Πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου 2024: Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους!

 




Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, τα 13 τελευταία χρόνια είδαν το εισόδημά τους να εξαϋλώνεται, τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 40 τοις εκατό, τη διετία 2016-17 να παγώνει μισθολογικά, έχασαν τον 13ο και 14ο μισθό. Οι απώλειες αυξήθηκαν με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ και την μείωση του αφορολόγητου.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, πιστές στις μνημονιακές τους δεσμεύσεις, στραγγαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών, με την έλλειψη χρηματοδότησης, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τον περιορισμό και  το πάγωμα των προσλήψεων, παράλληλα με τις συνταξιοδοτήσεις των υπαλλήλων. Συντέλεσαν στην σοβαρή απογύμνωσή τους από προσωπικό, στην εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ έδωσαν άλλοθι στους Δημάρχους για αλλεπάλληλες αναθέσεις και εκχώρηση μέρους ή και ολόκληρων υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, που σε αυτή την κατάσταση που δημιούργησαν, επιμένουν για την αξιολόγηση στους δημοσίους υπαλλήλους, σε υποστελεχωμένες και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό υπηρεσίες, προκειμένου να καλλιεργήσουν φόβο και εργασιακή ανασφάλεια και να θέσουν σε αμφισβήτηση τη μονιμότητα.

Είναι τοις πάσι γνωστό, ότι στους Δήμους δεν έχουν γίνει κρίσεις τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια και οι περισσότεροι προϊστάμενοι και διευθυντές είναι ορισμένοι με ανάθεση από τους Δημάρχους, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο είναι κατά κύριο λόγο, οι αξιολογητές.

Οι ίδιες μνημονιακές κυβερνήσεις(ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) θέσπισαν τον περιορισμό και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, την εξαήμερη απασχόληση, την εργασία μετά τη σύνταξη που δεν επαρκεί για αξιοπρεπή διαβίωση (νόμος Γεωργιάδη, την κατάργηση του οχταώρου (νόμος Χατζηδάκη) την θέσπιση της παράλληλης απασχόλησης σε δεύτερο εργοδότη. 

Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός καλπάζει, η ακρίβεια στην ενέργεια, τα καύσιμα και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης  εκμηδενίζουν το μηνιαίο εισόδημα, που σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΑΣΑ, εξαντλείται στις 19 μέρες.

Μέαα σε όλη αυτή την κατάσταση, η Κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει το τελειωτικό πλήγμα σε ότι έχει απομείνει από το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο με την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Αποφασισμένη να εφαρμόσει στο ακέραιο την ακραία νεοφιλελεύθερη αντζέντα της, εξαθλιώνοντας τον λαό και τους εργαζόμενους, εντείνοντας την αστυνομική βία και κάμπτοντας τις αντιστάσεις του κόσμου με την ακραία φτώχεια που επιβάλλει, πρέπει να βρουν απέναντι σύσσωμο τον κόσμο της εργασίας, στο πλευρό της νεολαίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των αγροτών που είναι όλες αυτές τις μέρες στον δρόμο.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2024, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα  του δολοφονικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ένα χρόνο μετά οι ευθύνες δεν έχουν αποδοθεί. Έχουν χυθεί κροκοδείλια δάκρυα, ενώ αμετανόητοι συνεχίζουν το ίδιο σχέδιο ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών που μας έφτασαν εδώ.

Φτάνει. Η ζωή μας πάνω από τα κέρδη τους!

Στις 28 Φεβρουαρίου 2024, διεκδικούμε:

·        αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, ξεπάγωμα του κλιμακίου της διετίας 2016-2017, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

·        δραστική μείωση του χρόνου εργασίας και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης,

·        βελτίωση των συνθηκών εργασίας, τήρηση των κανόνων υγιεινής κι ασφάλειας, αυστηροποίηση της νομοθεσίας σε περίπτωση παραβάσεων, αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, ένταξη και άλλων κατηγοριών εργαζόμενων στα ΒΑΕ,

·        αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος,

·         μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων,

·        μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού,

·        κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας,

·         μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα,

·        Αξιοκρατία, ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των ΟΤΑ.

Το ΜΕΤΑ ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά ενωτικά στην πανελλαδική 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ ΟΤΑ, και στα συλλαλητήρια, στις 28 Φεβρουαρίου 2024.

Κεντρική απεργιακή συγκέντρωση: Αθήνα - πλατεία Κλαυθμώνος, 11.00π.μ.

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ                                      ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024

 

 ΕΔΩ η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ

 


Σχόλια