Ερωτήματα σχετικά με ζητήματα των προϋπολογισμών των ΟΤΑ με την κατάργηση των ΝΠ

 Αλλαγές στους Δήμους: Κατάργηση ΝΠΔΔ - Συνενώσεις επιτροπών – Δείκτες  «παρακολούθησης» | Cyclades24

1.Ο προϋπολογισμός του έτους 2024 των ΟΤΑ θα περιλαμβάνει και τα στοιχεία των προϋπολογισμών των νομικών προσώπων;

Ναι, είναι ξεκάθαρο από τις εγκυκλίους ΥΠ.ΕΣ.εγκ.1187/88878/16.10.2023και ΥΠ.ΕΣ.εγκ.1172/87909/12.10.2023, ότι οι προϋπολογισμοί του 2024 θα έχουν ενσωματωμένους και τους προϋπολογισμούς των ΝΠ που καταργούνται.

Συνεπώς τα ΝΠ που καταργούνται θα περιοριστούν σε σχέδια προϋπολογισμών προκειμένου να βοηθηθούν οι οικονομικές υπηρεσίες των δήμων ώστε να καταρτίσουν τους ενιαίους πλέον προϋπολογισμούς τους για το έτος 2024.

Είναι προφανές ότι οι δήμοι θα αναλάβουν πλέον το σύνολο των εσόδων και εξόδων των καταργούμενων νομικών προσώπων, όπως αυτά αποτυπώνονται στις οικονομικές καταστάσεις των τελευταίων. Κατά συνέπεια, στον προϋπολογισμό έτους 2024, οι δήμοι της χώρας θα πρέπει να αποτυπώσουν τα έσοδα, έξοδα και ταμειακά υπόλοιπα των νομικών προσώπων που δεν θα υφίστανται πλέον από την 1η.1.2024, ώστε να μπορούν να ασκήσουν απρόσκοπτα τις ανάλογες αρμοδιότητες. (ΥΠ.ΕΣ.εγκ.1172/87909/12.10.2023) 

Ο επακριβής προσδιορισμός των εσόδων, εξόδων και ταμειακών υπολοίπων που θα πρέπει να εγγραφούν στον προϋπολογισμό 2024 του δήμου, θα γίνει με συνεργασία της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου με αυτές των καταργούμενων νομικών προσώπων. (ΥΠ.ΕΣ.Εγκ.1172/87909/12.10.2023).

2.Διαφοροποιείται κάτι στη διαδικασία στην περίπτωση που έχει γίνει αίτηση του δημοτικού συμβουλίου για τη διατήρηση ενός νομικού προσώπου;

Το γεγονός ότι ο Δήμος θα υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης για το νομικό του πρόσωπο, ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του, σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού, δεν πρέπει να ασκεί επιρροή στο σχεδιασμό της οικονομικής υπηρεσίας.

Η οδηγία που δίνει η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΣ (Δ/νση Οικονομικών ΤΑ), είναι να ενσωματώσει ο δήμος στον προϋπολογισμό του όλα τα νομικά πρόσωπα που εκ του νόμου καταργούνται, ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει αίτημα διατήρησης.

Τούτο διότι κανείς δεν γνωρίζει εάν τελικά και πόσα νομικά πρόσωπα θα διατηρηθούν και αυτό μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο, άγνωστο πόσο, αλλά προφανώς θα είναι πριν την καταληκτική ημερομηνία αυτοδίκαιης κατάργησης τους, δλδ την 31/12/2023.

3.Έχει διαφορά στη σύνταξη του προϋπολογισμού εάν οι υπηρεσίες θα παρέχονται με τις υφιστάμενες οργανικές μονάδες του δήμου ή με τις οργανικές μονάδες των καταργούμενων νομικών προσώπων που υπάγονται απευθείας στο δήμαρχο; Στην τελευταία περίπτωση θα υπαχθούν όλες οι περιπτώσεις δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας, στις «00 Γενικές Υπηρεσίες» ;

Προσωρινά και μέχρι την τροποποίηση του ΟΕΥ του Δήμου μπορεί με απόφαση του οικείου δημάρχου να ορίζεται ότι ο δήμος εκπληρώνει τους σκοπούς του καταργούμενου νομικού προσώπου και εξυπηρετεί τις δραστηριότητες που ασκούσε,

α) είτε με τις υφιστάμενες οργανικές μονάδες του δήμου,

β) είτε με τις οργανικές μονάδες των καταργούμενων νομικών προσώπων, οι οποίες μέχρι τη θέση σε ισχύ του νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας υπάγονται απευθείας στον δήμαρχο ή σε αντιδήμαρχο που αυτός ορίζει. (άρθρο 27 περίπτ.δ' παρ.2 ν.5056/23) (άρθρο 29 περίπτ.δ' παρ.2 ν.5056/23).

Με τις οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΣ γίνεται δεκτό ότι ουσιαστικά θα συνενωθούν οι προϋπολογισμοί των νομικών προσώπων με τον προϋπολογισμό του δήμου.

