ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π: Τοποθέτηση απέναντι στο Νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΣ για την κατάργηση των ΝΠ των ΟΤΑ

 

Σχόλιο του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ
Το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ που κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση, με τίτλο: «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης κι άλλες διατάξεις», με το οποίο, μεταξύ άλλων, καταργούνται τα ΝΠΔΔ και οι Κοινωφελείς Δημοτικές Επιχειρήσεις, θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών και τους εργαζόμενους, όπως αισιόδοξα διατυπώνεται στην ανακοίνωση του ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π. που παρατίθεται παρακάτω.
 
Όμως, τα δείγματα της κυβερνητικής πολιτικής φανερώνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις της, για συρρίκνωση του δημοσίου τομέα με την παραχώρηση των κερδοφόρων υπηρεσιών σε ιδιωτικά συμφέροντα, την αποδόμηση των κοινωνικών υπηρεσιών, τις οποίες οι εμπνευστές του λεγόμενου «επιτελικού κράτους» αποκαλούν βαρίδια. Συνεπώς, η κατάργηση των ΝΠΔΔ θα αποτελέσει τον «Δούρειο Ίππο» για το ξεπούλημα και τη διάλυση των υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού πρώτα αποψίλωσε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες από προσωπικό, μιας και δεν έχει προσληφθεί κανένας μόνιμος υπάλληλος τα τελευταία 14 χρόνια, προχωρά στην κατάργηση των ΝΠ και την δήθεν μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους και του προσωπικού στους Δήμους, ενός προσωπικού, που είτε δεν υπάρχει, είτε είναι ανεπαρκές. Αυτό όμως που θα συμβεί στην πράξη θα είναι η διακοπή πολλών παρεχόμενων υπηρεσιών ή η εκχώρησή τους σε ιδιώτες και το υπάρχον προσωπικό θα αξιοποιηθεί σε άλλες ανάγκες των δήμων.

Θεωρούμε ότι το πραγματικό δίλημα, σήμερα, δεν είναι μόνο η κατάργηση ή όχι των ΝΠ, αλλά και η ταυτόχρονη ενίσχυση των υπηρεσιών των ΟΤΑ με προσωπικό, για να μπορεί να ασκεί όλες τις αρμοδιότητες ο δήμος. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι στις προθέσεις και την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία είναι ακραία νεοφιλεύθερη.

Έτσι φοβούμαστε ότι η κατάργηση των ΝΠ θα αποτελέσει το όχημα για την διάλυση των υπηρεσιών και την ιδιωτικοποίησή τους, μιας και η κυβέρνηση θεωρεί ότι πήρε λευκή επιταγή με το υψηλό ποσοστό που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές.

Μόνη λύση αποτελεί η κάθετη αντίδραση των εργαζομένων και των συνδικάτων τους, των σωματείων και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά και των δημοτών που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο.

 
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΔΣ του Π.Α.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π.
 





Σχόλια