή μας να ψηφιστεί άμεσα από τους ίδιους τους 631 συνέδρους, οι οποίοι εκπροσωπούσαν 43.718 εργαζόμενους, που ψήφισαν στα σωματεία για την ανάδειξή τους, θα έδινε μεγαλύτερη βαρύτητα, για ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τους διωκόμενους από τον δήμαρχο Αλίμου, αλλά θα έστελνε και ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους δημάρχους, ότι δεν μπορούν ούτε να αυθαιρετούν, ούτε να περιορίζουν τα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, να ποινικοποιούν τις απόψεις και να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους.

Επιμέναμε όμως και για έναν επιπρόσθετο λόγο: Το ψήφισμα θα χρησιμοποιούνταν και ενόψει των δικών που εκκρεμούν και των δικαστικών αποφάσεων που επίκεινται να εκδοθούν. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, γιατί υπερίσχυσαν παραταξιακές σκοπιμότητες, με αποτέλεσμα την παράκαμψη της σοβαρότητας του θέματος, προκειμένου να αποφύγουν την περαιτέρω έκθεσή τους για τη στάση που κράτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Ταυτόχρονα όμως, η ανοχή και τα χαμηλά αντανακλαστικά των συνέδρων, αλλά και οι στενές παραταξιακές τους στοιχίσεις, δεν μας καθιστούν μόνο συνένοχους, αλλά αποθρασύνουν τους εργοδότες μας και έτσι, πριν ακόμα λήξουν οι εργασίες του 48ου Συνεδρίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, επιδόθηκε, στις 5/5/2022, νέα αγωγή στην Αναστασία,  από το δήμαρχο Αλίμου, όπου ζητεί άλλα 30.000 ευρώ, γιατί «...Η εναγόμενη, η οποία είναι μόνιμη υπάλληλος με ειδικότητα ΤΕ Βρεφονηπιαγωγού στο ΝΠΔΔ «Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Αλίμου», διαθέτει λογαριασμό στο facebook, όπου αναδημοσιεύει συχνά κείμενα του ιστολογίου «ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου», που αποτελεί συνδικαλιστική παράταξη και της οποίας η ίδια είναι επικεφαλής και εκπρόσωπος στον Δήμο Αλίμου», επειδή αναδημοσίευσε τα ψηφίσματα συμπαράστασης που πλήθος ομοσπονδιών και συλλόγων από όλη την Ελλάδα εξέδωσαν για να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους.

»Η διάδοση των ψευδών αυτών γεγονότων συνιστά το ποινικό αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος μου ατομικά υπό την ιδιότητα του Δημάρχου Αλίμου, του Δικηγόρου Αθηνών, του κοινωνικού ανθρώπου. Με τους ισχυρισμούς και τις διαδόσεις των ψευδών αυτών γεγονότων έβλαψε την τιμή και την υπόληψη μου, ως ανθρώπου, φυσικού προσώπου, αλλά και ως αιρετού (Δημάρχου Αλίμου) και επιστήμονα-ελεύθερου επαγγελματία (Δικηγόρου Αθηνών)». 

 Ζητά μάλιστα : 

1. Να γίνει δεκτή η παρούσα Αγωγή, 2. Να υποχρεωθεί η εναγόμενη σε έγγραφη δημόσια ανάκληση και διαγραφή του περιγραφόμενου στην παρούσα Αγωγή (ιστορικό) συκοφαντικού δημοσιεύματος, εντός της προθεσμίας που θα ταχθεί από το Δικαστήριό Σας και να απαγγελθεί σε βάρος της προσωπική κράτηση διάρκειας τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή χιλίων {1.000) ευρώ για την περίπτωση παραβίασης αυτής της διάταξης, 3. Να καταδικαστεί η εναγόμενη για τους λόγους που αναφέρονται στο ιστορικό της παρούσας να μου καταβάλλει ως χρηματική αποκατάσταση της ηθικής μου βλάβης το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της εξωδίκου οχλήσεώς μου προς αυτή, άλλως από την επίδοση της παρούσας αγωγής και μέχρι την εξόφληση, 4. Να απαγορευθεί η επανάληψη της δημοσίευσης του ένδικου δημοσιεύματος στην ίδια ηλεκτρονική ιστοσελίδα, ή σε άλλη ιστοσελίδα στο μέλλον και δια παντός, 5. Να δημοσιευτεί επί μία εβδομάδα στην ως άνω ηλεκτρονική ιστοσελίδα περίληψη της απόφασης που θα εκδοθεί εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την επίδοσή της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο μόνο παρ.6 του ν. 1178/1981, υπό την απειλή χρηματικής ποινής χιλίων (1.000) ευρώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς το διατακτικό της απόφασης, 6. Να υποχρεωθεί η εναγόμενη με την απειλή χρηματικής ποινής χιλίων (1.000) ευρώ και προσωπική κράτηση τριών (3) μηνών να παραλείψει στο μέλλον κάθε προσβολή της προσωπικότητάς μου, της τιμής και της υπόληψής μου με οποιοδήποτε τρόπο, ήτοι είτε με ανάρτηση κειμένου στο διαδίκτυο, είτε με δημοσίευμα σε οποιαδήποτε έντυπη ή ηλεκτρονική εφημερίδα, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα να διαδίδει ισχυρισμούς ή γεγονότα όμοια ή παρεμφερούς περιεχομένου με το επίδικο δημοσίευμα, 7. Να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή η απόφαση που θα εκδοθεί και να καταδικαστεί η εναγόμενη στην αμοιβή της Πληρεξουσίας Δικηγόρου μου και στην καταβολή της εν γένει δικαστικής μου δαπάνης.

Ακολουθεί το σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε στο συνέδριο

Αλληλεγγύη στους συνδικαλιστές που διώκονται από το δήμαρχο Αλίμου

Οι αντιπρόσωποι του 48ου Συνεδρίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξή μας στην Αναστασία Παπαχρίστου μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αλίμου και αντιπρόσωπου στο Συνέδριό μας και σε όλους τους συναδέλφους συνδικαλιστές, για τις συνεχείς ποινικές και πειθαρχικές διώξεις που υφίστανται από το Δήμαρχο Αλίμου επειδή αγωνίζονται ενάντια στις αντεργατικές επιλογές του, παλεύουν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η δημοτική αρχή, υπερασπίζονται τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές τους, που αγωνίζονται, διώκονται, απολύονται ή εκβιάζονται από τον Δήμαρχο και εκφράζουν τις απόψεις τους για όλα τα τεκταινόμενα στο Δήμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμαρχος θεωρεί «συκοφαντική δυσφήμηση» σε βάρος του το γεγονός ότι η Αναστασία Παπαχρίστου αναδεικνύει τις ευθύνες του, που συνιστούν άλλωστε παράβαση καθήκοντος, αφού εδώ και οχτώ χρόνια δεν στέλνει τους φακέλους για κρίση προϊσταμένων στο υπηρεσιακό συμβούλιο προκειμένου να μπορεί να διορίζει όποιον ο ίδιος θέλει σε θέσεις ευθύνης, ενάντια ακόμη και στις προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας.

Η Αναστασία Παπαχρίστου μπήκε στο στόχαστρο του Δημάρχου γιατί, πέραν των άλλων, τόλμησε να παραστεί και να καταθέσει στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης των απολυμένων εργαζομένων σε παιδικό σταθμό και να αναδείξει τον παράνομο και εκδικητικό χαρακτήρα αυτών των απολύσεων. Με πρόσφατη, μάλιστα, απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κρίθηκε άκυρη η απόλυση ενός απ’ τους 12 απολυμένους εργαζόμενους που προσέφυγε.

Ο Δήμαρχος Αλίμου προχώρησε και σε αγωγή κατά της ίδιας, απαιτώντας να του καταβάλει 30.000 ευρώ, επειδή διέπραξε το «έγκλημα» να δημοσιοποιήσει καταγγελία που εξέδωσαν συνδικαλιστικές οργανώσεις για τις αντεργατικές πρακτικές του.

Όμως οι πειθαρχικές διώξεις και οι ποινές δε σταματούν εδώ. Ο Δήμαρχος επέβαλε, στις 28/2/2022, ποινή στέρησης μισθού ενός μήνα στην Αναστασία Παπαχρίστου, επειδή ανήρτησε συνδικαλιστική ανακοίνωση στον προσωπικό της λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις 8/3/2022, ημέρα της γυναίκας και άλλη ποινή στέρησης μισθού ενός ακόμη μήνα, για συνδικαλιστικές ανακοινώσεις που ανήρτησε, στις τρεις (3), οχτώ (8) και δεκαπέντε (15) Οκτωβρίου του 2020 και ασκούσαν κριτική στην πολιτική του δημάρχου.

Είναι φανερό ότι η αυταρχική και αντεργατική πρακτική του δημάρχου Αλίμου, κ. Ανδρέα Κονδύλη, η καταστρατήγηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις σε βάρος της και σε βάρος άλλων εργαζομένων, συνδέονται με τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και με την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη που περιορίζει και ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση.

Όλοι και όλες εμείς, οι αντιπρόσωποι του 48ου Συνεδρίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας, για να σταθούμε στο πλευρό όχι μόνο της Αναστασίας Παπαχρίστου, αλλά και όλων όσων αγωνίζονται ενάντια στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, που υπερασπίζονται τα εργασιακά, κοινωνικά, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, που δεν σκύβουν το κεφάλι τους και τιμούν με τη στάση τους την ιδιότητα του εκπροσώπου των εργαζομένων.

Χαλκιδική 5/5/2022         Οι αντιπρόσωποι του 48ου Συνεδρίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ


Σχόλια