Χρήστος Παναγιωτόπουλος: Προσωπικές - λαϊκές επιθυμίες

Ίσως να μην τα έχουμε δει όλα, με τη μέχρι σήμερα διακυβέρνηση της Ν.Δ. Ποιος ξέρει τι μπορεί να μας επιφυλάσσει ακόμη με την πολιτική της.

Nα θυμηθούμε μερικά από τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Ν.Δ

V Το νόμο που σκάρωσε με τον κ. Θεοδωρικάκο πρώτο υπουργό εσωτερικών της κυβέρνησης, που ανέτρεψε την εκλογική βούληση των πολιτών και τα εκλογικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών φέρνοντας τα πάνω κάτω, μετατρέποντας τις εκάστοτε μειοψηφούσες δημοτικές και περιφερειακές αρχές σε πλειοψηφία, μεταξύ αυτών και του δήμου Βύρωνα. Υποβάθμισε τα δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια δίνοντας υπερεξουσίες στις επιτροπές (οικονομική και ποιότητα ζωής) δίνοντας απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου. Στο όνομα δήθεν της κυβερνησιμότητας. Πριν λίγες ημέρες ο σημερινός υπουργός εσωτερικών κ. Βορίδης συνεχίζοντας το έργο του προκατόχου του, απογείωσε τελείως τη «δημοκρατία στα δημοτικά συμβούλια» με νέα νομοθετική διάταξη. Στέρησε σε σύμπραξη με την ΚΕΔΕ, το δικαίωμα στους δημοτικούς συμβούλους, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, να μπορούν να εγείρουν κατεπείγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, προ ημερησίας διάταξης στα δημοτικά συμβούλια.

V Τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, στη Γορτυνία και αλλού τη «δημοκρατία της καταστολής» και τον περιορισμό δημοκρατικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αστυνομία στα Πανεπιστήμια, νόμος Χατζηδάκη για τα συνδικάτα, πορεία στο πεζοδρόμιο κ.λπ.

V Την ακρίβεια στην ΕΝΕΡΓΕΙΑ, στα τρόφιμα, στα ενοίκια, παντού. Τη φορολογία που «ρουφά» το λαϊκό εισόδημα.

V Τα όπλα που στείλανε στην Ουκρανία, τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Λεφτά έχουν να διαθέτουν για καταστολή, φρεγάτες και να κάνουν αναθέσεις σε φίλους και ημέτερους.

V Η βιομηχανία των απορυθμισμένων εργασιακών σχέσεων, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, το μαύρο χρήμα καλά κρατεί.

V Δημόσιο και ΟΤΑ παντού συμβασιούχοι και αναθέσεις σε ιδιώτες, αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

V Στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό προχωρά στα βήματα του… Κατρούγκαλου, τον αντιγράφει και ζητά - ρωτά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να γνωμοδοτήσει αν από 1/1/2022, που ισχύει το γενικό όριο για μειωμένη σύνταξη στα 62 στο Δημόσιο, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ή αν πρέπει να καταργηθούν τα ενδιάμεσα όρια συνταξιοδότησης, θέλοντας να πάνε όλοι στα 62 και 67 χρόνια. Δηλαδή λίγο πριν το θάνατο.

V Την πρόσφατη αποφυλάκιση του δολοφόνου αστυνομικού Κορκονέα. 

Δεν έδωσε τίποτα ούτε ένα ευρώ αύξηση στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που «μισθοί και συντάξεις» είναι καθηλωμένοι στις περικοπές του μνημονιακού 2012.

Ο κατάλογος είναι μακρύς για τη «γούνα» των κυβερνώντων και ο φιλόξενος χώρος της εφημερίδας μικρός.

Να μην αδικώ όμως, παντελώς την κυβέρνηση, γιατί έδειξε να έχει και… ευαισθησίες!

V Το πρώτο τρίμηνο που εμφανίστηκε ο κορονοϊός, Μάρτιος - Ιούλιος του 2020, βλέπαμε να διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση με σύνεση, με παρεμβατικότητα, που υπερέβαινε το νεοφιλελεύθερο δόγμα της. Σιγά, σιγά όμως έβρισκε τον «εαυτό» της και ακολούθησε μια πολιτική που βλάπτει την υγεία του λαού. Χωρίς στήριξη στο δημόσιο σύστημα υγείας, αποψιλωμένο από μόνιμο αναγκαίο υγειονόμο και ιατρικό προσωπικό. 

