ΜΕΤΑ ΟΤΑ: Δελτίο τύπου για το 49ο ενδιάμεσο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ

 



Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για το 49ο ενδιάμεσο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που διεξήχθη στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2023 στην Αθήνα. 

Μέσα και από τις τοποθετήσεις των συνέδρων, φάνηκε η αδυναμία μιας κεντρικής αντιμετώπισης καίριων ζητημάτων που συσσωρεύονται και χρονίζουν. Μια ηγεσία συμβιβασμένη, που «μηρυκάζει» ακόμα τις τελευταίες νικηφόρες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση, που οδήγησαν στην έκδοση της προκήρυξης 3κ, το 2017 και ταυτόχρονα έχει εγκαταλείψει στην κρίση των δικαστηρίων, την μονιμοποίηση των συναδέλφων συμβασιούχων που εργάζονται σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το καταστατικό συνέδριο που αποφασίστηκε ομόφωνα, να γίνει με ορίζοντα εξαμήνου, είναι δείγμα ότι, όσοι τόσο καιρό έβαζαν εμπόδιο στην εγγραφή των συναδέλφων συμβασιούχων στα σωματεία και την ομοσπονδία, έχουν αντιληφθεί, έστω και τώρα, ότι οι αγώνες των εργαζόμενων και οι εξελίξεις, τους ξεπερνούν και θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό, προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης. Ζωντανό παράδειγμα η μονιμοποίηση των εργαζόμενων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, οι οποίοι δεν γίνονταν μεν δεκτοί τόσα χρόνια να εγγραφούν στη δύναμη της Ομοσπονδίας, αλλά όταν κατάφεραν με αγώνες χρόνων και τη συμπαράσταση των συναδέλφων τους να μονιμοποιηθούν, η ηγεσία της Ομοσπονδίας έσπευσε να οικειοποιηθεί τον αγώνα τους και το αποτέλεσμα.

Ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ έχουμε πάγια θέση την εγγραφή όλων των εργαζόμενων στα σωματεία και την δύναμη της Ομοσπονδίας, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που τους συνδέει με το δημόσιο, μετά από τους δύο μήνες, όπως προβλέπει ο ν.1264 (άρθρο7). Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι αγώνες είναι κοινοί και ότι δεν υπάρχει δικαίωση αν δεν υπάρξει ενότητα και μαζικότητα.

Οι εργαζόμενοι καλούνται με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και με απαρχαιωμένο ή καθόλου εξοπλισμό, και σε κάθε έκτακτη κι επείγουσα ανάγκη, να ανταπεξέλθουν. Και είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των έκτακτων καιρικών φαινομένων που επέφεραν τεράστιες καταστροφές. Η πλειοψηφία και η ηγεσία της δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν κατάφερε να στηρίξει τους εργαζόμενους, απέναντι στην κυβέρνηση και στους αιρετούς που με πρόσχημα την πανδημία βρήκαν ευκαιρία να επιβάλουν τον εμβολιασμό και να θέσουν εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα, σε όσους αρνήθηκαν. Ενώ, υπήρξε ανοχή και στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει ανενόχλητη την αντιλαϊκή πολιτική της, ψηφίζοντας τα πιο αντεργατικά νομοσχέδια, όπως τον ν. Χατζηδάκη με την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τη θέσπιση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, το πιο πρόσφατο νομοσχέδιο Γεωργιάδη με την νομιμοποίηση της εξαήμερης εργασίας, που ήδη εφαρμοζόταν σε πολλούς Δήμους παράνομα και η νομιμοποίηση της παράλληλης απασχόλησης από δύο εργοδότες δήθεν για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, όταν η ανεργία βρίσκεται σταθερά πάνω από 10%.

Ενώ, με το ίδιο νομοσχέδιο, νομιμοποιούνται και οι συμβάσεις μηδενικών ωρών. Μια ακραία μορφή νεοφιλελεύθερου μοντέλου εργασίας που παγιώνει υπερελαστικές σχέσεις εργασίας χωρίς δικαιώματα. Στο ίδιο πρότυπο των συμβάσεων που συνάφθηκαν αστραπιαία στον Δήμο Ξυλοκάστρου με το πλήρωμα του απορριμματοφόρου, αμέσως μετά το τραγικό θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα της συναδέλφισσας και αποκαλύφθηκε ότι εργάζονταν όλοι χωρίς σύμβαση.

Ομοσπονδία συνδικάτων δεν νοείται και δεν λειτουργεί, με συσχετισμούς που στηρίζουν την πλειοψηφία τους στο πλαίσιο συνδιαλλαγών με τις δημοτικές αρχές. Η εξασφάλιση προνομίων για τους "ημέτερους" ανταλλάσσεται με ανοχή και σιωπητήριο στην ασυδοσία των αιρετών, με όποιο κόστος για τους εργαζόμενους, από επιβεβλημένες πλειοψηφίες.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι διώξεις από τους αιρετούς, εργαζόμενων και συνδικαλιστών που αγωνίζονται και διεκδικούν, με την εξόφθαλμη ανοχή της ηγεσίας της Ομοσπονδίας. Οι διεκδικήσεις και οι αγώνες υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, εκθέτουν την υποταγή τους στα μάτια των συναδέλφων.

