ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Παράδειγμα υπολογισμού μερίσματος ΜΤΠΥ | Επιστολή στα Πρωτοβάθμια Σωματεία

Επιστολή ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στις Πρωτοβάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ στην αναφέρει τα παρακάτω:

Συνάδελφοι/σες

Σε συνέχεια αντίστοιχων προηγούμενων παραδειγμάτων που έχουμε αναρτήσει σχετικά με τον υπολογισμό της σύνταξης ΤΣΜΕΔΕ και του Εφάπαξ ΤΣΜΕΔΕ, επανερχόμαστε με πληροφορίες και Φύλλο Υπολογισμού για τον υπολογισμό του αναμενόμενου Μερίσματος του ΜΤΠΥ. Στο ΜΤΠΥ μετέχουν υποχρεωτικά οι δόκιμοι και μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι των Υπουργείων και της Βουλής καθώς και το τακτικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, εκτός αυτών που εξαιρούνται με νόμο από την συμμετοχή σε αυτό, το Πολιτικό Προσωπικό του ΥΕΘΑ, οι μόνιμοι πολιτικοί Υπάλληλοι των Ν.Π.Δ.Δ που διά νόμου μετέχουν στο Ταμείο, το Πυροσβεστικό Σώμα, το πολιτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ και του Π.Σ. και όσοι από το ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ έχουν επιλεγεί να υπαχθούν στο Ταμείο. Δε μετέχουν οι υπάλληλοι των ΟΤΑ Α’ Βαθμού.

Όσον αφορά του Διπλωματούχους Μηχανικούς και τα ερωτήματα που είχαν τεθεί στο παρελθόν, αυτοί είναι κανονικά Μερισματούχοι εφόσον κατέβαλαν τις αντίστοιχες εισφορές. Βλέπε σχετικά και εδώ.

«Οι μηχανικοί διορισθέντες στο Δημόσιο μετά την 1.1.1993 υποχρεωτικά συμμετέχουν στην ασφάλιση του ΜΤΠΥ με κρατήσεις μετόχων, σύμφωνα τις διατάξεις των άρθρων 14 και 26 του ΠΔ 422/1981. Ως προς τούτο είναι σύμφωνη και η υπ’ αριθμ. 391/27-6-2000 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου Του Κράτους και οι παραπάνω μηχανικοί δικαιούνται της λήψης μερίσματος, εκ των εισφορών τους αυτών, όπως απαιτεί και το Υπουργείο Οικονομικών δια της Εγκυκλίου με αριθμ.18366/27-4-2001» (πηγή πληροφοριών).

«Συνεπώς, με βάση και γραπτές διαβεβαιώσεις της Διοίκησης του ΜΤΠΥ (ενδεικτικά αρ. πρωτ. 27275/22.7.2005, αρ. πρωτ. 15365/12.4.2005) πάνω στο θέμα, δεν τίθεται ζήτημα απεμπόλησης της προσδοκίας των ασφαλισμένων στο ΜΤΠΥ μηχανικών να καταστούν μερισματούχοι του Ταμείου, λόγω της υπαγωγής τους στην υποχρεωτική κύρια ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ και όχι του Δημοσίου. Αντίθετα, η χορήγηση του μερίσματος θα χωρεί κανονικά, εφόσον κάθε φορά πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το Καταστατικό του Ταμείου για τη θεμελίωση δικαιώματος απονομής του.» (πηγή πληροφοριών).

«Γιατροί και Μηχανικοί που διορίστηκαν στο Δημόσιο μετά την 1/1/1993 και που υποχρεωτικά ασφαλίζονται στα κλαδικά τους Ταμεία (ΤΣΑΥ και ΤΣΜΕΔΕ αντίστοιχα) είναι μέτοχοι του ΜΤΠΥ» (πηγή πληροφοριών).

Κρατήσεις ΜΤΠΥ

Μπορείτε να το δείτε το σχετικό οδηγό, πατώντας εδώ.

Στις ασφαλιστέες (συνεπώς και συντάξιμες) αποδοχές λογίζεται μόνο ο βασικός μισθός και τα οικογενειακά επιδόματα, στα οποία γίνεται κράτηση 4.5% σε όλους μας. Η προσωπική διαφορά δεν συνεισφέρει στον υπολογισμό του μερίσματος.

Απονομή Μερίσματος

Όταν ένας μέτοχος του ΜΤΠΥ αποχωρεί από την υπηρεσία του και έχει αιτία εξόδου Παραίτηση, προκειμένου να θεμελιώσει δικαίωμα για μέρισμα είναι απαραίτητη η συμπλήρωση εικοσαετούς συμμετοχής στο Ταμείο. Εφόσον δεν συμπληρώνει τον παραπάνω ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, τότε το τμήμα Κανονισμού Μερισμάτων του αποστέλλει το έγγραφο «Υπολογισμός ποσού οφειλής για δυνατότητα αναγνώρισης/εξαγοράς» με το οποίο τον ενημερώνει για το ποσό που πρέπει να καταβάλλει για να θεμελιώσει δικαίωμα για μέρισμα. Για τον υπολογισμό της ανωτέρω οφειλής λαμβάνεται υπόψη ο τελευταίος Βασικός Μισθός του μετόχου τη στιγμή που αποχωρεί από την υπηρεσία και τυχόν συντάξιμα επιδόματα (π.χ. επίδομα θέσης ευθύνης) με ποσοστό 4,5%.

Όσον αφορά την περίπτωση της επιστροφής κρατήσεων σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 40 του ν. 4670/2020 με το οποίο προστέθηκε νέα παράγραφος 4 στο άρθρο 40 του π.δ. 422/1981, ο μέτοχος δεν δικαιούται επιστροφή των ατομικών του κρατήσεων εφόσον έχει δικαίωμα να αναγνωρίσει το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου συμμετοχής.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να αποσταλεί προηγουμένως στο ΜΤΠΥ το Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) του υπαλλήλου καθώς και η πράξη του κύριου φορέα ασφάλισης, όταν αυτή εκδοθεί.

▬ Για τη συνέχεια της επιστολής της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ που αναφέρεται με λεπτομέρειες στον υπολογισμό του μερίσματος, πατήστε εδώ.

  • Φύλλο υπολογισμού, με το οποίο μπορεί ένας ή μια μηχανικός, με βάση τις αποδοχές τους και το συνολικό χρόνο ασφάλισης, να υπολογίσουν το προσδοκώμενο ποσό μερίσματος ΜΤΠΥ.xlsx

Σχόλια