Άμεσα να καταργηθεί, ο Νόμος 4387/2016 Κατρούγκαλου. Μελέτη του καθηγητή εργατικού δικαίου Αλέξη Μητρόπουλου

 

Ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου», ΦΕΚ Α’ 85), ο πιο σημαντικός μνημονιακός νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του κ. Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει προηγούμενο στην Ασφαλιστική Νομοθεσία της Ευρώπης, αλλά και του πλανήτη ολόκληρου.

Δεν είναι απλά ένας ασφαλιστικός νόμος που έφερε ορισμένες αλλαγές σε ένα εθνικό σύστημα συντάξεων. Είναι ένας νόμος-«δόγμα» αφού εισήγαγε τους δικούς του νέους ορισμούς και κανόνες ανατρέποντας τα πάντα στην εκατόχρονη ιστορία του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ) στην Ελλάδα

Ο νόμος Τσίπρα-Κατρούγκαλου είναι όχημα μεταφοράς πλούτου, ένας εισπρακτικός, «φορομπτηχτικός» μηχανισμός μεταφοράς πλούτου από τους συνταξιούχους-ασφαλισμένους στο κράτος και τους δανειστές.

Ο νόμος Τσίπρα-Κατρούγκαλου ιδεολογικά (δογματικά) είναι το ασφαλιστικό «μανιφέστο» της πιο ακραίας θεωρίας του νεοφιλελευθερισμού στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Έχει συμπυκνώσει τα πιο αντικοινωνικά και απάνθρωπα στοιχεία που έχουν ποτέ υπάρξει στον χώρο των συντάξεων αναφέρει ο καθηγητής εργατικού δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ.

Για να κατανοήσουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες την πρωτοφανή αγριότητά του απέναντι στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ευρώπης, μελετήσαμε και παραθέτουμε, με επιστημονικά πάντα κριτήρια, τις διατάξεις κατ’άρθρο αναφέροντας το είδος κάθε περικοπής και το κόστος για τους συνταξιούχους.

 Καταλήξαμε λοιπόν ότι, κατά την περίοδο 2016-2022, την επταετία δηλαδή ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου 4387/2016, οι πραγματικές απώλειες για τους συνταξιούχους ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 75 δις €!! 
 
Ολόκληρο το κείμενο: ΕΔΩ

Σχόλια