Η αποτελεσματικότητά της στη διαχείριση της πανδημίας φαίνεται και από τους 30.250 νεκρούς που μετράμε σαν χώρα και η πανδημία δεν έφυγε ακόμη.

V Αύξησε δυο φορές μάλιστα, Ιανουάριο και Μάιο του 2022 τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Καυχιέται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για αυτό. Δεν μας λέει όμως ότι ο ταξικός πληθωρισμός, που καλπάζει -τον Ιούνιο έφτασε στο 12%- εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα. Δεν μας λέει ότι ο κατώτατος μισθός συνεχίζει να είναι πιο κάτω ακόμη και από το ύψος των 751 ευρώ, που ήταν προ μνημονίων, που το κόμμα τους στήριξε και έβαλε πλάτη μαζί με και τα άλλα ευρωενωσιακά κόμματα, για να "ξεδοντιαστούν" μισθοί και συντάξεις.

Και τώρα τι κάνουμε; Θα περιμένουμε να έρθει ένας άλλος σωτήρας!

Ως δια μαγείας όμως δεν θα αλλάξουν τα πράγματα!

Βρισκόμαστε, σε προεκλογική περίοδο, θα μας τάξουν και πάλι, αυτή τη φορά όχι πολλά! Γιατί ξέρουν ότι η οικονομία δεν πάει καλά και θα πάρουν και άλλα μέτρα για τη «γούνα» μας μετεκλογικά. Θα τους επιστέψουμε;

Ή θα αλλάξουμε, εμείς οι από κάτω, τα «θύματα» των πολιτικών τους, περπατησιά και συμπεριφορά; Από εμάς εξαρτάται, εάν θα διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή. Χρειάζεται όλοι μαζί και ο καθένας μας, να σηκωθούμε όρθιοι κοιτώντας τα αστέρια!

Να μην παραμένουμε καθήμενοι, παρατημένοι, καθηλωμένοι στη μιζέρια, τη φτώχια, δίχως όνειρα και προσδοκίες.

Να μην αρκεστούμε να επιλέξουμε διαχειριστή της ίδιας ευρωενωσιακής και νατοϊκής πολιτικής, του ιδίου δόγματος με διάφορες παραλλαγές.

Να μην αρκεστούμε σε μια διαφορετική κυβερνητική επιλογή.

Να βγούμε από τον βούρκο της μιζέριας των χαμηλών προσδοκιών και να απαιτήσουμε να εξυπηρετηθούν οι συλλογικές σύγχρονες καθημερινές μας ανάγκες, σε όλες τις πλευρές της ζωής μας, στη γειτονιά, την εργασία, στο σχολείο, το πανεπιστήμιο, παντού.

Να βάλουμε μπροστά τα εργατικά - λαϊκά και νεολαιίστικα δικαιώματα και αυτά να διεκδικήσουμε, όχι μόνο με την ψήφο μας, αλλά κυρίως με τους αδιάκοπους μαζικούς ταξικούς αγώνες με στόχο την ουσιαστική ανατροπή του συστήματος τους.

Για να ζήσουμε, υπερβαίνοντας τις μέχρι σήμερα επαναστάσεις, από τη σκοπιά του μέλλοντος μας, της κοινωνικής απελευθέρωσης και χειραφέτησης από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς. Υπάρχουν δυνατότητες, αρκεί να το θελήσουμε και να το τολμήσουμε.

Υπάρχουν λεφτά στην «ΕΛΛΑδίτσα» τις τσέπες και τις θυρίδες ορισμένων, δεν είμαστε πλέον η ψωροκώσταινα.

Θα το τολμήσουμε ή θα μείνουμε καθηλωμένοι στην κακομοιριά, τη γκρίνια, αναζητώντας σωτήρες που δεν έρχονται και δεν υπάρχουν;

Καλό καλοκαίρι! 

 *Ο Χ. Παναγιωτόπουλος διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

Πηγή: Ρωγμή στην Ενημέρωση

Σχόλια