Άσχετα με το εάν οι δραστηριότητες θα παρέχονται με τις υφιστάμενες οργανικές μονάδες του δήμου ή με τις οργανικές μονάδες των καταργούμενων νομικών προσώπων, η καταγραφή τους στον προϋπολογισμό του δήμου θα γίνει με τους κανόνες που ακολουθούνται για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Το γεγονός ότι οι οργανικές μονάδες των καταργούμενων νομικών προσώπων θα υπάγονται (προσωρινά) απευθείας στο δήμαρχο, δεν αναιρεί τους κανόνες ορθής συμπλήρωσης του προϋπολογισμού. Η κάθε δραστηριότητα / δαπάνη θα πρέπει να ενταχθεί στην υπηρεσία την οποία αφορά, λαμβάνοντας υπόψη την οργανωτική δομή του νομικού προσώπου και το σχέδιο προϋπολογισμού του.

Για παράδειγμα, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι επειδή ο δήμος εκπληρώνει τους σκοπούς του καταργούμενου νομικού προσώπου και εξυπηρετεί τις δραστηριότητες που ασκούσε με τις οργανικές μονάδες των καταργούμενων νομικών προσώπων, οι οποίες υπάγονται προσωρινά σε αυτόν, θα χρησιμοποιηθεί η Υπηρεσία 00, για όλες ανεξαιρέτως τις δαπάνες, επειδή υπάγονται σε αυτόν. Η κάθε δαπάνη θα ακολουθήσει την υπηρεσία στην οποία ανήκει.

Στις 00 ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, εγγράφονται ΜΟΝΟ οι ΚΑ που αναφέρονται ρητά και περιοριστικά στην αρχική ΚΥΑ του νέου τύπου Προϋπολογισμού των ΟΤΑ την ΚΥΑ 7028/2004 (ΚΥΑ 63726/28.07.2023 -ΦΕΚ 4795/28.07.2023 τεύχος Β', ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 σελ. 52763 -52764 ΦΕΚ και ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1.Β σελ. 52730 κ.ε. ΦΕΚ).

Μπορεί στις 00 ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ να εγγράφονται η Αντιμισθία των αιρετών (ΚΑ 6121) ή η Αμοιβή των Ειδικών Συμβούλων (6031) ή τα Οδοιπορικά έξοδα μετακινούμενων αιρετών (6421), κλπ, αλλά είναι λάθος ότι στις 00 ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ εγγράφονται οι δαπάνες που εξυπηρετούν το Γραφείο Δημάρχου (εξού και το προσωπικό που σήμερα υπηρετεί στο Γραφείο Δημάρχου, η μισθοδοσία του βαρύνει την Υπηρεσία 10 κυρίως (Διοικητικοί / Οικονομικοί) έως 70 (ανάλογα την Ειδικότητά τους). Δεν εντάσσονται στις 00 ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ οι ΚΑ 6011, 6021 (κλπ μισθοδοσίας).

Ο σκοπός των 00 ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ είναι ότι εγγράφονται δαπάνες που εξυπηρετούν όλες τις υπόλοιπες ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ και φυσικά, οι δαπάνες αυτές δεν εγγράφονται στις ίδιες επί μέρους Υπηρεσίες.

Παράδειγμα:

00/6071 Δαπάνες εκπαίδευσης υπαλλήλων (αφορά την εκπαίδευση όλων των υπαλλήλων που υπάγονται (και μισθοδοτούνται) από άλλες Υπηρεσίες), 00/6111 Αμοιβές νομικών (που εξυπηρετούν όλες τις υπηρεσίες), 00/6221 Ταχυδρομικά τέλη (όλων των Υπηρεσιών), 00/6222 τηλεφωνικά τέλη (όλων των Υπηρεσιών), 00/6451 Συνδρομές ηλεκτρονικών μέσων (όλων των Υπηρεσιών) κ.α.π.

Η μισθοδοσία του προσωπικού που θα μεταφερθεί από τα καταργημένα ΝΠ και υπαχθεί στο Δήμαρχο, θα μισθοδοτείται από την Υπηρεσία 15 ή Υπηρεσία 70.01 ή Υπηρεσία 70.02.

4.Ποιος μήνας θα ληφθεί ως μήνας αναφοράς;

Ως μήνα αναφοράς και προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός, εννοείται ότι θα ληφθεί υπόψη ο τελευταίος (ιδανικά) κλεισμένος και όχι ο 7ος που προβλέπεται στην ΚΥΑ του προϋπολογισμού.

5.Ο ενοποιημένος προϋπολογισμός, θα καταχωρηθεί στη βάση του Δήμου, όπου θα αθροιστούν κοινοί κωδικοί και θα δημιουργηθούν νέοι. Η στήλη των απολογιστικών θα εμφανίζει τα ποσά του προϋπολογισμού μόνο του Δήμου έτους 2023;Το ίδιο και με τις εκτιμήσεις;

Θα ενσωματωθούν μόνο τα Προϋπολογιστικά στοιχεία. Τα στοιχεία των στηλών Απολογιστικά, Εκτιμήσεις θα παραμείνουν αυτά του Δήμου (Απάντηση ΥΠΕΣ). Άλλωστε τα στοιχεία αυτά είναι επικουρικά και δεν έχουν καμία σχέση με την ισοσκέλιση του Προϋπολογισμού. Ενσωμάτωση λοιπόν Προϋπολογισθέντων Εσόδων Ομάδων 0, 1, 2, 3, 4, 5 και Προϋπολογισθέντων δαπανών Ομάδων 6, 7, 8, 9.

Πηγή: dimosnet.gr


Σχόλια