Η κυβέρνηση, φροντίζει για το μοίρασμα της πίτας των απορριμμάτων

 

Προτού καν εκλεγεί η επόμενη κυβέρνηση, φροντίζει για το μοίρασμα της πίτας των απορριμμάτων. Ο γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, που θεωρείται πρόσωπο από τον στενό κύκλο συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησε να διαμορφωθούν ως «ενιαίο έργο» και να δοθούν σε Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) εννιά διαφορετικές εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων από τον βόρειο Έβρο έως την Ικαρία. Ανησυχία ιδίως στα νησιά για την αύξηση του κόστους διαχείρισης και των δημοτικών τελών. Με δεδομένο ότι η Ν.Δ. δεν έχει μόνο τον έλεγχο της κυβέρνησης, αλλά και την πλειονότητα των δήμων και περιφερειών, στο επιτελείο Μητσοτάκη εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει καμία αντίδραση στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων | Από τον Άρη Χατζηγεωργίου/efsyn.gr

Έτοιμα από τώρα τα «πακέτα» της επόμενης κυβέρνησης. Το ολοένα ογκούμενο επιχειρηματικό ενδιαφέρον σε κατασκευαστικό και ενεργειακό τομέα βάζει φωτιά στη διαχείριση των απορριμμάτων και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αξιώνει από τώρα να αναλάβουν ιδιώτες έργα που προγραμματίζονταν ως δημόσια.

Ενδεικτική είναι η μεθόδευση που βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε εξέλιξη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ζήτησε να διαμορφωθούν ως «ενιαίο έργο» και να δοθούν σε Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) εννιά διαφορετικές εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων από τον βόρειο Εβρο ώς την Ικαρία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γραφάκος, που θεωρείται πρόσωπο από τον στενό κύκλο συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, έστειλε κείμενο Προγραμματικής Σύμβασης ζητώντας να το υπογράψουν το συντομότερο τρεις φορείς: Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ), Διαχείριση Απορριμμάτων Χίου (ΔΙΑΝΟΧ) και Διαχείριση Απορριμμάτων Αν. Μακεδονίας-Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ).

Μέσα από την πολυσέλιδη Προγραμματική Σύμβαση, οι τρεις φορείς δεσμεύονται να προωθήσουν με ΣΔΙΤ την υλοποίηση, ως «ενιαίο έργο», εννέα διαφορετικών εγκαταστάσεων:

Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Επεξεργασίας Βιοαποδομήσιμων Αποβλήτων στον βόρειο Έβρο, χωρίς να ορίζεται το ακριβές σημείο.
 Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στον βόρειο Εβρο.
 Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Σαμοθράκη.
 Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Θάσο.
 Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον βόρειο Έβρο.
Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Επεξεργασίας Βιοαποδομήσιμων Αποβλήτων στην Ικαρία.
 Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Σάμο.
Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Επεξεργασίας Βιοαποδομήσιμων Αποβλήτων στη Λήμνο.
 Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Λέσβο.

Ολόκληρο το δημοσίευμα από το ergasianet.gr ΕΔΩ

Σχόλια