Προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού στους ΟΤΑ για τα έτη 2023-2027

Από το ΥΠ.ΕΣ εκδόθηκε η παρακάτω εγκύκλιος με θέμα τον προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικό στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα Νομικά τους Πρόσωπα, για τα έτη 2023 έως 2027.

Θα περίμενε κανείς να είχε ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός για τα έτη 2022-2026, που είχε γίνει, με εγκύκλιο πάλι, πριν ένα χρόνο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν γίνεται ή όχι τέτοιος προγραμματισμός ή αν μας «δουλεύουν» και βγάζουν κάθε χρόνο εγκυκλίους, χωρίς να προγραμματίζουν τίποτα ή οι όποιοι προγραμματισμοί γίνονται, από Δημοτικά Συμβούλια, να καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων.

Παρόλα αυτά πρέπει τα σωματεία των δήμων να παρέμβουν στα Δημοτικά Συμβούλια και ο προγραμματισμός να γίνει με βάση τις πραγματικές ανάγκες, παίρνοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται προσλήψεις, ότι το προσωπικό είναι γερασμένο και πολλοί/ές συνάδελφοι/ες φεύγουν με σύνταξη, ότι η εντατικοποίηση της εργασίας και οι ελλείψεις σε προσωπικό οδηγούν στην μετακίνηση πολλών εργαζομένων, μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου κλπ.

Ακολουθεί η εγκύκλιος για τον προγραμματισμό των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για τα έτη 2023-2027.

 

Πολυετής προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού δημόσιας διοίκησης 2024 - 2027

Εκδόθηκε η εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/83/οικ.1526/31.01.2023, με την οποία καλούνται οι Δήμοι να υποβάλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών τον πολυετή προγραμματισμό τόσο για τον ίδιο το φορέα τους, όσο και για τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις τους.

Τα σχέδια για τον Πολυετή Προγραμματισμό Προσλήψεων θα πρέπει να υποβληθούν στην εφαρμογή που έχει ενταχθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (https://hr.apografi.gov.gr) και η χρήση της αφορά στις Κεντρικές Υπηρεσίες των Υπουργείων και των εποπτευομένων φορέων τους, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Ανεξάρτητες Αρχές και τους Ο.Τ.Α. α` και β` βαθμού συμπεριλαμβανομένων των εποπτευομένων φορέων τους.

Η χρήση της εφαρμογής από τους φορείς θα διεκπεραιωθεί σε έναν κύκλο πολυετούς προγραμματισμού προσλήψεων που θα διαιρεθεί σε δύο στάδια: 

Στο πρώτο στάδιοΥποβολή Σχεδίων, οι φορείς θα υποβάλουν τα σχέδια τους προς τα οικεία Υπουργεία. 

Στο δεύτερο στάδιοΈλεγχος Σχεδίων, τα Υπουργεία συλλέγουν τα υποβληθέντα σχέδια και τα προωθούν στο ΥΠ.ΕΣ. 

Πριν την υποβολή των σχεδίων Πολυετούς Προγραμματισμού Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιας Διοίκησης από το Δήμο / Περιφέρεια στην εφαρμογή, απαιτείται να έχει προηγηθεί, με ευθύνη του φορέα που αφορά το σχέδιο, η λήψη των κάτωθι, κατά περίπτωση, αποφάσεων :  

- για θέσεις των Δήμων: απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 

- για θέσεις των ΝΠΔΔ, Συνδέσμων, Ιδρυμάτων των Δήμων καθώς και των ΝΠΔΔ των Περιφερειών: απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου 

- για θέσεις των ΝΠΙΔ, απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου 

Οι ως άνω αποφάσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των στοιχείων που θα υποβληθούν μέσω της προαναφερθείσας εφαρμογής («Βασικά στοιχεία» και «αναλυτικά σχέδια»), χωρίς να απαιτείται η αποστολή αυτών ή οποιουδήποτε άλλου δικαιολογητικού, στο Υπουργείο Εσωτερικών στην παρούσα φάση. 

Πηγή: dimosnet.gr


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια