Συνταξιούχοι αιρετοί που λαμβάνουν αντιμισθία

 Τι ισχύει για αιρετούς συνταξιούχους που λαμβάνουν αντιμισθία (εγκύκλιος) -  Aftodioikisi.gr

Όσον αφορά το πλαίσιο περί απασχόλησης συνταξιούχων, με τις διατάξεις του άρθρου 114 του ν. 5078/2023 (ΦΕΚ Α ́211/20.12.2023) αντικαθίσταται το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 και εισάγεται νέο ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την απασχόληση συνταξιούχων από 01/01/2024.

Από την ημερομηνία αυτή, οι εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν απασχόληση υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, συνεχίζουν, κατά την διάρκεια αυτής, να λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από τον φορέα στο ακέραιο.

Εκδόθηκε η εγκύκλιος Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 7246/31.01.2024 στην οποία επισημαίνεται ότι το νέο αυτό πλαίσιο για την απασχόληση συνταξιούχων από 01/01/2024, εφαρμόζεται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος όλων των ενταχθέντων στον e-Ε.Φ.Κ.Α. πρώην φορέων και του Δημοσίου, που αναλαμβάνουν καθήκοντα αιρετού, καθότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες εμπίπτουν στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Συνεπώς εάν ο αιρετός είναι άνω των 62 ετών δεν έχει περιορισμό στη σύνταξή του. Αν δεν έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξη του αναστέλλεται λόγω της απασχόλησης του σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης. Κριτήριο επομένως για την αναστολή ή μη καταβολής της σύνταξης στους συνταξιούχους αιρετούς αποτελεί η συμπλήρωση ή μη του 62ου έτους της ηλικίας.

Η εγκύκλιος επιπλέον, επισημαίνει, σχετικά με την ασφάλιση των αιρετών, ότι οι συνταξιούχοι αιρετοί, εφόσον κατέχουν μία εκ των θέσεων των δημάρχων, αντιδημάρχων, προέδρων δημοτικών συμβουλίων, περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών, συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης, καταβάλλουν επί της αντιμισθίας που λαμβάνουν, εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη και ο χρόνος τους θεωρείται ότι έχει διανυθεί στην ασφάλιση του πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Εξαιρούνται της ασφάλισης, τα πρόσωπα που έχουν παραιτηθεί -εφόσον αυτό προβλέπεται- της αμοιβής της θέσης που κατέχουν.

Τέλος περιλαμβάνει επισημάνσεις σχετικά την υποχρέωση δήλωσης της απασχόλησης, και τις συνέπειες παράλειψης της δήλωσης, όπως αυτό προβλέπεται στις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 20 του ν.4387/16.

Σημειώνεται ότι οι ειδικότεροι όροι για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του άρθρου 114 του ν. 5078/2023 πρόκειται να καθοριστούν με υπουργική απόφαση (άρθρο 154 παρ. 1 του ν. 5078/2023).

Πηγή: dimosnet.gr

Σχόλια