Η Κυβέρνηση καταδικάζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Τεχνικών Υπηρεσιών, με τροπολογία που παρατείνει την ημερομηνία για σύσταση Αναπτυξιακών Οργανισμών, παρά τις προειδοποιήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.


Η Κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών  στο πλαίσιο της αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκεί, εισήγαγε τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, με την οποία αντί για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες, επιλέγουν την αύξηση των Αναπτυξιακών Οργανισμών ως προάγγελο ιδιωτικοποίησης των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών.

Ενώ, ο Συνήγορος του Πολίτη, με επιστολή του,  επισημαίνει ότι «η σύσταση Αναπτυξιακών Οργανισμών και Δικτύων Δήμων για την υποβοήθηση των Δήμων στην άσκηση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών δόμησης με προγραμματική σύμβαση κατά τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4412/2016, έστω και περιορισμένη, δεν υπήρξε επιτυχής», και παράλληλα υπογραμμίζει ότι «Η υποστελέχωση παρατηρείται και αναφέρεται ως πρόβλημα από μεγάλο αριθμό Υπηρεσιών Δόμησης», προειδοποιώντας για την κατάρρευση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών δόμησης.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι αιρετοί στους Δήμους που επωφελούνται από την διάταξη αυτή και "βάζουν μπροστά" το σχέδιο της Κυβέρνησης, με απευθείας αναθέσεις των έργων των τεχνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες εργολάβους μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού, επικαλούμενοι την υποστελέχωση των υπηρεσιών. Χαρακτηριστικές είναι οι αποφάσεις του Δήμου Χερσονήσου και του Δήμου Θερμαϊκού που ακυρώθηκαν από το ΕΛ.ΣΥΝ.

Η τροπολογία αναφέρει ότι η προθεσμία σύστασης των αναπτυξιακών οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έως την 30η Ιουνίου 2024, με τροποποίηση της παραγράφου 6, του άρθρου 2, του νόμου 4675/2020, καθώς τότε οριζόταν ότι καταληκτική ημερομηνία για την ίδρυση αναπτυξιακών οργανισμών ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2020. Με την τροποποίηση της ανωτέρω διάταξης αναφέρεται ότι «έως την 30η Ιουνίου 2022 και από την 1η Φεβρουαρίου 2024 έως την 30η Ιουνίου 2024, οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενώσεις τους και οι Περιφέρειες μπορούν να λάβουν αποφάσεις για την σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού, για την προσαρμογή των υφιστάμενων Αναπτυξιακών Ανωνύμων Εταιρειών και των Δικτύων Δήμων ή Περιφερειών στις διατάξεις του άρθρου αυτού ή και τη συμμετοχή του σε αναπτυξιακούς οργανισμούς». «Λειτουργούσες αναπτυξιακές εταιρείες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Δίκτυα Δήμων ή Περιφερειών που μετατρέπονται σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς οφείλουν να προσαρμόζουν τη μετοχική τους σύνθεση» κατά τις διατάξεις του Ν. 4675/2020.

Αναφέρεται επίσης ότι, «μετά από τη μετατροπή της Αναπτυξιακής Εταιρείας ή Δικτύου σε Αναπτυξιακό Οργανισμό οι τελευταίοι καθίστανται καθολικοί διάδοχοι».

«Οι Αναπτυξιακές Εταιρείες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα δίκτυα που λειτουργούν και δεν μετατρέπονται Αναπτυξιακούς Οργανισμούς συνεχίζουν να λειτουργούν και να διέπονται από το από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο υπό την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του άρθρου 121 και της παραγράφου 8 του άρθρου 265 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων περί σύστασης και λειτουργίας των Αναπτυξιακών Εταιρειών, καθώς προβλεπόταν ότι «Δήμοι ή Κοινότητες, μόνοι ή με Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ή και άλλους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή τρίτους, δύνανται να συνιστούν ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας και τις ειδικότερες ρυθμίσεις των επόμενων παραγράφων».

Επίσης, αναφέρεται ότι οι Αναπτυξιακές Εταιρείες που παραμένουν ως έχει και δεν μετατρέπονται σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς έχουν την δυνατότητα να προχωρούν σε «ανάθεση σύναψης, εποπτείας και επίβλεψης δημοσίων μελετών και έργων από ΟΤΑ που δεν διαθέτουν τεχνική επάρκεια ή τεχνικό προσωπικό», όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 του Ν. 4675/2020. Επιπλέον, μπορούν να προχωρήσουν παρεμβάσεις για την «υποστήριξη Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης των ΟΤΑ», όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 του Ν. 4675/2020 περί σύστασης Αναπτυξιακών Οργανισμών. 

