ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Η κυβέρνηση μετακυλίει τις ευθύνες της για το ΕΚΑΒ στους δήμους και το κόστος στους πολίτες

 

Στις 5 Ιουλίου 2023, η κυβέρνηση εξέδωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας».

Με αυτή παρέχεται η δυνατότητα «…ελλείψει προσωπικού της παρ.1 ή σε περίπτωση που το προσωπικό αυτό δεν επαρκεί, είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης(Ο.Τ.Α.)…» και μάλιστα«…κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν.4440/2016(Α’ 224), περί Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας…» οι οποίες θέτουν χρονικά όρια και προϋποθέσεις για την απόσπαση-μετάταξη των υπαλλήλων. 

Λίγο καιρό πριν, κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων περιορισμού του Covid 19, η ίδια κυβέρνηση προκειμένου να στελεχωθούν δομές και υπηρεσίες Δήμων και να καλυφθούν (και) μόνιμες ελλείψεις προσωπικού, έδινε τη δυνατότητα στους Δημάρχους να απασχολήσουν τους υπαλλήλους των δομών που τελούσαν σε αναστολή, με οποιαδήποτε καθήκοντα τους αναθέσουν ανεξαρτήτως ειδικότητας και τυπικών προσόντων. Ενώ προσλήφθηκαν εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την κάλυψη έκτακτων και κατεπειγουσών αναγκών που δημιούργησε ο Covid, οι οποίοι μέχρι σήμερα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η συμπτωματική και ευκαιριακή αντιμετώπιση των σημαντικών ελλείψεων κομβικών δημόσιων υπηρεσιών δίνει παράταση στην αποδόμησή τους και στην εργασιακή ομηρία εκατοντάδων εργαζόμενων, αποκρύπτοντας και «μπαλώνοντας» προσωρινά τις πραγματικές ανάγκες.

Η κυβέρνηση με την πρόσφατη ΠΝΠ «ρίχνει νερό στον μύλο» των Δημάρχων που ψάχνουν ευκαιρία, για αναθέσεις υπηρεσιών όπως η καθαριότητα στον ιδιώτη, με δικαιολογία την σοβαρή έλλειψη προσωπικού.

Τα κενά του ΕΚΑΒ δεν είναι μόνο οι οδηγοί. Είναι και οι διασώστες και το εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό. Η κυβέρνηση θέλει να μετακυλίσει τις πολιτικές της ευθύνες στους δήμους και να χρεώσει το λογαριασμό στους πολίτες. Το επόμενο βήμα θα είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ και θα έχουν υπηρεσίες όσοι μπορούν να τις πληρώσουν.  

Η  ΠΝΠ για την στελέχωση του ΕΚΑΒ, όπως και η αξιολόγηση, το νέο μισθολόγιο, τα σχέδια για τη δημόσια υγεία και παιδεία, εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο που αφορά τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων υπηρεσιών του προς όφελος των ιδιωτών και περαιτέρω καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων.

Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να συνεχίσει την αμυντική στάση απέναντι στα κοινωνικά θέματα που εγείρονται, έχει να προτάξει αιτήματα που θα συσπειρώσουν τους εργαζόμενους και την κοινωνία, γιατί αφορούν όλους, και να προχωρήσει σε δυναμικές ενωτικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα που θα ενταθούν τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να στελεχωθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα κατά της ακρίβειας.

Το ΜΕΤΑ ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους,  τα συνδικαλιστικά στελέχη και τους Συλλόγους να συμμετέχουν μαζικά ενωτικά στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών (Βας.Σοφίας 15,Αθήνα) τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023 στις 9.00 το πρωί.

09/07/2023                                                    Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Διαβάστε επίσης: ΠΟΕ-ΟΤΑ: Να αποσυρθεί η επαίσχυντη Π.Ν.Π. - Να προσληφθεί προσωπικό στο ΕΚΑΒ

Με μερεμέτια δεν επιλύονται τα προβλήματα του ΕΚΑΒ

 Μπορεί να είναι εικόνα νοσοκομείο και κείμενο


Σχόλια