ΜΕΤΑ ΟΤΑ: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 18 ΤΟΥ Ν.4354/2025 (Α΄ 178) ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ (Ο.Τ.Α. Α΄ ΒΑΘΜΟΥ) ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΥΤΩΝ. Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Β΄-ΑΡΙΘΜ.ΦΥΛΛΟΥ 1401/24-3-2025



Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ για τον καθορισμό του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) των υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού (Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού) και των νομικών προσώπων αυτών. 

Στις ρυθμίσεις της παρούσας εμπίπτουν οι μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.-Ι.Δ.Ο.Χ.) των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Κεφαλαίου Β’ τουν. 4354/2015 (Α’ 176). 

Έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2025. Για όσους προβλέπεται προσαύξηση στο επίδομα με την νέα ΚΥΑ, θα λάβουν αναδρομικά, ενώ για όσους προβλέπεται μείωση, δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν τη διαφορά.

Σημειώνεται ότι αυξάνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων από τρεις σε πέντε, με μηνιαίες αποδοχές που θα κυμαίνονται από 70 έως και 200 ευρώ.

Αναλυτικά:

Κατηγορία Α’ (200 ευρώ)

Προσωπικό των δήμων που απασχολείται με τη συγκομιδή και την αποκομιδή, τη μεταφορά, τη διαλογή, την επιστασία και την καταστροφή απορριμμάτων:

  • Προσωπικό καθαριότητας εξωτερικών χώρων.
  • Οδηγοί απορριμματοφόρων.
  • Εργατοτεχνικό προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ): συντηρητές μηχανολογικού εξοπλισμού ΧΥΤΑ-ΣΜΑ, ζυγιστές-γεμιστές, χειριστές μηχανημάτων έργων, εργάτες γενικών καθηκόντων κ.ά.

Κατηγορία Β’ (165 ευρώ)

Προσωπικό ΔΕΥΑ, Δήμων και Συνδέσμων Υδρευσης Δήμων, οι οποίοι λειτουργούν και συντηρούν το δικό τους δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης:

  • Εργάτες ύδρευσης-αποχέτευσης.
  • Εργάτες επεξεργασίας λυμάτων και ύδατος.
  • Εργάτες υδρονομείς.
  • Χειριστές αντλιοστασίων.

Κατηγορία Γ’ (150 ευρώ)

Προσωπικό δήμων των παρακάτω ειδικοτήτων:

  • Ιατρικό προσωπικό στα δημοτικά γηροκομεία, στα δημοτικά ιατρεία και τις υπηρεσίες «Βοήθεια στο Σπίτι».
  • Κτηνίατροι στα δημοτικά κτηνιατρεία.
  • Νοσηλευτικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές στα δημοτικά γηροκομεία.
  • Τεχνικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (μηχανοτεχνίτες, μηχανολόγοι, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, δομικών έργων, υδραυλικοί, φανοποιοί, ψυκτικοί, τορναδόροι, ξυλουργοί, κηπουροί κ.ά.).
  • Οδηγοί βαρέων οχημάτων και χειριστές μηχανημάτων έργου.
  • Προσωπικό καθαριότητας εσωτερικών χώρων και προσωπικό καθαριότητας σχολικών μονάδων.
  • Εργατοτεχνικό προσωπικό Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (εργάτες οικοδομικών εργασιών, οδοποιίας, ασφαλτικών έργων, πλακοστρώσεων, βοηθοί κηπουρών, πλύντες-σιδερωτές, εργάτες κοιμητηρίου κ.ά.).

Κατηγορία Δ’ (105 ευρώ)

  • Νοσηλευτικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές, επισκέπτες Υγείας και εργοθεραπευτές στα δημοτικά ιατρεία και στις υπηρεσίες «Βοήθεια στο Σπίτι».

Κατηγορία Ε’ (70 ευρώ)

  • Δημοτικοί αστυνομικοί.
  • Νοσηλευτικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και κοινωνικοί φροντιστές στις κοινωνικές δομές των δήμων (υπνωτήρια, Κέντρα Ημέρας Αστέγων, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, ΚΔΑΠ ΑμεΑ).
  • Οικογενειακοί βοηθοί στις υπηρεσίες «Βοήθεια στο Σπίτι».
  • Τεχνικοί σκηνής και κατασκευής σκηνικών στα δημοτικά θέατρα.
  • Βιολόγοι, χημικοί, χημικοί μηχανικοί, παρασκευαστές, βοηθοί ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων που απασχολούνται στα χημικά εργαστήρια των ΔΕΥΑ.