Το ΜΕΤΑ ΟΤΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις της ΠΟ ΕΜΥΔΑΣ και των υπόλοιπων Ομοσπονδιών για: 

– Προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων του εμπλεκόμενου προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίες σε όλες τις Υπηρεσίες του Δημοσίου

–  Ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών και όλων των Ελεγκτικών Υπηρεσιών. Όχι την ιδιωτικοποίηση τους και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες

–  Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση του συνόλου του προσωπικού

–  Κατάργηση των σχετικών νόμων που επιτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων Υπηρεσιών.

Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσια την παρέμβαση της ΠΟ-ΕΜΥΔΑΣ σχετικά με την επιστολή του ΣτΠ.


Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
Π Α Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι Α Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 
104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583
fax: 210-82.59.410 
e-mail: emdydas@tee.gr 
URL: www.emdydas.gr

Αρ. Πρωτ.: 9264  
                                                                                                       Αθήνα, 30 /01/2024
Προς: Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
(για ενημέρωση των μελών)


Θέμα: Επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη για τις Υπηρεσίες Δόμησης προς τα
συναρμόδια Υπουργεία, επιβεβαιώνει τις διεκδικήσεις μας.

Συνάδελφοι/σες

Αναρτούμε Επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπενθυμίζοντας εκ νέου τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που έχει εντοπίσει από την εφαρμογή των πολεοδομικών διατάξεων τα τελευταία χρόνια. Ο Συνήγορος του Πολίτη επανέρχεται στο ζήτημα της σύστασης και στελέχωσης των υπηρεσιών δόμησης των δήμων που οργανώθηκαν στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του Καλλικράτη, καθώς και των αντίστοιχων δυσλειτουργιών των υπηρεσιών δόμησης των δήμων που έχουν αναλάβει -δυνάμει του άρθρου 95 του ν. 3852/2010- τη διοικητική υποστήριξη των όμορων δήμων, οι οποίοι στερούνται ανάλογων υπηρεσιών. Ο Συνήγορος του Πολίτη κος Ποτάκης εγκαλεί την Πολιτεία «Για αναποτελεσματική αντιμετώπιση της οργάνωσης και λειτουργίας των Πολεοδομιών της χώρας για χρονικό διάστημα πέραν της δεκαετίας με διαδοχικές και ατελέσφορες ρυθμίσεις, οι οποίες αποβαίνουν επιζήμιες για το αστικό και όχι μόνο περιβάλλον της χώρας».

Τα σχετικά αρχεία μπορείτε να τα κατεβάσετε από την ιστοσελίδα του
Συνηγόρου:
  • Δελτίο Τύπου | Παρεμβάσεις του Συνηγόρου για τις καθυστερήσεις διεκπεραίωσης πολεοδομικών υποθέσεων. 
  • Επιστολή Συνηγόρου | Παρεμβάσεις του Συνηγόρου για τις καθυστερήσεις διεκπεραίωσης πολεοδομικών υποθέσεων. 
  • Διοικητική ανταπόκριση | Παρεμβάσεις του Συνηγόρου για τις καθυστερήσεις διεκπεραίωσης πολεοδομικών υποθέσεων. 
Αντιγράφουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την Επιστολή του Συνηγόρου που επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την τεκμηριωμένη κριτική που έχουμε ασκήσει ως ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, με πολλαπλά έγγραφα, Υπομνήματα, αλλά και κινητοποιήσεις:

«Με πολλαπλές παρεμβάσεις της προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ήδη από το 2015, η Αρχή έχει επισημάνει τις καθυστερήσεις διεκπεραίωσης πολεοδομικών υποθέσεων λόγω ανεπιτυχούς εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, ελλιπούς στελέχωσης και σοβαρών οργανωτικών δυσλειτουργιών των πολεοδομικών υπηρεσιών. Παράλληλα, επισήμανε ότι το μοντέλο της διοικητικής υποστήριξης των δήμων που στερούνται υπηρεσιών δόμησης, δεν λειτούργησε αποτελεσματικά, λόγω της οριακής στελέχωσης των μητροπολιτικών δήμων που κλήθηκαν να τις υποστηρίξουν, με αποτέλεσμα να δημιουργεί “ακραία προβλήματα κακοδιοίκησης, συνιστώντας παραβίαση των αρχών της Νομιμότητας και της Χρηστής Διοίκησης”.

