ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των ΟΤΑ είναι για τα χαρτιά και διακοσμητικοί

 


Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα στο δήμο Αλίμου, με την Αναστασία Παπαχρίστου και Σερβίων - Βελβεντού, με τον Ιωσήφ Μιχαηλίδη

Η σταδιακές ανατροπές των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων την τελευταία δεκαετία και η συντηρητική μετατόπιση μετά το 2015, οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, ο αυταρχισμός και η συρρίκνωση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων σήμερα, οδήγησαν στην πλήρη ασυδοσία των δημοτικών αρχών απέναντι στους εργαζόμενους. Σ’ αυτό συνηγορούν οι τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό και η μετατροπή των ελεγκτικών μηχανισμών σε διακοσμητικά και πλήρως ελεγχόμενα όργανα από την κεντρική διοίκηση.

Άραγε ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης αυτών των ελεγκτικών μηχανισμών και των εποπτών νομιμότητας των ΟΤΑ, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των προσφυγών των εργαζομένων, κατά παράτυπων και παράνομων αποφάσεων των Δημοτικών Αρχών, απορρίπτονται; Έγινε βιομηχανία η απόρριψή τους δια της πλαγίας οδού, αφού μετά την παρέλευση του διμήνου, που προβλέπει ο νόμος, «...χωρίς να εκδοθεί απόφαση θεωρείται ότι η προσφυγή έχει σιωπηρώς απορριφθεί...». Ενώ ζητάνε στοιχεία για την βασιμότητα ή όχι των αντιρρήσεων και των προσφυγών των εργαζομένων, στις περισσότερες φορές οι Δημοτικές Αρχές αδιαφορούν, δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις των υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και "...δεν τρέχει τίποτα", ενώ οι προσφυγές, λόγω της παρέλευσης του διμήνου να "...τεκμαίρεται  ότι είναι απορριπτέες".

Πλείστα τα παραδείγματα με πιο χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις των δήμων Αλίμου και Σερβίων - Βελβεντού, όπου το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου και ο πρόεδρος τους Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Κοζάνης, Αναστασία Παπαχρίστου και Ιωσήφ Μιχαηλίδης, αντίστοιχα, διώχτηκαν και διώκονται από τις δημοτικές αρχές, γιατί ασκούν με συνέπεια τα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα.

Δεν μπορεί να επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές στέρησης μισθών ή να παύεται από προϊστάμενος και να τοποθετείται, ως απλός υπάλληλος, εκδικητικά και με το έτσι θέλω, σε δημοτική κοινότητα, εξήντα χιλιόμετρα μακριά από την έδρα του δήμου, όπως συμβαίνει με την περίπτωση του συναδέλφου προέδρου των εργαζομένων ΟΤΑ νομού Κοζάνης, να δικαιώνεται μάλιστα από την επιτροπή του άρθρου 152 του νόμου 3463/2006, να μην συμμορφώνεται ο δήμαρχος, παρ' ότι οι αποφάσεις της είναι υποχρεωτικές και "…προσβάλλονται μόνο στα αρμόδια δικαστήρια" και να μην αποτελεί αυτό σοβαρό ζήτημα άμεσης και αποφασιστικής αντίδρασης των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ).

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ στηρίζει όλους τους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους και καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ, να μην συμβιβαστούν και να μην δείχνουν καμιά ανοχή σε φαινόμενα αυταρχισμού και παραβίασης των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων. Οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες προσπαθούν να απομονώνουν και να τιμωρούν, να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν αυτούς που υψώνουν το ανάστημά τους, για να περάσουν το μήνυμα στην πλειοψηφία των εργαζομένων να "κοιτάνε τη δουλειά τους" και να μην αντιδρούν.

Εμείς δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε. Η συναδελφική αλληλεγγύη αποτελεί τη μοναδική μας δύναμη απέναντι στις αυθαιρεσίες του κράτους και της εργοδοσίας και αυτή η δύναμη είναι τεράστια αν το πιστέψουμε!

19/4/2022                                                                                                        Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

 

 

Σχόλια