Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να καταργηθεί η διάταξη «Βορίδη»

 

 Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων: Ομόφωνο ψήφισμα μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων

Σχόλιο του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ στηρίζει τον αγώνα των συμβασιούχων, για μόνιμη και σταθερή εργασία, για τη διασφάλιση και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αλλά και για υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και πολλοί δήμαρχοι χρησιμοποιούν ως άλλοθι την έλλειψη προσωπικού, για την προώθηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών τους για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων.

Είναι ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη άρνηση εφαρμογής των διατάξεων του ν. «Βορίδη» που υποχρεώνει τους δήμους να εξαντλούν όλα τα ένδικα μέσα, στις περιπτώσεις θετικών δικαστικών αποφάσεων. Στο πλαίσιο αυτό και στο βαθμό που το ο δήμος Αθηναίων δεν υποχωρήσει και δεν ασκήσει έφεση, όπως έκανε η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, τότε η απόφαση αυτή θα είναι θετική και θα έχει θετικό αντίχτυπο στον αγώνα των συμβασιούχων όλων των δήμων.

Εμείς αγωνιζόμαστε για την μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, στην κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων, για την κάλυψη των παγίων και διαρκών αναγκών των δήμων και στην στελέχωση όλων των υπηρεσιών των δήμων με μόνιμο προσωπικό μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

Ακολουθεί ολόκληρο το ψήφισμα του ΔΣ του δήμου Αθηναίων

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων επιβεβαιώνει ομόφωνα όλα τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν το 2022 και 2023 που αφορούν τους συμβασιούχους. Θεωρεί καθήκον του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων να μην αφήσουν τον δήμο χωρίς εργαζόμενους και τους δημότες χωρίς υπηρεσίες.

Δηλώνει την στήριξη και αλληλεγγύη στον δίκαιο και εύλογο δικαστικό αγώνα τωρινό και μελλοντικό των εργαζομένων (COVID, ΔΥΠΑ, 3Κ ΣΟΧ, ΑΜΕΑ, συμβασιούχων μισθώσεων έργου) του δήμου Αθηναίων και των νομικών προσώπων του για όσο διάστημα δεν διαφαίνεται οριστική και μόνιμη λύση στο χρόνιο πρόβλημα όλων των συμβασιούχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οπότε ως μόνη λύση απομένει η προσφυγή στην δικαιοσύνη και ταυτόχρονα στηρίζει όλους τους συμβασιούχους που δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια θεωρεί δε δικαιοπολιτικά και κοινωνικά άδικο δημοτικές υπηρεσίες να στελεχώνονται από εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.

Διαπιστώνει ότι οι εν λόγο εργαζόμενοι καλύπτουν μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα ανάγκες οι οποίες δεν θα πάψουν να υφίσταται και μετά την λήξη των συμβάσεων εργασίας τους και ότι οι εργαζόμενοι ασκούν τα καθήκοντα τους με ζήλο εργατικότητα και αυταπάρνηση έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία.

Δηλώνει ότι η ενδεχομένη διακοπή της εργασιακής τους σχέσης θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του δήμου Αθηναίων.

Εκφράζει την αντίθεση του στην υποχρεωτική άσκηση ενδίκων μέσων στις περιπτώσεις δικών που αφορούν στον προσδιορισμό ή την μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ των εργαζομένων και του δήμου και θεωρεί ότι η υποχρεωτικότητα αυτή συνιστά ανεπίτρεπτό περιορισμό στην συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και στην ευρωπαϊκή χάρτα τοπικής αυτονομίας που έχει κυρωθεί νομοθετικά».

Σχόλια