Προϊστάμενοι οργανικών μονάδων κατόπιν έκδοσης νέων ΟΕΥ των ΟΤΑ α΄ βαθμού ή τροποποίησης υφιστάμενων.



  *Πηγή Δημοσίευσης ΔήμοςΝΕΤ

Εκδόθηκε το έγγραφο ΥΠ.ΕΣ. 62926/09.09.2024 με το οποίο παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με την τοποθέτηση προϊσταμένων οργανικών μονάδων κατόπιν έκδοσης νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ α΄ βαθμού ή τροποποίησης υφιστάμενων, ιδίως μετά την πρόσφατη κατάργηση των νομικών προσώπων βάσει των διατάξεων των άρθρων 27 και 29 του ν. 5056/2023 (Α΄ 163).

Ειδικότερα στο έγγραφο αναφέρεται ότι το γεγονός της δημοσίευσης νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (εφεξής Ο.Ε.Υ.) ενός φορέα δεν συνεπάγεται την παύση της άσκησης καθηκόντων ευθύνης των προϊσταμένων όλων ανεξαιρέτως των οργανικών του μονάδων, αλλά θα πρέπει να εξετάζεται, κατά περίπτωση, ανά οργανική μονάδα το εύρος των αλλαγών που επέρχονται με τον νέο Ο.Ε.Υ. Το ίδιο ισχύει, αναλόγως, και στην περίπτωση της τροποποίησης Ο.Ε.Υ.

Παράλληλα, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4369/2016έως την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 87-89 του ν. 3584/2007 (εφεξής ΚΚΔΚΥ), όπως ισχύουν, καθήκοντα προϊσταμένων εξακολουθούν να ασκούν οι κατά την 27η Φεβρουαρίου 2016 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4369/2016) υπηρετούντες προϊστάμενοι.

 Αναλυτικότερα, στο έγγραφο παρέχονται διευκρινίσεις για Προϊσταμένους:

-σε νεοσύστατες οργανικές μονάδες

-σε οργανικές μονάδες στις οποίες δεν επέρχονται μεταβολές

-σε οργανικές μονάδες στις οποίες επέρχονται μεταβολές.

Τέλος, στο έγγραφο παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 100 του ΚΚΔΚΥ σχετικά με την αναπλήρωση προϊσταμένων οργανικών μονάδων, ιδίως κατόπιν αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών των ΟΤΑ α΄ βαθμού.


Παρακάτω, παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο του εγγράφου ΥΠ.ΕΣ. 62926/09.09.2024:


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 27

Τ.Κ. 101 83, Αθήνα

Πληροφορίες: Ε. Παυλή

Τηλέφωνο: 213.136. 4382

e-mail: info@ypes.gr

          e.pavli@ypes.gr

 

 

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2024

Αριθ. Πρωτ. 62926

 

 

ΘΕΜΑ: Προϊστάμενοι οργανικών μονάδων κατόπιν έκδοσης νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ α' βαθμού ή τροποποίησης υφιστάμενων

 

 

Με αφορμή ερωτήματα που περιέρχονται στην υπηρεσία μας, αναφορικά με την τοποθέτηση προϊσταμένων οργανικών μονάδων κατόπιν έκδοσης νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ α' βαθμού ή τροποποίησης υφιστάμενων, ιδίως μετά την πρόσφατη κατάργηση των νομικών προσώπων βάσει των διατάξεων των άρθρων 27 και 29 του ν. 5056/2023 (Α' 163), σας γνωρίζουμε τα εξής :

 

Το γεγονός της δημοσίευσης νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (εφεξής Ο.Ε.Υ.) ενός φορέα δεν συνεπάγεται την παύση της άσκησης καθηκόντων ευθύνης των προϊσταμένων όλων ανεξαιρέτως των οργανικών του μονάδων, αλλά θα πρέπει να εξετάζεται, κατά περίπτωση, ανά οργανική μονάδα το εύρος των αλλαγών που επέρχονται με τον νέο Ο.Ε.Υ. Το ίδιο ισχύει, αναλόγως, και στην περίπτωση της τροποποίησης Ο.Ε.Υ.

