ΜΕΤΑ ΟΤΑ για την 1η Μάη 2024: Κάλεσμα για ενωτική μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

 


Με απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου και φέτος,  η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2024 μετατέθηκε την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, λόγω του ότι συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη. Η απόφαση για τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα ελήφθη «προκειμένου να μην διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μια περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές.»

Την οικονομική δραστηριότητα που έχουν βαρύτατα πλήξει, το κύμα της ακρίβειας, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, η ανεργία.

 Η απόφαση αυτή δεν «υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της ημέρας αυτής. Μιας ημέρας που λειτουργεί ως εφαλτήριο σκέψης και δράσης ώστε να βελτιωθεί ο εργασιακός βίος των πολιτών» αλλά βάζει πλάτη στην  ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η ίδια η κυβέρνηση  με το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, την θέσπιση της εργασίας  μετά τη σύνταξη, την κατάργηση του οχτάωρου με διάφορα προσχήματα, την νομιμοποίηση της παράλληλης απασχόλησης σε δύο εργοδότες, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της ελεύθερης έκφρασης.

Η 1η Μαΐου είναι απεργία και όχι επίσημη αργία, όπως τη βαφτίζουν  οι υπηρέτες των μνημονιακών πολιτικών και των ιδιωτικών συμφερόντων, προκειμένου να καταστήσουν στη συνείδηση των εργαζόμενων την ημέρα αυτή, ως ημέρα ανάπαυσης.

Tα μηνύματα εκείνης της Πρωτομαγιάς του 1886, είναι και σήμερα επίκαιρα και αποτελούν κοινή διεκδίκηση για τους εργαζόμενους όλου το κόσμου στον αγώνα για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς ανισότητες, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Πόλεμοι, πείνα και εκμετάλλευση όμως, μαστίζουν και σήμερα όλον τον πλανήτη. Εκατομμύρια ανθρώποι φτωχοποιούνται, σκοτώνονται και ξεριζώνονται από τις εστίες τους. Οι ιμπεριαλιστές, όπως λένε και τα συνθήματά μας: “Τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν”.

Με  την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας και με  την είσοδό της στην παραγωγική διαδικασία, η ζωή της Εργατικής Τάξης και των καταπιεζόμενων στρωμάτων βελτιώθηκε. Παρά τη βελτίωση όμως της ζωής των εκμεταλλευόμενων τάξεων και των φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας, οι κοινωνικές αντιθέσεις μεγάλωσαν, ο παραγόμενος πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια, ενώ εδραιώθηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, βάλλεται το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η ανεργία και η ανασφάλεια γιγαντώνονται, τα εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνονται.

Την επίθεση που δέχεται η Εργατική Τάξη και οι Λαοί όλου του κόσμου, εντείνουν η διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας, της δημόσιας παιδείας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η διάλυση του θεσμού της δημόσιας  κοινωνικής ασφάλισης, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, και στη χώρα μας, επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα στις επαφές και τις μετακινήσεις, που ήταν μεν αναγκαία για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου, αξιοποιήθηκαν όμως από τις κυβερνήσεις για να λαμβάνονται αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, ανατροπής δικαιωμάτων και περιορισμού συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών.

Μεγάλη ευθύνη φέρουν οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος που έθεσαν εκείνη την περίοδο το κίνημα «στον γύψο», εξυπηρετώντας το αφήγημα της κυβέρνησης για έκτακτες και επείγουσες συνθήκες της πανδημίας, φέρνοντας τον κόσμο της εργασίας με τη λήξη των μέτρων, προ τετελεσμένων.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι και νέες…

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία. Αυτή τη μέρα να συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα  και απαιτούμε:

- Αυξήσεις στους μισθούς

- Επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού και των συντάξεων.

– Εργασία για όλους και όλες, με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Δραστική μείωση των ωρών και των ημερών εργασίας, χωρίς μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων μας

– Μαζικές προσλήψεις στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης και στους κλάδους της εφοδιαστικής αλυσίδας, του ηλεκτρονικού εμπορίου, της καθαριότητας κ.λπ., με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

- Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου

- Κατάργηση όλων των μορφών της ελαστικής και ενοικιαζόμενης εργασίας και επαναφορά των ΣΣΕ και της σταθερής εργασίας, πλήρους απασχόλησης, σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.

– Μείωση των χρόνων εργασίας και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων και όλων των κοινωνικών επιδομάτων και καταβολή επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους και για όσο διάστημα είναι άνεργοι και αύξησή του στο 80% του βασικού μισθού.

- Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, διεύρυνση των ομάδων εργαζόμενων που εντάσσονται στο καθεστώς των βαρέων κι ανθυγιεινών.

- Ενίσχυση των μέτρων για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζόμενων.

- Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για παραβάσεις της εργοδοσίας σχετικά με την υγιεινή κι ασφάλεια των εργαζόμενων, πραγματοποίηση εντατικών ελέγχων για τη τήρησή της.

- Γιατρός εργασίας, τεχνικός ασφαλείας με μόνιμη σχέση εργασίας

- Δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας, δημόσια παιδεία με γενναία κρατική  χρηματοδότηση.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, άνεργες, νέοι και νέες…

Η ιστορία έχει δείξει πως ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην απελευθέρωση από την καταπίεση του κόσμου της εργασίας και την εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων είναι ο δρόμος του μαζικού, ενωτικού, ανυποχώρητου αγώνα.

Την Τετάρτη 1η Μάη 2024 καλούμε τα τοπικά σωματεία, τους συνδικαλιστές και τους εκπροσώπους των τοπικών συλλογικοτήτων, να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και τιμώντας μ’ αυτόν τον τρόπο την Εργατική Πρωτομαγιά.

Για την Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ-ΠΟΕ ΟΤΑ θα γίνει στην Πλατεία Κοραή, στις 11.00 π.μ.


27 Απριλίου 2024
Από το ΜΕΤΑ

Σχόλια