ΜΕΤΑ-ΟΤΑ για ΜΑΠ: Οι δήμαρχοι το χαβά τους. Εμείς δεν παίζουμε με τις ζωές μας

Ο λόγος για την μη τακτική παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και του γάλακτος, στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, που δουλεύουν σε βαριές, ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασίες. Κάθε λίγο και λιγάκι ψηφίζονται νομοθετικές ρυθμίσεις στη βουλή, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα της αποτίμησής τους σε χρήμα και η αναδρομική καταβολή τους στους εργαζόμενους.

Η προηγούμενη, έγινε το 2017 με το Άρθρο 97 του Ν.4483, όπου «Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και το γάλα των ετών 2012, 2013, 2014, 2015 και 2016 […], τα οποία δεν χορηγούνται εντός του έτους, αποτιμώνται σε χρήμα…» και ότι «Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, δεν επιτρέπεται η αποτίμηση σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και του γάλακτος…», δηλαδή από τις 31.07.2017, που δημοσιεύτηκε ο νόμος!

Η τελευταία ρύθμιση έγινε με το άρθρο 60 του ν. 4735/2020 και αφορούσε τα Μ.Α.Π. και το γάλα, που δεν δόθηκαν, από το 2017 έως τον Οκτώβριο του 2020. Μάλιστα με τον νόμο αυτό καταργήθηκε «η παρ. 2 του άρθρου 97 του ν. 4483/2017…» και ότι στο εξής όταν «…δεν χορηγούνται εντός του έτους, αποτιμώνται σε χρήμα…», γεγονός που μπορεί στο μέλλον να γίνει κανόνας και έτσι να μην διεξάγονται διαγωνισμοί ή να κηρύσσονται άγονοι, με αποτέλεσμα την μη τήρηση όλων τω προϋποθέσεων για την Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζομένων κατά την εργασία και την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Στο μεταξύ, το 2021, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε φυλάκιση οκτώ μηνών, με τριετή αναστολή, τον τέως δήμαρχο Κορδελιού – Ευόσμου Πέτρο Σούλα, για παράβαση υγειονομικού κανονισμού, ύστερα από μήνυση που είχε καταθέσει το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου, καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως και τον Μάρτιο του 2017 οι εργαζόμενοι της καθαριότητας και των άλλων ειδικοτήτων δεν ελάμβαναν το γάλα. Εδώ βέβαια αξίζει να σημειώσουμε το γεγονός ότι το σωματείο καθυστέρησε να αντιδράσει, μιας και την μήνυση την κατέθεσε τον Αύγουστο του 2019, δηλαδή λίγο πριν το τέλος της δημοτικής θητείας του κ. Πέτρου Σούλα, ενώ παρέλειψε να ζητήσει, ταυτόχρονα, με την μηνυτήρια αναφορά και την αποτίμηση σε χρήμα των ΜΑΠ, καθώς  και την αναζήτηση των ευθυνών του για την μη παροχή τους στους εργαζόμενους του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου.

Ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ τονίζουμε ακόμη μια φορά ότι τα Μ.Α.Π. και το γάλα πρέπει να καταβάλλονται στην ώρα τους, γιατί αφορούν την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων, δηλαδή την ίδια τους τη ζωή, η οποία δεν αποτιμάται ούτε με όλα τα χρήματα του κόσμου. Για το λόγο αυτό καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να μην κάνουν πίσω, ούτε να ανέχονται τις έωλες δικαιολογίες και τις σκόπιμες καθυστερήσεις σε ζητήματα που αφορούν στην ίδια τη ζωή τους.

22-01-2021                                                                                ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Σχόλια