 

Παράλληλα, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4369/2016, έως την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 87-89 του ν. 3584/2007 (εφεξής ΚΚΔΚΥ), όπως ισχύουν, καθήκοντα προϊσταμένων εξακολουθούν να ασκούν οι κατά την 27η Φεβρουάριου 2016 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4369/2016) υπηρετούντες προϊστάμενοι. Αναλυτικότερα :

 

 

Α.Προϊστάμενοι σε νεοσύστατες οργανικές μονάδες

Σε περίπτωση σύστασης νέων οργανωτικών δομών, οι προϊστάμενοι αυτών ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 100 του ΚΚΔΚΥ περί αναπλήρωσης και μέχρι την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων κατά τα οριζόμενα στον ΚΚΔΚΥ.

 

Πιο συγκεκριμένα, με τις διατάξεις των παρ. 1 έως 3 του ανωτέρω άρθρου ορίζονται τα εξής : «1. Τον προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης, που απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει στα καθήκοντά του ο ανώτερος κατά βαθμό προϊστάμενος των υποκείμενων οργανικών μονάδων και επί ομοιοβάθμων, ο προϊστάμενος που έχει ασκήσει για περισσότερο χρόνο καθήκοντα προϊσταμένου. Το αρμόδιο για τον διορισμό όργανο μπορεί, τηρουμένου του προβαδίσματος των βαθμών, να ορίσει ως αναπληρωτή προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης, που απουσιάζει ή κωλύεται, έναν από τους προϊσταμένους των υποκείμενων οργανικών μονάδων. 2. Τον Προϊστάμενο Τμήματος ή αυτοτελούς γραφείου που απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνει στα καθήκοντα του ο ανώτερος κατά βαθμό υπάλληλος που υπηρετεί στην ίδια οργανική μονάδα. Αν υπηρετούν περισσότεροι υπάλληλοι με τον ίδιο βαθμό, αναπληρώνει αυτός που έχει περισσότερο χρόνο στο βαθμό. Σε περίπτωση αδυναμίας αναπλήρωσης κατά το προηγούμενο εδάφιο, αναπληρώνει αυτός που έχει ορισθεί από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο. 3. Το αρμόδιο προς διορισμό όργανο μπορεί με απόφαση του να ορίσει ως αναπληρωτή προϊσταμένου οργανικής μονάδας τον προϊστάμενο άλλης οργανικής μονάδας του ίδιου επιπέδου, στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αναπλήρωση κατά τις παρ. 1 και 2. ».

 

Ειδικότερη περίπτωση νεοσύστατης μονάδας αποτελούν οι οργανικές μονάδες που θα προβλεφθούν στους ΟΕΥ των δήμων κατόπιν των διατάξεων του άρθρου 27 του y. 5056/2023. Εν προκειμένω, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δήμοι με τις νέες οργανικές τους διατάξεις υιοθετούν, προκειμένου για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργηθέντων νομικών προσώπων, την οργανωτική διάρθρωση που είχαν τα εν λόγω νομικά πρόσωπα, δηλαδή τις οργανικές τους μονάδες, όπως αυτές ίσχυαν πριν την κατάργησή τους και εφόσον στις μονάδες αυτές υπηρετούσαν προϊστάμενοι κατόπιν επιλογής, τότε προκειμένου για λόγους δημοσίου συμφέροντος και επίτευξης κατά τρόπο αποτελεσματικό της άσκησης των αρμοδιοτήτων των εν λόγω μονάδων, - συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους οι ήδη υπηρετούντες επιλεγμένοι προϊστάμενοι. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 100 του ν. 3584/2007.

