Διατάξεις του Ν. 4960/22.07.2022 που αφορούν το προσωπικό των ΟΤΑ

 

Α. Εκκρεμείς μετατάξεις και αποσπάσεις υπαλλήλων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και μετάταξη ήδη αποσπασμένων υπαλλήλων

Με το άρθρο 43 δίδεται η δυνατότητα στους υπαλλήλους, μονίμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που ανήκουν οργανικά σε φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α` 143), και έχουν αιτηθεί την απόσπαση ή μετάταξή τους στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δυνάμει των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 106 του ν. 4670/2020 (Α’ 43) και του άρθρου 110 του ν. 4674/2020 (Α’ 53), οι οποίες καταργούνται με την περ. λε) της παρ. 1 του άρθρου 20 σε συνδυασμό με την περ. β) του άρθρου 41 του ν. 4829/2021 (Α’ 166), να ολοκληρώσουν τις εκκρεμείς διαδικασίες μετάταξης ή απόσπασης σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις αποκλειστικά εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του Ν.4960/22 (ημερ. δημοσ. 22.07.2022).

Περαιτέρω, δίδεται η δυνατότητα στους ήδη υπηρετούντες αποσπασμένους υπαλλήλους με τις ανωτέρω αναφερόμενες διατάξεις να αιτηθούν εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από τη δημοσίευση του Ν.4960/22 (ημερ. δημοσ. 22.07.2022) τη μετάταξή τους στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε κενή οργανική θέση, εφόσον υπάρχει, σε κλάδο/ειδικότητα ίδιας κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας ή ανώτερης κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, βάσει των τυπικών τους προσόντων και με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του φορέα υποδοχής, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε κάθε περίπτωση η ως άνω διαδικασία μετάταξης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ή να έχει λάβει Κωδικό Αριθμό Δημοσίευσης σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από την υποβολή της αίτησης του υπαλλήλου.

Β. Τοποθέτηση προσωπικού Ο.Τ.Α. και νομικών προσώπων σε θέση Υπευθύνου  Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Με το άρθρο 49 συστήνεται στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θέση Υπεύθυνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων με αρμοδιότητα τη συλλογή και προκαταρκτική αξιολόγηση καταγγελιών για φερόμενες παραβάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά την υποδοχή πολιτών τρίτων χωρών και τις διαδικασίες χορήγησης διεθνούς προστασίας σε αυτούς, καθώς και τη διαβίβασή τους στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας ή στα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 49, η θέση του Υπεύθυνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δύναται να καλύπτεται και από δημόσιο υπάλληλο με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, που υπηρετεί σε υπηρεσίες μεταξύ άλλων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ και β’ βαθμού και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), καθώς και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ..), που υπάγονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, όπως εκάστοτε ορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 49, η επιλογή του Υπευθύνου γίνεται, κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από Πενταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης που συστήνεται με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πηγή: dimosnet.gr


Σχόλια