Σημειώνεται δε, ότι, με το ν. 4495/2017 προβλέφθηκε η δημιουργία νέων υπηρεσιών ελέγχου δόμησης, τα Παρατηρητήρια Δομημένου Περιβάλλοντος, χωρίς να έχει αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των υφιστάμενων πολεοδομικών υπηρεσιών. Σύμφωνα δε με την Εγκύκλιο 1/2017 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι της συγκρότηση των Παρατηρητηρίων τις αρμοδιότητες αυτών συνεχίζουν να τις ασκούν οι υπηρεσίες που τις είχαν πριν τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή τα τμήματα αυθαιρέτων των Υ.ΔΟΜ.

Στο έγγραφο αυτό είχε γίνει αναφορά στις διατάξεις 2 έως 4 του ν. 4674/2020 (ΦΕΚ 53Α) σχετικά με τη σύσταση Αναπτυξιακών Οργανισμών και Δικτύων Δήμων για την υποβοήθηση των Δήμων στην άσκηση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών δόμησης με προγραμματική σύμβαση κατά τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4412/2016. Η εμπειρία εφαρμογής αυτού του μοντέλου -έστω και περιορισμένη-δεν υπήρξε επιτυχής...

Η ύπαρξη υποστελέχωσης παρατηρείται και αναφέρεται ως πρόβλημα από μεγάλο αριθμό υπηρεσιών δόμησης. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναδεικνύεται ως αφετηρία ενός σημαντικού αριθμού παρεπόμενων προβλημάτων που επηρεάζουν δυσμενώς ολόκληρη τη σχετική διοικητική διαδικασία, όπως έχουμε καταγράψει διεξοδικά στα παλαιότερα έγγραφά μας.

Από το ευρύτερο πλέγμα προβλημάτων που εμφανίζονται κατά τη λειτουργία και από τον τρόπο λειτουργίας των ΥΔΟΜ, αναδεικνύονται κυρίως η ύπαρξη μεγάλου ή πολύ μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων, εκκρεμοτήτων και σοβαρών καθυστερήσεων, που δημιουργεί καταστάσεις τριβής και σύγκρουσης με τους εξυπηρετούμενους πολίτες, οι οποίοι -με βάση την ενημέρωση που μας έχει παρασχεθεί από τις Υ.ΔΟΜ.- συχνά αντιλαμβάνονται την «αντικειμενική αδυναμία έγκαιρης ενέργειας ως εκ του πονηρού ενεργούμενη», ενώ οι υπάλληλοι καθίστανται «εύκολοι στόχοι φραστικών επιθέσεων και υποτιμητικών χαρακτηρισμών».

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω της κρισιμότητας και της εισέτι μη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του ζητήματος για χρονικό διάστημα πέραν της δεκαετίας με διαδοχικές και ατελέσφορες ρυθμίσεις, οι οποίες αποβαίνουν επιζήμιες για το αστικό και όχι μόνο περιβάλλον της χώρας, παρακαλούμε εκ νέου, να εξετάσετε τη δυνατότητα εξεύρεσης ουσιαστικής και οριστικής λύσης ενημερώνοντας εγγράφως την Αρχή για την τυχόν ανάληψη εκ μέρους σας νομοθετικών και οργανωτικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να αρθούν οι σοβαρές προαναφερθείσες διοικητικές δυσλειτουργίες.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών που αναρτήσαμε επαναλαμβάνει τα γνωστά γενικόλογα ότι όλα ορθώς τα έχουν πράξει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε το Υπουργείο Εσωτερικών, ούτε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τις νέες τους πολιτικές ηγεσίες έχει δεχθεί την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, παρά τα συνεχή μας έγγραφα. Η δε στελέχωση μέσω ΑΣΕΠ, καρκινοβατεί μεταξύ καθυστερήσεων και απροθυμίας προσέλευσης συναδέλφων λόγω εξευτελιστικών αποδοχών. Για το λόγο αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις.









για περισσότερη ενημέρωση:

Νεοφιλελεύθερη επέλαση στους Δήμους και προετοιμασία για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Όχι στη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού στους δήμους Νέας Σμύρνης και Αλίμου

Απόφαση – φρένο από το Ελεγκτικό στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών ΟΤΑ


Αναπτυξιακοί Οργανισμοί: Η νέα φάμπρικα των δημάρχων για την εκχώρηση υπηρεσιών στα επιχειρηματικά συμφέροντα




 


Σχόλια