 

 

Β.Προϊστάμενοι σε οργανικές μονάδες στις οποίες δεν επέρχονται μεταβολές

Όσον αφορά στις οργανικές μονάδες, στις οποίες με τον νέο Ο.Ε.Υ. δεν επέρχεται καμία μεταβολή, επισημαίνεται ότι:

i) Εάν στις εν λόγω μονάδες ήταν τοποθετημένοι προϊστάμενοι κατόπιν επιλογής, τότε καθήκοντα προϊσταμένου εξακολουθούν να ασκούν οι ίδιοι, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4369/2016.

ii) Εάν στις εν λόγω οργανικές μονάδες καθήκοντα ευθύνης ασκούσαν αναπληρωτές προϊστάμενοι, τότε αυτοί θα συνεχίσουν να ασκούν τα εν λόγω καθήκοντα βάσει της ως άνω μεταβατικής διάταξης, με την επιφύλαξη όμως της περίπτωσης νέας στελέχωσης της οικείας μονάδας, μετά την τοποθέτηση του προσωπικού βάσει του νέου Ο.Ε.Υ., οπότε θα πρέπει να επανεξεταστεί εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις της αναπλήρωσης.

 

 

Γ.Προϊστάμενοι σε οργανικές μονάδες στις οποίες επέρχονται μεταβολές

Στις οργανικές μονάδες, οι οποίες βάσει του νέου Ο.Ε.Υ. αναδιοργανώνονται (π.χ. προστίθενται νέες υποκείμενες οργανικές μονάδες ή επέρχεται αλλαγή στους κλάδους από τους οποίους θα προέρχονται οι προϊστάμενοι ή υιοθετείται το προβάδισμα των κατηγοριών, κλπ.) απαιτείται επανατοποθέτηση προϊσταμένων. Ελλείψει ειδικότερης νομοθετικής πρόβλεψης που να ρυθμίζει τα θέματα στελέχωσης των θέσεων προϊσταμένων κατόπιν αναδιοργάνωσης των δομών των ΟΤΑ α' βαθμού, εφαρμογή, εν προκειμένω, έχουν οι διατάξεις του άρθρου 100 του ΚΚΔΚΥ περί αναπλήρωσης προϊσταμένων.

 

Παράδειγμα: Έστω ότι σε μια οργανική μονάδα, στην οποία δεν προβλεπόταν η εφαρμογή του προβαδίσματος των κατηγοριών, καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί, κατόπιν επιλογής από Υπηρεσιακό Συμβούλιο, υπάλληλος κατηγορίας ΤΕ. Αν με τον νέο Ο.Ε.Υ. στην εν λόγω μονάδα α) προβλεφθεί η εφαρμογή του προβαδίσματος μεταξύ των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ και β) υπηρετούν υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ και κλάδου του οποίου οι υπάλληλοι μπορούν να προΐστανται βάσει των νέων οργανικών διατάξεων, τότε δεν δύναται να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ο υφιστάμενος προϊστάμενος κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4369/2016, αλλά θα πρέπει να τοποθετηθεί νέος προϊστάμενος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 100 του ΚΚΔΚΥ.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, διευκρινίζονται τα εξής αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 100 του ΚΚΔΚΥ σχετικά με την αναπλήρωση προϊσταμένων οργανικών μονάδων, ιδίως κατόπιν αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών των ΟΤΑ α' βαθμού :

 

Η εφαρμογή των διατάξεων περί αναπλήρωσης συναρτάται μεταξύ άλλων με τη στελέχωση της εκάστοτε οργανικής μονάδας. Σε περίπτωση, δηλαδή, τοποθέτησης ή μετακίνησης υπαλλήλων σε οργανική μονάδα, στην οποία εφαρμόζονται ήδη οι διατάξεις περί αναπλήρωσης, θα πρέπει να εξετάζεται εκ νέου εάν, δεδομένης της εκάστοτε νέας στελέχωσης, πληρούνται οι προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου 100 του ΚΚΔΚΥ.

