ΜΕΤΑ ΟΤΑ: Καλούμε όλες τις παρατάξεις της ΠΟΕ ΟΤΑ, στο 50ο καταστατικό συνέδριο να παρθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, για μετατροπή ΟΛΩΝ των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου! Ένταξη όλων των εργαζόμενων στα συνδικάτα και στις δυνάμεις της Ομοσπονδίας, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας με το δημόσιο! Κανένας διαχωρισμός των εργαζόμενων!



Το 50ο καταστατικό συνέδριο αποφασίστηκε ομόφωνα, στο 49ο ενδιάμεσο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ τον Δεκέμβριο του 2023 και θα πραγματοποιηθεί, όπως ανακοινώθηκε, την 1η Οκτωβρίου 2024 στο ξενοδοχείο NOVOTEL, στην Αθήνα.

Αξιοπερίεργο είναι ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει επίσημα γνωστή η πρόταση, η οποία προτείνεται από την πλειοψηφία να ψηφιστεί στο 50ο καταστατικό συνέδριο. Παρόλο που η ΣΥΝ.ΑΝ. ως πλειοψηφούσα παράταξη, έθεσε ως όρο για την πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου, να συναινέσουν όλοι και εκτόξευσε τα βέλη της στην ΑΚΙΣ ΟΤΑ που διαφοροποιήθηκε.

Ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ έχουμε πάγια θέση την άμεση εγγραφή όλων των εργαζόμενων στα σωματεία και την δύναμη της Ομοσπονδίας, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που τους συνδέει με το δημόσιο, και την άσκηση του δικαιώματος  του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, μετά από τους δύο μήνες, όπως προβλέπει ο ν.1264 (άρθρο7).

Αρκετά πλέον χρόνια, η αγωνιστική δράση της Ομοσπονδίας λιμνάζει, επειδή η πλειοψηφία και η ηγεσία, όχι μόνο δεν έχει δείξει την παραμικρή διάθεση για αγώνα, ο οποίος θα μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο διεκδικήσεις για στελέχωση όλων των υπηρεσιών των δήμων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μόνιμες προσλήψεις, επέκταση των ΒΑΕ και σε άλλες ειδικότητες, αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, τήρηση αλλά και αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζόμενων, αλλά οι εργαζόμενοι μετράμε ήττες, όπως τις μεγάλες απώλειες στους μισθούς, τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας, αλλά και το πιο πρόσφατο παράδειγμα της κατάργησης του γάλακτος, κλπ.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, πιστές στις μνημονιακές τους δεσμεύσεις, στραγγαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών, με την έλλειψη χρηματοδότησης, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τον περιορισμό και το πάγωμα των προσλήψεων, παράλληλα με τις συνταξιοδοτήσεις των υπαλλήλων. Συντέλεσαν στην σοβαρή απογύμνωσή τους από προσωπικό, στην εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ έδωσαν άλλοθι στους Δημάρχους για αλλεπάλληλες αναθέσεις και εκχώρηση μέρους ή και ολόκληρων υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Δημόσιες υπηρεσίες όπως η Καθαριότητα, οι Τεχνικές και κοινωνικές Υπηρεσίες, το Πράσινο, οι Παιδικοί Σταθμοί κλπ που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των πολιτών, στελεχώνονται με εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Κι έχουμε πλέον φαινόμενα «μόνιμων συμβασιούχων» που συμπληρώνουν χρόνια ολόκληρα το εργατικό δυναμικό.

Μέχρι σήμερα όμως, η πλειοψηφία και η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ, φαινόταν να μην έχει πειστεί για την αναγκαιότητα ένταξης όλων αυτών των εργαζόμενων στη δύναμή της. Οι παρατάξεις ΣΥΝΑΝ, ΔΑΣ και ΔΑΚΕ , συμφωνούσαν διαφωνώντας και χρησιμοποιούσαν ως άλλοθι η μία την άλλη, με τελικά θύματα τους συναδέλφους συμβασιούχους και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Την στιγμή που υπάρχουν συνάδελφοι ασυνδικάλιστοι, γιατί πολλά σωματεία δεν εγγράφουν συμβασιούχους στη δύναμή τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι της ίδιας ειδικότητας, που κάνουν την ίδια δουλειά, να μην εφαρμόζεται η ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και έτσι άλλοι να εργάζονται 32 και άλλοι 40 ώρες εβδομαδιαίως και άλλοι να δικαιούνται περισσότερες μέρες αδείας από τους άλλους κλπ.

Διαχρονικά και υποκριτικά, από διαφορετικές αφετηρίες, οι ίδιοι καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, με διαχρονικά θύματα τους συμβασιούχους, τους οποίους στηρίζουν στα λόγια, ενώ στην πραγματικότητα ορθώνουν τείχη.

Είναι ανάγκη, να γίνει συνείδηση όλων, ότι στόχος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκείται από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, είναι ο κατακερματισμός εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων και μόνο οι μαζικοί, ενωτικοί αγώνες μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.

Ο ρόλος της ηγεσίας δεν είναι να καταντάει την Ομοσπονδία και τα συνδικάτα, ουρά των Δημάρχων, να ξεχωρίζει για χάρη τους, τους εργαζόμενους σε «επιθυμητούς» κι «ανεπιθύμητους», μόνο και μόνο για να συντηρεί τεχνητές πλειοψηφίες και ποσοστά, σε σύμπλευση με τις δημοτικές αρχές, με αντάλλαγμα το σιωπητήριο σε διώξεις εργαζομένων και συνδικαλιστών, παράνομες τοποθετήσεις, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις! ΩΣ ΕΔΩ! ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ!

Καλούμε όλες τις παρατάξεις της ΠΟΕ ΟΤΑ, στο 50ο καταστατικό συνέδριο  να παρθούν αποφάσεις  για κινητοποιήσεις ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, για μετατροπή ΟΛΩΝ των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου!

Ένταξη όλων των εργαζόμενων στα συνδικάτα και στις δυνάμεις της Ομοσπονδίας, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας με το δημόσιο! Κανένας διαχωρισμός των εργαζόμενων!


Σχόλια