Αναξιοκρατικές τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης, εργοδοτικών συνδικαλιστών και υποστηρικτών τους, εις βάρος συναδέλφων μας, δείχνουν ότι η αξιοκρατία είναι για εκείνους, μια κούφια λέξη στις διακηρύξεις τους. Αφού, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή κινητοποίηση, προκειμένου οι κυβερνήσεις και οι αιρετοί να πιεστούν να εφαρμόσουν τον νόμο και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διενέργεια κρίσεων των υπαλλήλων, για την ανάδειξη προϊσταμένων και διευθυντών, με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και όχι να διορίζονται από τους δημάρχους.

Αντ’ αυτού, η απεργία αποχή από την αξιολόγηση, αφέθηκε από την πλειοψηφία και την ηγεσία της να φθίνει και να κριθεί η συνέχισή της από τα δικαστήρια, χωρίς καμία παράλληλη δράση για τη στήριξη και την ενίσχυσή της, χωρίς καμία δράση ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης των εργαζόμενων και του κοινωνικού συνόλου.

Οι διορισμένοι με ανάθεση από τους Δημάρχους σε μεγάλο ποσοστό, Προϊστάμενοι και Διευθυντές, αξιολογούν τους υπαλλήλους, ενώ παράλληλα ψηφίστηκε υπέρογκη αύξηση για τα επιδόματα ευθύνης. Ταυτόχρονα, με εγκύκλιο τον Αύγουστο του 2022, η κυβέρνηση πριμοδοτεί τους υπαλλήλους που θα βαθμολογηθούν -από τους προϊσταμένους τους- άνω του ενενήντα σε δύο συνεχόμενες αξιολογήσεις, με βαθμολογική εξέλιξη, η οποία ως τώρα συνδεόταν μόνο με τα χρόνια που έχουν υπηρετήσει. Η δημιουργία ενός στενά κομματικού κράτους με υπάκουα στελέχη που θα επιδιώκουν και θα εκτελούν τους στόχους της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονιακών κομμάτων, δεν είναι η επιδίωξη ενός συνδικαλιστικού κινήματος που εκπροσωπεί όλους τους συναδέλφους και υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους.

Ταυτόχρονα, ο θεσμός των υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου, προέρχεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, σκοπός τους είναι η αξιολόγηση των δομών με βάση τη στοχοθεσία του Υπουργείου. Παράλληλα, σε πολλούς δήμους η υπηρεσία έχει ανατεθεί σε ιδιώτες, με πρόφαση την έλλειψη προσωπικού ή σε αναπτυξιακούς  οργανισμούς που συστήθηκαν στους Δήμους με αφορμή την έλλειψη προσωπικού. Αντί όμως, η Ομοσπονδία να κηρύξει κινητοποιήσεις για την ενημέρωση των συναδέλφων και την κατάργηση αυτών των υπηρεσιών, περιορίστηκε σε κάποιες ανακοινώσεις κατόπιν εορτής και αφού πια ήταν παγιωμένες οι υπηρεσίες αυτές. Την ίδια ακριβώς γραμμή έχει ακολουθήσει και στην περίπτωση των αναπτυξιακών οργανισμών. Πλέον, η φράση «αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά» έχει αποκτήσει νόημα- άλλοθι για τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές που το χρησιμοποιούν κατά κόρον, προκειμένου να καλύψουν την ανικανότητα μιας ηγεσίας σε ρόλο τοποτηρητή, σε δικές τους υποχωρήσεις όπως στην αξιολόγηση και στα προαναφερθέντα.

Το πολυσέλιδο πρόγραμμα δράσης που ψηφίστηκε στο 49 ο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, να μην μείνει και πάλι στα χαρτιά. Αφού μιάμιση θητεία τώρα, η ηγεσία έχει να δείξει αγώνες μόνο στα χαρτιά και απουσία διεκδικητικής διάθεσης, αγώνων με συνέπεια, συνέχεια, παλλαϊκά και πανεργατικά χαρακτηριστικά, που θα μπορούσαν να φέρουν μια ανατροπή στην κατάσταση που επικρατεί. Ενώ, οι δυναμικές ενωτικές κινητοποιήσεις που εξαγγέλλονταν το προηγούμενο διάστημα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα περιοριστεί και πάλι στην 24ωρη απεργία που εξαγγέλθηκε για την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023.

Συνεχίζουμε, παλεύουμε για

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων σε όλους τους χώρους

       εργασίας.

  •  Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά

       δικαιώματα

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αξιοκρατικές διαδικασίες, στελέχωση των

       υπηρεσιών, ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα

  •  Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις
  •  Δημόσιος ασφαλιστικός φορέας
  • Μέτρα κατά της ακρίβειας
  • Αύξηση του αφορολόγητου
  • Κατάργηση της αξιολόγησης
  • Κατάργηση του ν.Χατζηδάκη για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας
  • Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας
  • Επαναφορά του 13 ου και 14 ου μισθού, ξεπάγωμα της διετίας 2016-17
  • Αξιοκρατία

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί όλους\όλες τους\τις συναδέλφους\ισσες εργαζόμενους\ες, να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία, την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023 και να δώσουν δυναμικό παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Καραϊσκάκη, στις 11.00 π.μ.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Δεκέμβριος 2023

Σχόλια