Τι γίνεται στο δήμο Μεσολογγίου;

 


Με κοινή τους ανακοίνωση, τα Σωματεία Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αιτωλοακαρνανίας, του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας καταδικάζουν "με τον πιο σκληρό τρόπο τις απαράδεκτες συμπεριφορές της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους Εργαζομένους του Δήμου και αρωγοί στις προσπάθειες τους να αντισταθούν σε συμπεριφορές άλλων εποχών. Συμπεριφορές που έχουν καταδικαστεί στις συνειδήσεις όλων και ξυπνούν μνήμες αλήστων εποχών".

Στην ανακοίνωσή τους, επίσης, αναφέρουν ότι ” δυστυχώς για μία ακόμη φορά η δημοτική αρχή Μεσολογγίου πρωτοτυπεί πιέζοντας ψυχολογικά και λεκτικά τους εργαζομένους του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου στο να προβούν σε διαδικασίες παράτυπες και παράνομες. Διαδικασίες που έχουν απορριφτεί και καταδικαστεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και αντιβαίνουν το Σύνταγμα και τους νόμους.
Η πίεση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται ακόμα και από μη θεσμικούς παράγοντες (ειδικούς συνεργάτες, υποψήφιους ιδιώτες εργολάβους, κλπ).

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι τα τρία (3) Σωματεία Εργαζομένων των Ο.Τ.Α. του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, πριν τρεις μήνες δεν δέχτηκαν την εκχώρηση σε ιδιώτη του Εσωτερικού Ελέγχου που προσπάθησε να επιβάλει ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου. Προσέφυγαν αρμοδίως, ζήτησαν και κατάφεραν την ακύρωση της Απόφασης του Δημάρχου με την οποία μόνος του έκρινε κι αποφάσισε ότι δεν υπάρχουν υπάλληλοι με τα απαραίτητα προσόντα για να αναλάβουν τη θέση του Εσωτερικού Ελεγκτή.

Σαν ΜΕΤΑ-ΟΤΑ θέλουμε να σημειώσουμε ότι, το πρόβλημα με τη σύσταση μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου στους ΟΤΑ δεν είναι μόνο να αποτραπεί η ανάθεση τους σε ιδιώτες, αλλά και η μη σύστασή τους, ακόμα και από τις ίδιες τις υπηρεσίες των δήμων, γιατί υποβαθμίζουν τις ίδιες και την υπηρεσιακή τους ιεραρχία, που αυτές έχουν την υποχρέωση να τηρείται η νομιμότητα, ενώ παράλληλα αναπαράγουν την καχυποψία και τον χαφιεδισμό, εντός των υπηρεσιών και διαρρηγνύουν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των υπαλλήλων και των υπηρεσιών.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι, η απαίτηση για τη σύσταση αυτών των υπηρεσιών, επανήλθε έντονα στην μνημονιακή περίοδο, με απαίτηση της τρόικας και των δανειστών, για να ασκείται ασφυκτικός, κεντρικός έλεγχος στη λειτουργία των ΟΤΑ, για να εξυπηρετούνται πρωτίστως τα συμφέροντά τους, που είναι η κανονική αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, που δημιουργήθηκε και διογκώθηκε, με αποικιακό τρόπο, από το ντόπιο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο σε συνεργασία με διεθνές κεφάλαιο και τους οικονομικούς και πολιτικούς του θεσμούς (ΕΕ και ΔΝΤ).

Σχόλια