Πρόσληψη και αποζημίωση Σχολικών Τροχονόμων μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών

 Οι σχολικοί τροχονόμοι της Λάρισας εύχονται καλό καλοκαίρι – ONLARISSA.GR  Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Σχετικά θέματα που σχετίζονται με τους σχολικούς τροχονόμους και απαντώντας σε ερωτήματα δήμων, από το ΥΠ.ΕΣ, δόθηκε, με Αριθμ. Πρωτ.: 62515/ 05.09.2024, απάντηση:

ΘΕΜΑ: Σχολικοί Τροχονόμοι

Αναφορικά με την απασχόληση των εθελοντών σχολικών τροχονόμων στις σχολικές μονάδες των δήμων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των παρ. 1 - 4 του άρθρου 28 του ν.5056/2023 (Α'163), σημειώνονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 45 του ν.2696/1999 (Α'57), για την οδική ασφάλεια των πεζών μαθητών κατά τις μετακινήσεις τους προς και από τα σχολεία μπορούν να χρησιμοποιούνται οι σχολικοί τροχονόμοι. Κατά τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 2515/5/13-στ/1997 ΚΥΑ (Β'839) όπως ισχύει, ο ορισμός των εθελοντών σχολικών τροχονόμων διενεργείται από τον διευθυντή του οικείου σχολείου και σε αυτόν παραμένει η άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας.

Περαιτέρω, με την υπ’ αριθμ. Φ.11.1/175/Γ1/116/08.02.2000 εγκύκλιο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, προβλέπεται η σύσταση επιτροπής, σε επίπεδο σχολικής μονάδας, έργο της οποίας αποτελεί η επιλογή των ατόμων που θα αναλάβουν καθήκοντα σχολικών τροχονόμων. Κατόπιν των αλλαγών που επήλθαν με τις διατάξεις του ν.5056/2023, για τις σχολικές μονάδες των δήμων, των οποίων οι σχολικές επιτροπές έχουν καταργηθεί, η εν λόγω επιτροπή θα αποτελείται από:

α) τον διευθυντή της σχολικής μονάδας ή τον εκτελούντα χρέη διευθυντή, ή τον αναπληρωτή αυτού ως πρόεδρο. Σε περίπτωση συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων (συγκρότημα) θα συμμετέχουν όλοι οι διευθυντές και θα προεδρεύει ο αρχαιότερος,

β) τον πρόεδρο της οικείας επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν.5056/2023, ή εναλλακτικά έναν δημοτικό σύμβουλο που ορίζεται για το σκοπό αυτόν με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου,

γ) τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων (ή εκπρόσωπό του). Στην περίπτωση συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων συμμετέχουν οι πρόεδροι όλων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Κατά τα λοιπά για τα ζητήματα ορισμού και επιλογής των εθελοντών σχολικών τροχονόμων εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο προαναφερόμενο θεσμικό πλαίσιο.

Περαιτέρω, η καταβολή των εξόδων κίνησης των εθελοντών σχολικών τροχονόμων, η οποία ρυθμίζεται από τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 47455/2007 (Β'1734) Υ.Α. διενεργείται πλέον από τον οικείο δήμο, και όχι από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας σε βάρος του ποσού της πάγιας προκαταβολής που έχει συσταθεί δυνάμει των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 28 του ν.5056/2023 και της υπ’ αριθμ. 45118/2024 (Β'3409) Υ.Α. Δικαιολογητικό της δαπάνης προς έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων για την πληρωμή των δικαιούχων, αποτελεί η βεβαίωση του διευθυντή ή προϊστάμενου της σχολικής μονάδας από την οποία προκύπτουν τα στοιχεία του εθελοντή σχολικού τροχονόμου που τελικώς επελέγη, καθώς και οι ημέρες και ώρες της παρεχόμενης υπηρεσίας αυτού. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα προβλεπόμενα της υπ’ αριθμ. 47455/2007 (Β'1734) Υ.Α.

Υπογραμμίζεται πως παρότι οι εθελοντές σχολικοί τροχονόμοι δεν ανήκουν στο προσωπικό του σχολείου ή του οικείου δήμου, εντούτοις η καταβολή των εξόδων κίνησης αυτών διενεργείται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και ως εκ τούτου οι δήμοι οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες απογραφής των εθελοντών σχολικών τροχονόμων στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο διασυνδέεται με την ΕΑΠ. Ακόμα, απαιτείται η αναγγελία τους στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κατά τον χρόνο που αυτό θα καταστεί επιτρεπτό από το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του ν.4873/2021 (Α'48) «Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των Ο.Κοι.Π. και λοιπές διατάξεις».

Τέλος, παρακαλούμε όπως ενημερωθούν σχετικά οι διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

 

Σχόλια