Ημερομηνία υπολογισμού υπηρεσίας και αξίωσης μισθού για τους εργαζόμενους στο ΒσΣ

Με αφορμή ερωτήματα εργαζομένων στο πρόγραμμα Βοήθειας στο Σπίτι (ΒσΣ), που διορίζονται αυτήν την περίοδο σε μόνιμες θέσεις εργασίας, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της προκήρυξης 4Κ/2020, θέλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007), παρ. 4, άρθρο 26, με τίτλο: "Ορκωμοσία - Ανάληψη Υπηρεσίας - Τύπος όρκου" "Αφετηρία υπολογισμού του χρόνου υπηρεσίας των υπαλλήλων αποτελεί η χρονολογία δημοσίευσης στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της πράξεως διορισμού, με την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται εντός ενός (1) μηνός από την κοινοποίηση της πράξεως διορισμού, διαφορετικά η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας".

Σε παρόμοιες διευκρινιστικές οδηγίες, σχετικά με την Ανάληψη Υπηρεσίας των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας στην, με αριθ. πρωτ.: 99696/Ε1/11-8-2021, εγκύκλιό του αναφέρει ότι: «...Η αξίωση του υπαλλήλου για το μισθό αρχίζει από την ανάληψη υπηρεσίας» και ότι «...Αφετηρία υπολογισμού του χρόνου υπηρεσίας των υπαλλήλων αποτελεί η χρονολογία δημοσίευσης στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της πράξης διορισμού, με την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται μέσα σε ένα (1) μήνα από την κοινοποίηση της πράξης διορισμού, αλλιώς η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας».
 
Προκύπτουν όμως σοβαρά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατ' εξαίρεση των ισχυουσών διατάξεων, γιατί θα δημιουργηθούν προβλήματα στη μισθοδοσία των εργαζομένων. Αν δεν καταταγεί το προσωπικό στα αντίστοιχα μισθολογικά κλιμάκια, με βάσει τα χρόνια υπηρεσίας, που έχουν και όχι στο εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας τους, τότε θα λαμβάνουν μειωμένες αποδοχές, ώσπου αυτή η υπηρεσία να αναγνωριστεί από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. 

Γνώμη μας είναι ότι θα πρέπει να γίνει απευθείας η αναγνώριση της προϋπηρεσίας, με διαπιστωτική πράξη του δημάρχου και να ληφθεί υπόψη η απάντηση, που δόθηκε από τη διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής, Τμήμα Γ΄, του Υπουργείου Οικονομικών, στις 12/1/2018, σε απάντηση ερωτήματος δήμου, με Αρ. Πρωτ.2/63925/ΔΕΠ, στο οποίο τονίζονταν ότι "...στις περιπτώσεις των υπαλλήλων ΙΔΟΧ που υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης παράτασης των συμβάσεών τους και επαναπρόσληψης αυτών στον ίδιο φορέα με την ίδια σχέση εργασίας και με τα ίδια τυπικά προσόντα, δεν απαιτείται η εκ νέου κάθε φορά αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου από το οικείο Υ.Σ για την αποδεδειγμένη προϋπηρεσία αυτών στον εν λόγω φορέα...".

 


Σχόλια