Έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ. για την επικαιροποίηση των ειδικών περιγραμμάτων θέσεων εργασίας: ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:ΔΙΠΑΑΔ/ΠΡΟΣ/513/οικ.17442/10-10-2024

 



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Ταχ/κή δ/νση: Βασ. Σοφίας 15, 106 74 Αθήνα

Τηλέφωνα: 2131313203

                 2131313242

E-mail: hrd@ypes.gov.gr

 

 

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2024

Αριθ. Πρωτ.: ΔΙΠΑΑΔ/ΠΡΟΣ/513/οικ.17442

 

 

 

ΘΕΜΑ: Επικαιροποίηση των Ειδικών Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας

 

Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/ΠΡΟΣ/507/οικ.15891/11-09-2024 (ΑΔΑ:91ΟΓ46ΜΤΛ6-Π7Φ) εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας.

 

 

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου αναφορικά με την Επικαιροποίηση των Ειδικών Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας (εφεξής Ε.Π.Θ.), και ενόψει της έκδοσης της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την έγκριση Προγραμματισμού Προσλήψεων έτους 2025, σας υπενθυμίζουμε την υποχρέωση επικαιροποίησης Ε.Π.Θ., σύμφωνα με τις σχετικές δοθείσες κατευθύνσεις και οδηγίες.

 

Σημειώνεται ότι με βάση το άρθρο 18 του κατατεθέντος προς ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης», στη νέα προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. που θα εκδοθεί για τους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού της υπό στοιχεία 2Γ/2022 πρόσκλησης/ προκήρυξης, θα περιληφθούν οι εγκριθείσες θέσεις του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων των ετών 2024 και 2025.

 

Για τον λόγο αυτό κρίνεται επιτακτική η επικαιροποίηση, μέσω της μικρο-εφαρμογής «Διαχείριση Ειδικών Περιγραμμάτων», των Ε.Π.Θ. που έχουν δεσμευτεί α) με αιτιολογία δέσμευσης «Υποβολή στον Ετήσιο Προγραμματισμό Προσλήψεων 2024 και β) με αιτιολογία δέσμευσης «Υποβολή στον Ετήσιο Προγραμματισμό Προσλήψεων 2025», κατά προτεραιότητα, το αργότερο έως την 25η Οκτωβρίου 2024. Επισημαίνεται ότι μετά την έκδοση της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου με τις εγκεκριμένες θέσεις προσλήψεων έτους 2025, τα αντίστοιχα Ε.Π.Θ. θα αποσταλούν άμεσα από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Α.Σ.Ε.Π. προς έκδοση των σχετικών προκηρύξεων πλήρωσης θέσεων και για τον λόγο αυτό μετά την παρέλευση της ανωτέρω ημερομηνίας, δεν θα είναι δυνατή καμία ενέργεια επικαιροποίησης των Ε.Π.Θ. από τους χρήστες των υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι η επικαιροποίηση των Ε.Π.Θ. αφορά και στις λοιπές κενές και καλυμμένες θέσεις των φορέων, με καταληκτική προθεσμία την 31η Οκτωβρίου 2024.

 

Σημειώνεται ότι βάσει της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4765/2021 υπόχρεοι προς επικαιροποίηση Ε.Π.Θ. είναι όλοι οι φορείς της παρ. 1 του άρθρου 2 του ανωτέρω νόμου.

 

Ειδικά για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ και β΄ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών, τυχόν πρόσθετα προσόντα της περ. στ΄ της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4765/2021, που προβλέπονται από αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων των Ο.Τ.Α. για ορισμένους κλάδους ή ειδικότητες καταχωρίζονται ως εξής:

α) Στο πεδίο «Επιπρόσθετα Τυπικά Προσόντα – Νομοθεσία» συμπληρώνονται τα στοιχεία της απόφασης του αρμοδίου οργάνου (π.χ. αριθμός, ημερομηνία έκδοσης, ΑΔΑ κ.ά.) και

β) στο πεδίο «Επιπρόσθετα Τυπικά Προσόντα» καταχωρίζονται σε κείμενο τα τυχόν επιπρόσθετα προσόντα βάσει της σχετικής απόφασης του αρμοδίου οργάνου (π.χ. πολύ καλή γνώση αγγλικής γλώσσας).

 

Κατόπιν των προαναφερθέντων, καλείται το σύνολο των φορέων που δεν έχουν προβεί στην επικαιροποίηση των Π.Θ.Ε., να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τις απαραίτητες ενέργειες, ακολουθώντας την μεθοδολογία που έχει καθοριστεί στην ανωτέρω σχετική εγκύκλιο. Σε κάθε περίπτωση, η συμμόρφωση με την υποχρέωση της επικαιροποίησης και την εφαρμογή της σχετικής μεθοδολογίας κρίνεται απαραίτητη για την ταχεία στελέχωση των υπηρεσιών βάσει των εγκεκριμένων προσλήψεων, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία και την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής τους.

 

Τα Υπουργεία και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις παρακαλούνται να κοινοποιήσουν αυθημερόν την παρούσα εγκύκλιο στα Ν.Π.Δ.Δ. και στα Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύουν. Επιπλέον, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις παρακαλούνται να κοινοποιήσουν αυθημερόν την παρούσα εγκύκλιο στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού της χωρικής τους αρμοδιότητας, με την παράκληση οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού να την κοινοποιήσουν με τη σειρά τους αμελλητί στα Ν.Π.Δ.Δ και στα Ν.Π.Ι.Δ της εποπτείας τους.

 

Η παρούσα εγκύκλιος βρίσκεται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

https://apografi.gov.gr/perigrammata.html

https://apografi.gov.gr/perigrammata/per_thesmiko.html

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας

 

Ιωάννης Φουστανάκης

 

Σχόλια