 

Βάσει της παρ. 5 του άρθρου 100, σε συνδυασμό με το άρθρου 99 του ίδιου Κώδικα, οι αναπληρωτές προϊστάμενοι θα πρέπει να ανήκουν σε κλάδο του οποίου οι υπάλληλοι προβλέπεται ότι μπορούν να προΐστανται σύμφωνα με τις οικείες νέες οργανικές διατάξεις, λαμβάνοντας υπόψη το προβάδισμα των κατηγοριών, εφόσον καθιερώνεται από τις οικείες οργανικές διατάξεις.

 

Περαιτέρω, σύμφωνα με ερμηνεία ομοίου περιεχομένου διατάξεων του Υ.Κ. (Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα Α.Ι. Τάχος-Ι.Λ. Συμεωνίδης, Άρθρα πρώτο-105, Εκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, 2007, σελ. 1114-1115), ο αναπληρωτής προϊστάμενος οργανικής μονάδας με υποκείμενες οργανικές μονάδες (ήτοι Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης και Υποδιεύθυνσης) πρέπει: α) να είναι προϊστάμενος σε οργανική μονάδα, β) η οργανική μονάδα να είναι υποκείμενη στη μονάδα της οποίας αναπληρώνεται ο προϊστάμενος, δηλ. ο αναπληρωτής του Διευθυντή να είναι ο προϊστάμενος Τμήματος και γ) ο αναπληρωτής να είναι κατά κυριολεξία προϊστάμενος, δηλαδή να μην είναι αναπληρωτής προϊσταμένου. Αναπλήρωση προϊσταμένου λ.χ. Διεύθυνσης, από αναπληρωτή προϊστάμενο υποκείμενης οργανικής μονάδας είναι επιτρεπτή, ενόψει της γενικής αρχής του ανέφικτου, μόνο στην περίπτωση κατά την οποία ουδείς υπηρετεί ως κατά κυριολεξία «προϊστάμενος» σε όλες τις υποκείμενες οργανικές μονάδες, λ.χ. σε όλα τα Τμήματα της συγκεκριμένης Διεύθυνσης. Ως εκ τούτου, στις περιπτώσεις έκδοσης νέων Ο.Ε.Υ., όπου η τοποθέτηση αναπληρωτών προϊσταμένων εκκινεί από τις χαμηλότερου επιπέδου οργανικές μονάδες, δηλαδή τα Τμήματα, εξυπακούεται ότι στις Διευθύνσεις στις οποίες όλοι οι Τμηματάρχες θα ορισθούν βάσει του άρθρου 100 του  ΚΚΔΚΥ, ως αναπληρωτής Διευθυντής δύναται να ορίσθεί ένας εκ των αναπληρωτών προϊσταμένων τμήματος.

 

Πέραν των ανωτέρω, ειδικά στην περίπτωση κατάργησης και συγχώνευσης οργανικών μονάδων, εφαρμόζεται η παρ. 7 του άρθρου 100 του ΚΚΔΚΥ, η οποία εισήχθη με την παρ. 1ε του άρθρου 46 του ν. 4674/2020 (Α' 53), σύμφωνα με την οποία «Σε περίπτωση κατάργησης και συγχώνευσης οργανικών μονάδων, ο Προϊστάμενος της νέας οργανικής μονάδας επιλέγεται μεταξύ όσων ασκούσαν καθήκοντα Προϊσταμένου στις οργανικές μονάδες που καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν, έπειτα από διαδικασία επιλογής. Προϊστάμενος τοποθετείται εκείνος που έλαβε την υψηλότερη τελική βαθμολογία.».

 

Παρακαλούμε όπως άμεσα κοινοποιήσετε την παρούσα στους ΟΤΑ α' βαθμού χωρικής αρμοδιότητάς σας, για ενημέρωση και εφαρμογή.

 

Το παρόν μπορεί να αναζητηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, στη διαδρομή Υπουργείο/Αναρτηθέντα'Εγγραφα/Εγκύκλιοι (https://ypes.gr/eguklioi).

 

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε πληροφορία ή περαιτέρω διευκρίνιση.

 

 

 

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΑΡΑΛΑΛΛΠΟΓΙΑΝΝΗ

Σχόλια