Ως ΜΕΤΑ ΟΤΑ, έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι οι κυβερνήσεις κάνουν τη δουλειά τους, προωθούν τη διάσπαση μεταξύ των εργαζομένων, το «διαίρει και βασίλευε», ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα, η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, την ίδια περίοδο παρακολουθούν αμήχανα τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, χωρίς να έχουν σχεδιάσει μια επιθετική στρατηγική διεκδίκησης των αιτημάτων τους, για αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μείωση του ωραρίου εργασίας και της ηλικίας συνταξιοδότησης, ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών, διατήρηση, αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Ως "δόλωμα" σερβίρει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, μια μικρή αύξηση των 50 ευρώ στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, για να το περικόψει ή να το μειώσει σε χιλιάδες εργαζόμενους άλλων κατηγοριών και ειδικοτήτων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει και να αξιοποιήσει εσωτερικές αντιθέσεις, μεταξύ των διάφορων κλάδων εργαζομένων, για να περάσει τα σχέδιά της που είναι, όχι μόνο η περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος, αλλά και η υλοποίηση του βασικού της σχεδιασμού, που είναι η ιδιωτικοποίηση στο χώρο της καθαριότητας (εξωτερικών και εσωτερικών χώρων), του πρασίνου, της φύλαξης και των συνεργείων συντήρησης των υποδομών των πόλεων.

Οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να είναι τέτοιες που να ενοποιούν και να συσπειρώνουν όλους τους κλάδους των εργαζομένων σε μια δίκαιη, ενωτική και αγωνιστική διεκδίκηση για να υπάρξει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση ότι τα σχέδια της κυβέρνησης δεν θα περάσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, και παίρνοντας υπόψη το γεγονός ότι έχει μειωθεί δραματικά το σύνολο των αποδοχών και τη σημερινή έξαρση της ακρίβειας στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια και τα καύσιμα και του πληθωρισμού, που ροκανίζουν το εργατικό εισόδημα και τους μισθούς μας, θεωρούμε ότι πρέπει:

1. Να μην απενταχθεί καμιά ειδικότητα από την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος και να επεκταθεί και σε άλλες ειδικότητες, όπως π.χ.  οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ κλπ.

2. Να διπλασιαστεί άμεσα το ύψος του ανθυγιεινού επιδόματος και να παίρνεται υπόψη για την καταβολή του όχι μόνο η ειδικότητα αλλά και ο χώρος εργασίας. Να ανοίξει από τώρα η συζήτηση για καθιέρωση νέου μισθολογίου το 2026, που θα δίνει ουσιαστικές αυξήσεις, θα αίρει τις σημερινές ανισότητες μεταξύ των κλάδων (τα μισθολογικά κλιμάκια πχ για τις ΥΕ και ΔΕ κατηγορίες αλλάζουν κάθε 3 χρόνια, ενώ για τις ΤΕ και ΠΕ κατηγορίες κάθε 2 χρόνια) και θα ενσωματώνει το ανθυγιεινό επίδομα στις βασικές αποδοχές, σε προωθημένα εισαγωγικά μισθολογικά κλιμάκια, για να μπορούν και οι εργαζόμενοι αυτοί να φτάνουν στα καταληκτικά μισθολογικά κλιμάκια κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

3. Να ενταχθούν και άλλες ειδικότητες στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΕΦΚΑ και από άποψη συνταξιοδοτική, με την μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την επαναφορά άμεσα στα 58 για τους άνδρες και στα 53 για τις γυναίκες, με προοπτική τα 55 και τα 50 αντίστοιχα.

Στη βάση ενός τέτοιου πλαισίου διεκδίκησης να υπάρξει συντονισμός όλων των ομοσπονδιών των εργαζομένων, που θίγονται από τις αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος, για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης, για να είναι νικηφόροι οι αγώνες μας.

 Δείτε αναλυτικότερα το ΦΕΚ εδώ

Σχόλια